Werkgeversverklaring of intentieverklaring

Een werkgeversverklaring en intentieverklaring zijn bijna hetzelfde: verklaringen van de werkgever over het contract van de werknemer. Naar deze verklaring wordt door hypotheekverstrekkers gevraagd, wanneer je een hypotheek af wilt sluiten. Een werkgeversverklaring verschaft inzicht bij het kopen van een huis in het aflossen van de bijbehorende hypotheek. In dit artikel wordt toegelicht wat een werkgeversverklaring en intentieverklaring is, waaruit deze is opgebouwd en of het rechtsgeldig is.

Wat is een werkgeversverklaring?

Naar een werkgeversverklaring of intentieverklaring wordt vaak gevraagd bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekverstrekker eist altijd een werkgeversverklaring, maar het is met name van belang wanneer een werknemer in de proeftijd zit of een contract voor bepaalde tijd heeft. De verklaring geeft de hypotheekverstrekker meer vertrouwen in de financiële toekomst van de cliënt, doordat de werkgever vertrouwen kan geven in het verlengen van het contract. In een werknemersverklaring wordt de inkomenssituatie van de werknemer toegelicht. De werkgeversverklaring is 3 maanden geldig.

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring, waarin de werkgever in het geval dat er geen vast contract is aangeeft of deze voornemens is de werknemer in dienst te houden.

Voor een werkgeversverklaring kun je binnen je bedrijf meestal terecht bij de afdeling HRM (of PZ). De verklaring zelf is op internet te vinden en deze kun je als voorbereiding alvast uitprinten en zelf doornemen. Aan het invullen van de werkgeversverklaring zijn een aantal vereisten gesteld, zoals het invullen door één persoon met dezelfde pen, maar daar is de afdeling HRM van op de hoogte.

Inhoud werkgeversverklaring

Er zijn op internet diverse voorbeelden te vinden van een werkgeversverklaring. In deze bestanden zijn dezelfde onderdelen terug te vinden en dat zijn:
  • Gegevens werkgever: Naam en adresgegevens
  • Gegevens werknemer: naam, adresgegevens, geboortedatum, datum indiensttreding en functie.
  • Aard van het dienstverband: onbepaalde tijd, bepaalde tijd, tijdelijke dienst of flexibele arbeidsrelatie. Daarnaast wordt er gevraagd naar een eventuele proeftijd en of er voornemens zijn om het dienstverband te beëindigen.
  • Verklaring voortzetting dienstverband (indien van toepassing): dit is de vraag of bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (bij beëindiging daarvan) wordt verlengd met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit is voor hypotheekverstrekkers de belangrijkste vraag, omdat dit vertrouwen kan schenken in de financiële situatie in de toekomst.
  • Inkomen: wat is totale inkomen opgebouwd uit bruto jaarsalaris, vakantietoeslag, onregelmatigheidstoeslag, vaste 13e maand, provisie, vaste eindejaarsuitkering, overwerk en eventuele andere vergoedingen.
  • Leningen/loonbeslag: De vragen of er een onderhands lening aan de werknemer verstrekt is en of er op het loon van de werknemer loonbeslag is gelegd.

Let op! Een werkgeversverklaring met intentieverklaring biedt geen garantie!

Werkgevers zijn vaak nog twijfelachtig over het geven van een werkgeversverklaring, wanneer het gaat om de intentie om iemand in dienst te houden bij een bepaalde dienstperiode. Dat komt doordat ze het idee hebben dat het verstrekken van een werkgeversverklaring juridische consequenties heeft. Een werkgeversverklaring is echter vrijblijvend, de werknemer kan er dus geen rechten aan ontlenen. Zoals de tweede benaming voor deze verklaring al zegt, intentieverklaring, gaat het om de intentie om iemand in dienst te houden. Een intentie is geen belofte en schept dus geen verplichtingen.

Voor de werkgever is dit een voordeel en dus kan deze makkelijker een werkgeversverklaring verstrekken. Voor werknemers is dit iets om goed bij stil te staan: je kunt op deze manier weliswaar een hypotheek krijgen, maar je moet zelf stilstaan bij het risico dat je loopt. Want wat als op het eind van het jaar het contract toch niet verlengd wordt? De werkgever kun je dan dus nergens op aanspreken, de maandelijkse lasten blijven er en hoeveel ruimte is er om dan een tijd werkloos te zijn en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Of verwacht je meteen ergens anders aan de slag te gaan.

Deze beslissing moet ieder voor zich nemen omdat er verschillende factoren bij spelen:
  • Hoe lang duurt de contractperiode? Wanneer je net ergens in dienst bent en over 11 maanden je eerste jaarcontract afloopt, is de kans op verlenging onzekerder dan wanneer je al een jaar contract gehad hebt en nu in de laatste 2 maanden van je laatste jaarcontract zit.
  • Zijn er tussentijdse evaluaties geweest? Deze geven je vaak een goede indruk over de tevredenheid van een werkgever.
  • Zit het bedrijf of de algehele economie in een crisis? In crisissituaties is de kans op ontslag of niet verlenging van een contract groter. Bedrijven moeten dan vaka bezuiningen en dat kan gebeuren door mensen te ontslaan.
© 2008 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkgeversverklaring hypotheek nodig?Werkgeversverklaring hypotheek nodig?Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je altijd een werkgeversverklaring nodig. Heb je nog geen vast dienstverband d…
Eisen hypotheek afsluitenEisen hypotheek afsluitenDoor het afsluiten van een hypotheek gaat u een financiële verbintenis aan met de bank. Elke hypotheekverstrekker heeft…
Hoe krijg ik mijn hypotheek rond in 2021?Hoe krijg ik mijn hypotheek rond in 2021?Hoeveel hypotheek krijgt u maximaal in 2021 en hoe krijgt u dan uw hypotheek rond? Wat is daarbij een werkgeversverklari…
Intentieverklaring en coronaverklaring werkgever (hypotheek)Intentieverklaring en coronaverklaring werkgever (hypotheek)Een intentieverklaring van een werkgever is altijd een grote hulp bij het kopen van een huis met hypotheek als u geen va…

Het afsluiten van een startersleningHet afsluiten van een startersleningVoor starters is het vaak lastig om een goede hypotheek af te sluiten. Ze hebben weinig geld en hebben weinig ervaring,…
Even geen hypotheekrente betalenEven geen hypotheekrente betalenEen paar maanden geen hypotheekrente betalen kan grote gevolgen hebben. Sommige hypotheken bevatten een uitweg, namelijk…
Reacties

Peter, 26-01-2017
Goedendag,

Kijkt een bank ook naar hoe lang een bedrijf actief is? Ga bij een startup werken die twee maanden oud is. Vervolgens wil ik ongeveer direct (na de maand proefperiode) een hypotheek aanvragen.

Wanneer moet je arbeidsverleden UWV opgeven? Dit is toch niet nodig? Ik zag het opeens ergens opduiken in mijn zoektocht. Reactie infoteur, 27-01-2017
Voor zover ik weet kijkt een bank niet naar je UWV-verleden of hoe lang een werkgever bestaat.

Liyah, 22-08-2016
Mijn vriend woont in Engeland en wilt samen met mij een huis kopen in Nederland en dus hierheen verhuizen. Welke stukken heb je dan nodig? Hij heeft al een baan geaccepteerd in Nederland en begint volgende week. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 23-08-2016
Hallo,

je hebt dan dezelfde stukken nodig als een stel dat beide uit Nederland komt, zoals de werkgeversverklaring. Ga naar een bank of hypotheekverstrekker en deze geeft aan welke overige documenten benodigd zijn (loonstrook, pensioenoverzicht).

Succes!

Karin, 01-08-2016
Een medewerker die over 2 weken in dienst komt heeft om een werkgeversverklaring gevraagd. Mag ik deze al afgeven? Reactie infoteur, 02-08-2016
Hallo Karin,

ik durf je vraag niet met zekerheid te beantwoorden. Je zou hiervoor contact op kunnen nemen met een hypotheekverstrekker.

Geert, 18-07-2016
Als ik een werkgeversverklaring met intentie krijg moet ik dan alsnog m'n jaaropgaves van de afgelopen 3 jaar mee laten rekenen voor het verstrekken van de hypotheek? Reactie infoteur, 21-07-2016
Nee normaal gesproken niet.

Dineke, 02-06-2016
Goedemorgen,
Ik ben salarisadministrateur en moet regelmatig een werkgeversverklaring invullen. Mijn vraag is, als het salaris van een medewerker onder bewind is gesteld (bewindvoering), valt dit dan onder het kopje loonbeslag welke ingevuld moet worden op de werkgevers-/intentieverklaring? Wij zijn hier van mening van niet, maar weten het niet 100% zeker.

Mvg Dineke Reactie infoteur, 13-06-2016
Hallo Dineke,

hier surf ik je geen antwoord op te geven.
ik zou dit bij een hypitheekverstrekker navragen.

Groeten Marijke

Dennis, 16-05-2016
Hallo
Mijn vriendin heeft een jaar contract en wordt niet verlengd dat staat ook in de werkgeversverklaring. Nu is ons gezegd dat als ze een nieuwe werkgever vindt en de ingangsdatum tussen het oude werk en het nieuwe minder dan 6 maanden is dat de bank het bruto salaris van vorige baan meeneemt mits het nieuwe werk net zoveel verdient. Nu heeft ze een nieuwe werkgever maar kan pas over 3 maanden beginnen. Onze vraag is kan de nieuwe werkgever een verklaring afgeven dat ze in dienstverband treedt op de datum na die 3 maanden. Wat voor verklaring moet dat zijn?
Gr. Dennis Reactie infoteur, 18-05-2016
Hallo,

volgens mij kan de nieuwe werkgever al om een werkgeversverklaring gevraag worden, maar dan zal hij hierin ook de intentieverklaring moeten vullen. Overleg wellicht eerst met je bank/hypotheekadviseur en indien dit voor hen inderdaad een passende oplossing is, kan je contact opnemen met de nieuwe werkgever van je vriendin.

Succes!

Greta, 22-02-2016
Hallo,

In 2 weken krijg ik een fase b contract met een intentieverklaring. Zal de bank dat accepteren? Hoe kan ik blijken dat de volgende contract (na fase b) is een fase c?

Gr. Greta Reactie infoteur, 23-02-2016
Hallo Greta,

ik ben niet bekend met fase b en fase c contracten.
Indien je een intentieverklaring hebt, dan is dat voldoende voor de bank.
Succes!

Robbie, 26-01-2016
Hallo,

Ik en mijn vriend willen samen een huis kopen en hebben er op dit moment ook 1 op het oog. Nu heb ik sinds kort een baan en over een maand krijg ik een aantal uren op contract en ook direct een werkgevers/intentieverklaring. Hierbij hebben we afgesproken dat ik binnen 1 jaar een vast contract krijg. Nu moet er ook nog een bouwkundigrapport worden afgenomen op dit huis en mijn vraag is of wij al kunnen beginnen met bieden of wel het bouwkundigrapport op moeten laten maken. Wat is hier in de volgorde en welke tijd gaat hier over heen?

Gr. Robbie Reactie infoteur, 28-01-2016
Hallo,

als je zeker weet dat je over een maand over de benodigde papieren beschikt om het huis eventueel te kunnen kopen, dan kan je nu een bouwkundigrapport laten maken. Dat doe je toch voor definitieve koop. Als je niet zeker weet of je het huis straks ook kan kopen, dan zou ik eerst naar de bank gaan om e.e.a. de bespreken. Ik zou pas een bod doen, zodra je zeker weet dat je het kan betalen, om onnodige kosten nu aan bouwkundigrapport en aan eventueel annuleren van de koop te voorkomen.

Succes!

Emma, 19-01-2016
Hallo,
Mijn vriend en ik willen een huis kopen. Mijn vriend heeft een intentieverklaring en zal in mei zoals het er nu uitziet, zijn vaste contract krijgen. Ik werk sinds kort omdat ik net mijn diploma heb gehaald. Mijn vraag nu is dat ik 35 uur in de week werk bij een bedrijf. In mijn contract sta ik genoemd als oproepmedewerker met een minimaal aantal uren van 3 per week. Dit is een contract voor bepaalde tijd. Het bedrijf wil dit niet anders opstellen. Zij willen wel een intentieverklaring afgeven. Ik ben vorig jaar begonnen dus ik heb geen 3 jaar om te vergelijken. Vaak wordt nu mijn salaris helemaal niet meegenomen in de berekeningen, dus wordt alles op mijn vriends salaris berekend, terwijl ik ook gewoon inkomen heb. Daardoor komt het te lenen bedrag beduidend lager uit dan als mijn salaris wel wordt mee gerekend. De vraag is dan nu: Moet de adviseur met een intentieverklaring toch mijn salaris mee laten wegen in de berekening? Reactie infoteur, 21-01-2016
Hallo Emma,

de adviseurs zullen jouw inkomen meenemen indien zij daar mogelijkheden toe zien, aangezien het voor hen ook gunstiger is indien ze jullie een hogere hypotheek kunnen aanbieden. De intentieverklaring helpt en is normaal voldoende, maar doordat de intentieverklaring slechts betrekking heeft op de minimaal 3 uur per week, zal het moeilijk zijn voor de adviseurs om dit mee te nemen, ook omdat je nog geen drie jaar gewerkt hebt. Ik vermoed dat dat de reden is dat ze het niet mee kunnen nemen en zou je willen adviseren dat na te vragen. Het is het overwegen waard om te wachten met kopen tot je een ander soort contract hebt of wel 3 jaar inkomen hebt. In die tijd kan je dan ook mooi sparen, wat gunstig is voor je toekomstige maandlasten.

Lizzy, 12-12-2015
Hallo,
Ik heb net een bod gedaan op ons droomhuis en die is aanvaard.
Het probleem is, ik ga pas over 3 weken beginnen met werken. Ik heb dan een jaarcontract met 1 maand proeftermijn. De werkgever heeft de intentie uitgesproken om na dat jaar over te gaan op een contract voor onbepaald termijn (ik heb namelijk een zeer intensieve assessment hiervoor moeten doorstaan).
Kan ik binnen mijn proeftermijn van een jaarcontract een intentieverklaring krijgen? En is dat voldoende voor het krijgen van een hypotheek?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 14-12-2015
Hallo Lizzy,

dat kan, maar of je werkgever dat ook daadwerkelijk doet is aan de werkgever. De een doet dat wel en de ander geeft uit principe nooit intentieverklaringen (ook niet buiten de proeftijd).

Succes en hopelijk kan de koop door gaan!

Anna, 25-11-2015
2 weken geleden bij hypotheek adviseur geweest, met een intentieverklaring en mijn vriend met vast contract. Wij kunnen een mooi bedrag lenen en dus ons eerste huis gekocht (mondeling). Nu kreeg ik vandaag te horen dat mijn contract per januari niet wordt verlengd, wegens te hoge verwachtingen. Zou de koop van "ons" huis nog wel door kunnen gaan? Wij zitten nu in een duur huurhuis, dus de hypotheek betalen met of zonder werk lukt makkelijk. Mijn inkomen was maar parttime en niet veel… Wat zijn de mogelijkheden? Reactie infoteur, 27-11-2015
Hallo,

als de verkoop in werking is gezet, de hypotheek momenteel gesloten wordt en je daar de intentieverklaring voor ingeleverd hebt, dan kan de koop gewoon door gaan. Als je voor de hypotheek een nieuwe intentieverklaring in moet leveren omdat de vorige inmiddels te oud is, dan heb je mogelijk wel een probleem.

Dennis, 09-10-2015
Hallo
Kan ik een werkgeversverklaring krijgen als ik net ben begonnen bij mijn baas?
Mvg Dennis Reactie infoteur, 15-10-2015
Hallo Dennis,

ja dat kan, maar hangt van je werkgever af of hij dat ook daadwerkelijk doet.

Jeanine, 07-04-2015
Ik wil van werk veranderen. Ik heb nú een contract voor onbepaalde tijd al 4 jaar. En hebben ook een hypotheek samen. We willen dit jaar een ander huis kopen. Misschien wat duurder. 15000a 20000 duurder. Maakt dat verschil of je dan een hogere hypotheek wel of niet krijgt zonder vast contract? Reactie infoteur, 09-04-2015
Hallo Jeanine,

dat hangt af van je nieuwe salaris en of die werkgever de intentieverklaring wil ondertekenen.
Als je al in gesprek bent over een nieuwe baan, kan je dat in het gesprek over secundaire arbeidsvoorwaarden vragen, maar anders valt er nu niets over te zeggen en is eerst een ander huis en dan op zoek naar een andere baan de zekerste weg.

R., 29-01-2015
Ik werk 4 maanden bij een bedrijf en mijn contract loopt nog 2 maanden. Is dat genoeg voor een hypotheekverstrekker om met een verklaring van mijn werkgever om in vaste dienst te komen genoeg om mij een hypotheek te verstrekken? Reactie infoteur, 30-01-2015
Indien je werkgever inderdaad de werkgeversverklaring inclusief intentieverklaring ondertekend, dan is dat voldoende.

N., 12-01-2015
Beste lezer,

Ik wil een huis kopen maar op dit moment kan ik maar 158K max hypotheek krijgen met mijn huidige loon. Ik heb uitgezocht dat bij een max hypotheek van 196K, ik het huis zeker kan financieren.

Zodra ik de woning heb, creëer ik genoeg middelen via 1 huurder bij mij in huis om aan de vaste lasten te voldoen. Bij een loonsverhoging van 2500 naar 3000 zou ik de hypotheek kunnen krijgen. Er zit een loonsverhoging aan te komen; echter deze zal naar verwachting tot 2700 of 2800 gaan. Ik lees over intentie tot loonverklaring onderstaande.

Hoe dien ik het deel van "onvoorwaardelijk" van: "c. blijkens een verklaring van de werkgever sprake is van een onvoorwaardelijke inkomensverhoging." te interpreteren?
Een financieel adviseur heeft mij namelijk toegezegd dat een werkgever slechts de intentieverklaring hoeft te tekenen, maar nooit daadwerkelijk het loon (juridisch) hoeft toe te kennen. Voor de werkgever zit er dan toch geen nadeel aan als jij hem kan overtuigen dat jij de maandelijkse lasten kan dragen?

Hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.

Van de website van NHG:
6.1.1
Het inkomen uit een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd waarbij de proeftijd is verstreken, kan met inachtneming van Norm 6.7, voor de gehele looptijd van de lening in de toetsing worden betrokken.
6.1.2
Uitgegaan mag worden van een in het vooruitzicht gestelde inkomensverhoging, indien:
a.
het inkomen wordt genoten uit een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd waarvan de proeftijd is verstreken; en
b.
deze verhoging ingaat binnen 6 maanden vanaf de offertedatum van de lening, en
c.
blijkens een verklaring van de werkgever sprake is van een onvoorwaardelijke inkomensverhoging. Reactie infoteur, 13-01-2015
Hallo,

het klopt dat uit het teken van een werkgeversverklaring geen verplichtingen voortvloeien voor de werkgever. Om die reden is het voor veel werkgevers geen probleem om het onderdeel "intentieverklaring" te tekenen indien er een tijdelijk contract is. Moetwillig een (hogere) loonsverhoging invullen dan werkelijk zal zijn, zal voor de meeste werkgevers een stap te ver gaan, welke onderbouwing er ook achter zit.

Simone, 28-11-2014
Als een werkgeversverklaring 3 maanden geldig is, moet je dan ook minimaal nog die 3 maanden bij dat bedrijf werken? Wordt er na een werkgeversverklaring nog gecontroleerd of je daar nog werkzaam bent? Reactie infoteur, 28-11-2014
Op het moment van indienen en aanvraag van de hypotheek kan de werkgeversverklaring getoetst worden. Zodra de hypotheek rond is, wordt deze niet nog eens getoetst dus als je direct daarna ontslagen wordt of ontslag neemt is dat geen probleem voor de hypotheek.

Marjon, 08-10-2014
Ik heb een hypotheek op mijn naam lopen, maar ga nu samen met mijn vriend een huis kopen. Wanneer ik overstap naar een hypotheek voor ons samen heb ik dan weer een werkgeversverklaring nodig? Reactie infoteur, 09-10-2014
Normaal gesproken wel. je levert alle stukken welke benodigd zijn voor een hypotheek (denk bijvoorbeeld ook aan je pensioen) opnieuw aan.

Petra, 21-05-2014
Als je een intentieverklaring krijgt kan een bank bij ontslag bij je werkgever aankloppen als je je hypotheek niet meer kan betalen? Reactie infoteur, 22-05-2014
Nee dat kan niet.

Rene, 23-02-2014
Als je ouders emigreren en jij gaat in je ouderlijk huis wonen, heb je dan ook een werkgeversverklaring nodig? Reactie infoteur, 25-02-2014
Als je een hypotheek nodig hebt wel.

Johannes, 17-07-2013
Hoe zit dat eigenlijk met een uitkering voor hypo aanvraag. ik hoor hier verschillende dingen over. bv wia zou bij de ene bank wel en bij andere weer geen kunnen krijgen.wat zijn eigenlijk de voorwaarden bij wia? Reactie infoteur, 19-07-2013
Hiervoor kan je het beste je bank of een andere hypotheekverstrekker benaderen, juist omdat het verschillend is.

Alex1911 (infoteur), 02-04-2009 #21
Hoi Mabe,
Kleine nuancering; werkgeversverklaring en intentieverklaring zijn absoluut niet hetzelfde. Werkgeversverklaring is een verklaring van de werkgever dat de werknemer daadwerkelijk in dienst is. Intentieverklaring is een verklaring waarbij de werkgever de intentie uitspreekt om een eventueel tijdelijk dienstveraband om te zetten in een vast dienstverband… Reactie infoteur, 02-04-2009
Dank je wel! Ik dacht dat ik dit al gewijzigd had, blijkbaar toch vergeten.

Succes met schrijven!

Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.