Het kopen van een kamer & vastgoed (studentenkamer)

Het kopen van een kamer & vastgoed (studentenkamer) U kunt een kamer of appartement kopen, waarom een hele woning kopen als u niet meer nodig hebt? Een kamer kopen betekent op een betaalbare manier woonruimte bemachtigen. Denk aan een studentenkamer voor zoon of dochter of bijvoorbeeld voor de verhuur. Een kamer kopen behoort steeds meer tot de mogelijkheden in ons land. Zolang de woningmarkt een verkopersmarkt is, kunt u er veel geld mee verdienen.

Een kamer kopen

Handel in vastgoed is op vele manieren mogelijk:
  • U koopt een volledig pand;
  • U koopt een appartement;
  • U koopt een kamer.

Een kamer kopen voor studerend kind: studentenkamer

Nu zult u over de mogelijkheid om een huis of een appartement te kopen niet verbaasd staan, maar wellicht wel over het kopen van een kamer. Toch kan dat steeds meer in ons land en dat is niet zo gek. Studenten bijvoorbeeld hebben vaak genoeg aan een studio of kamer. In plaats van te huren, kan er ook worden gekocht. Soms hebben de kamers een eigen keuken of douche en soms moet er gedeeld worden met de medebewoners. Een kamer kopen en niet een volledige woning, het is goedkoper. Met een hypotheek komt u ook in aanmerking voor de aftrek van hypotheekrente.

Eigendomsrecht bij koop kamer

Bij het kopen van een kamer bent u meestal geen eigenaar van de kamer, maar koopt u het lidmaatschap van een coöperatieve woningvereniging. Juridisch gezien zijn alle kamerbewoners van het betreffende pand bij koop lid van de woningvereniging en deze vereniging is op zijn beurt de eigenaar van het huis. Omdat u strikt genomen geen eigenaar bent, hoeft u bij de aanschaf ook geen overdrachtsbelasting te betalen. En dat scheelt weer twee procent in de aanschafkosten.

Een hypotheek voor een studentenkamer

De keerzijde is dat het moeilijker kan zijn om een hypotheek voor het pand te vinden. Niet alleen is het inkomen van de mogelijke kopers relatief laag, maar banken eisen vaak dat de ouders borg gaan staan. Het spreekt voor zich, dat niet alle ouders daartoe in staat of bereid zijn, gegeven de risico’s die daarmee gepaard gaan. De bank dekt zich zo weliswaar af, maar ook als een koper van een andere kamer in betalingsproblemen komt, kan de bank bij u aankloppen. Immers, de bewoners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de hypotheek en dragen daardoor ook gezamenlijk de risico’s.

Winst bij verkoop

Verder is het niet eenvoudig om een kamer met verkoopwinst door te verkopen aan een ander. Een duurdere kamer betekent een duurder pand en wanneer een nieuwe koper geen eigen geld inbrengt, een hogere gezamenlijke hypotheek. Bank en zittende bewoners zitten daar vaak niet op te wachten. Nieuwe kosten om de hypotheek af te sluiten, meer risico’s en zo verder.

Hypotheekrenteaftrek

Een koper van een kamer kan wel gewoon gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Omdat het inkomen vaak laag is, zal dit waarschijnlijk niet zoveel in het laatje brengen. Wellicht biedt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting een goede oplossing, want zo kunt u eerder over de opbrengst van uw aftrekpost voor de eigen woning beschikken.

Kadastraal splitsen

Een gunstiger optie voor de bewoners is het kadastraal splitsen van het pand in afzonderlijke kamers met een eigen huisnummer en een vereniging van eigenaren. De koper bezit dan een appartement bestaande uit één kamer plus kook en wasgelegenheid. Punt daarbij is wel dat een vergunning om te mogen splitsen vaak moeilijk is te krijgen. Bovendien moet een pand dan meer worden verbouwd, waar ook weer hogere kosten aan vast zitten. Voor de kopers is het gunstiger, maar het is nog maar de vraag of ook de verkopers van deze panden voor deze meer omslachtige route willen kiezen. De tijd zal het leren.

Slot

Waarom een huis kopen als u vooruit kunt met een comfortabele kamer? Er is voldoende keuze in de aangeboden kamers, de prijzen zijn relatief lager in de buitengebieden dan in de grote steden, dus sla uw slag.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?Ga je studeren, en woon je ver weg van je nieuwe school? Dan is op kamers gaan zeker een goede optie voor jou! Maar ook…
Wonen in een hospitakamerAls je op zoek bent naar een studentenkamer, maar er niet van houdt om alles met iedereen te delen en geen zin hebt om t…
Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…

Huis verbouwen, financieringHuis verbouwen, financieringJe wilt je huis verbouwen, maar hoe ga je de verbouwing financieren? Je kan de verbouwing van je huis financieren door m…
Oude woning nog niet verkocht: overbruggingskredietOude woning nog niet verkocht: overbruggingskredietAls je je oude woning nog niet verkocht hebt dan komt een overbruggingskrediet goed van pas. Bij een onverkocht huis zit…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.