Verzilverhypotheek ABN AMRO: overwaarde woning opeten

Verzilverhypotheek ABN AMRO: overwaarde woning opeten De verzilverhypotheek van ABN AMRO wordt niet getoetst aan uw inkomen of pensioeninkomen maar aan de overwaarde van uw eigen woning. De mate waarin uw woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust, bepaalt hoeveel verzilverhypotheek u kunt krijgen. Deze overwaarde hypotheek maakt het mogelijk om uw woning gedeeltelijk op te eten zonder dat uw woonlasten stijgen. Hoe dit werkt? Bekijk de voorwaarden.

Overwaarde-hypotheek ABN AMRO


Met de overwaarde-hypotheek profiteert u van de waarde van uw woning

Veel mensen wonen in een woning die meer waard is dan de hypotheek die op de woning is afgesloten. Vooral oudere mensen hebben hun hypotheek grotendeels of geheel afgelost en een vermogen opgebouwd in stenen. Er kan zich dan wel een probleem voordoen als u extra geld tot uw beschikking wilt hebben: het geld zit in de woning en daar kunt u niet aan komen als u de woning niet verkoopt of een nieuwe hypotheek afsluit. Een nieuwe hypotheek wordt normaliter getoetst aan uw inkomen en als u al wat ouder bent uw pensioeninkomen. De conclusie kan dan zijn dat uw inkomen te laag is om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dan resteert verkoop, maar dat wilt u ook niet. In dat soort gevallen biedt de verzilverhypotheek van ABN AMRO wellicht uitkomst.

Verzilverhypotheek ABN AMRO is een overwaarde-hypotheek

Bij de overwaarde-hypotheek van ABN AMRO wordt er niet getoetst aan uw inkomen maar aan de overwaarde van uw eigen woning. Stel dat u al een hypotheek hebt, al dan niet bij een andere bank, dan gaat die hypotheek uiteraard van uw overwaarde af.

rekenvoorbeeld overwaarde hypotheek

Stel de waarde van uw woning is 300.000 euro en u hebt nog een kleine hypotheek op de woning van 50.000 euro. Dan is de overwaarde van uw woning 250.000 euro. Op basis van deze overwaarde kan ABN AMRO u een overwaardehypotheek aanbieden.

Voorwaarden overwaarde hypotheek

Enkele belangrijke voorwaarden bij ABN AMRO zijn:
 • U en uw partner hebben de AOW-leeftijd bereikt.
 • De woning heeft voldoende overwaarde, de woning zal daarom opnieuw worden getaxeerd.
 • De hypotheek kunt u in een bedrag ineens opnemen of u spreekt af dat u in de afgesproken rentevaste periode elke maand een bepaald bedrag krijgt overgemaakt.
 • De overwaarde-hypotheek wordt terugbetaald op het moment dat de langstlevende komt te overlijden of de woning wordt verkocht.
 • De woning blijft uw eigendom (als u niet verkoopt uiteraard).
 • De rentelasten worden bij de hypotheek opgeteld en afgerekend bij overlijden of verkoop.
 • Krijgt u een nieuwe partner tijden de looptijd van de hypotheek dan gaat de hypotheek bij uw overlijden niet automatisch over op uw partner.
 • U zorgt ervoor dat u de woning goed blijft onderhouden.
 • Als de hypotheekschuld in de toekomst groter is dan de waarde van de woning er er dus een restschuld is ontstaan, is dat het risico van de bank. ABN AMRO neemt de restschuld voor eigen rekening.
 • Deze hypotheek kan alleen met hypotheekadvies worden afgesloten.
 • De maximale looptijd is 20 jaar.

Overwaarde woning opeten

De overwaarde van uw woning opeten was al mogelijk bij Florius (onderdeel van ABN AMRO), maar de voorwaarden voor die hypotheek wijken iets af van de voorwaarden bij het moederbedrijf ABN AMRO. De overwaarde opeten kan voor veel ouderen een goede oplossing zijn. U hoeft namelijk niet verhuizen, maar krijgt wel de beschikking over extra geld. Dit geld is bovendien vrij besteedbaar.

Hoeveel hypotheek krijgt u?

De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van de overwaarde op uw woning en de hypotheekrente. De hypotheekrente is weer afhankelijk van de rentevaste periode die u kiest. In een periode met lage hypotheekrente kan de hypotheek die u kunt opnemen relatief hoog uitvallen. Bespreek met uw adviseur wat de mogelijkheden zijn. Sommigen nemen liever direct een groot bedrag op, anderen kiezen voor een maandelijkse geldopname. Hoeveel maanden u geld kunt opnemen en hoeveel, spreekt u van tevoren met de bank af.

Overwaarde hypotheek in box 3

De overwaarde hypotheek is geen hypotheek met maandelijkse aflossing en daarom een hypotheek in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat betekent ook dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is.

Maandelijks bedrag of bedrag ineens?

Het hangt van uw behoefte af of u een bedrag ineens wilt opnemen via een eenmalige opname of liever periodiek een bedrag. Het is wel zo dat alleen rente wordt berekend over het bedrag dat wordt opgenomen. Een eenmalige opname kan fijn zijn (u hebt direct een behoorlijk bedrag in handen), maar is door de rentebijtelling ook relatief duurder.

Conclusie verzilverhypotheek ABN AMRO

De verzilverhypotheek biedt vele mogelijkheden om uw woning in geld om te zetten terwijl u in de woning blijft wonen en ook eigenaar van de woning blijft. Dat ABN AMRO de restschuld die kan ontstaan voor eigen rekening neemt kan een extra reden zijn om deze hypotheek af te sluiten. Meerdere banken bieden een verzilverhypotheek, ook wel omkeerhypotheek genoemd, aan. Let op de voorwaarden, want daarin zitten vaak de essentiële verschillen met andere aanbieders.

Lees verder

© 2019 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opeethypotheek & huis verzilveren bij FloriusOpeethypotheek & huis verzilveren bij FloriusFlorius heeft een opeethypotheek voor u, de verzilverhypotheek genaamd. Dit is een omgekeerde hypotheek, een omgekeerd w…
Opeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerOpeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerVivat en Reaal bieden de opeethypotheek Stekkie aan. Stekkie is een inkomensaanvuller, wat wil zeggen dat u met deze hyp…
Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22De opeethypotheek betekent dat u in 2021 en 2022 de overwaarde van uw huis kunt opeten en benutten. Uw eigen huis als ou…
Wat is overwaarde?Wat is overwaarde?Overwaarde wordt ook wel “eigenwoningreserve” genoemd. Wat is overwaarde en hoe kun je de overwaarde opnemen en benutten…

Wanneer is verkoop woning definitief?Wanneer is verkoop woning definitief?Ook als u een mondelinge verkoopovereenkomst voor uw woning hebt gesloten, kan in een aantal gevallen de verkoop worden…
Zeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteZeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteDe hypotheekrente stijgt in 2023. U kunt op zeven manieren een slimme extra korting op de hypotheekrente krijgen. Zowel…
Bronnen en referenties
 • ABN AMRO
Reacties

Frits Andriese, 20-01-2020
Bij een maandelijks uit te betalen bedrag van €1000. hoe word de verdeling in box 3 bij een opgenomen verzilveringsbedrag van € 150.000 ( rente bijgeschreven bij hypotheekschuld ) in box 3 bezittingen / schulden? Wat zijn de bijkomende kosten? Reactie infoteur, 21-01-2020
Beste Frits Andriese,
In box 3 komt als schuld de uitbetaling in een jaar plus de eerdere uitbetaalde bedragen plus de rente. Dit telt jaarlijks op totdat uw verzilveringsbedrag bereikt is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Herman van der Krogt, 24-10-2019
Wat zijn de bijkomende kosten zoals advieskosten en/of afsluitingskosten? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Herman van der Krogt,
Voor de overwaarde hypotheek is een hypotheekadvies nodig. Het eerste oriëntatiegesprek is gratis. Voor een advies maakt ABN AMRO onderscheid tussen de gevallen waarin een bestaande hypotheek is afbetaald en die waarin nog een hypotheek (van een andere hypotheekverstrekker) op de woning rust. Deze kosten liggen tussen de 525 en 925 euro. Bovendien zijn er 400 euro aan afhandelingskosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.