De Euribor: geschiedenis en informatie

De Euribor: geschiedenis en informatie De Euribor is een term die vaak in het nieuws komt. Sinds de kredietcrisis is er veel ophef over deze rente en de manier waarop banken met deze rente zijn omgesprongen. De Euribor is een belangrijke maatstaf voor de rentes die consumenten krijgen voor spaargelden, maar ook betalen voor hun schulden bij banken. Hoe wordt de Euriborrente berekend en hoe staat deze rente in verhouding met de rente die banken hanteren?

Wat is Euribor?

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Zoals de naam het al aangeeft, gaat het om de rentetarief waartegen Europese banken elkaar leningen zouden verstrekken. Elke dag wordt deze Euribor om 11.00 uur 's morgens opnieuw bepaald. Na bepaling van de rente wordt de nieuwe Euribor openbaar gemaakt. De Euriborrente is in 1999, gelijk met de introductie van de euro, tot stand gekomen.

Welke banken bepalen de Euribor?

De Euribor wordt bepaald door twintig Europese banken die als voldoende kredietwaardig worden beschouwd. In 2016 behoren de volgende banken tot het bankenpanel:

LandNaam bank
BelgiëBelfius
FrankrijkBNP Paribas, HSBC France, Natixis, Credit Agricole, Societe Generale
DuitslandDeutsche Bank, DZ Bank
GriekenlandNational Bank of Greece
ItaliëIntesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena, UniCredit
LuxemburgBanque et Caisse d'Épargne de l'État
NederlandING Bank
PortugalCaixa Geral De Depósitos (CGD)
SpanjeBanco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco Santander, CECABANK, CaixaBank S.A.
OverigeBarclays

Hoe wordt de rente bepaald?

De rente wordt afgeleid van de rentetarieven die 57 Europese banken hanteren bij het verstrekken van leningen aan elkaar. Het gaat hierbij om acht verschillende looptijden, elk met een eigen tarief. Het gaat hierbij om de 1 en 2 weeks Euribor en de 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maands Euribor. Bij het berekenen van de Euriborrente worden de hoogste 15% en de laagste 15% van de opgegeven tarieven niet meegerekend, zodat uitschieters geen impact hebben op de af te geven rente.

De hoogte van de rente wordt beïnvloed door met name macro-economische omstandigheden zoals de inflatie, de economische groei, het vertrouwen in de economie en de kredietwaardigheid van banken. Ook de Europese Centrale Bank heeft invloed op de rente die wordt afgegeven. De Europese Centrale Bank hanteert namelijk de refirente, wat staat voor de rente voor herfinancieringen. Dit is de rente die banken aan de Europese Centrale Bank moeten betalen wanneer ze geld willen lenen. Omdat banken vaak financieringen die zij uitzetten bij klanten vervolgens lenen van de Europese Centrale Bank, heeft de refirente een grote impact op de afgegeven Euriborrente. Op deze manier kan de Europese Centrale Bank sturen op de economische situatie in Europa. Bij een hoge mate van werkloosheid en weinig aanbod van goederen kan de Europese Centrale Bank besluiten om de refirente te verlagen. De Euriborrente zal dan ook lager worden, waardoor het voor bedrijven goedkoper wordt om investeringen te financieren. Door de investeringen vindt er meer productie plaats en is er meer personeel nodig. De werkloosheid neemt af, het loon neemt toe en de werknemers hebben privé weer geld te besteden. Zij zullen bijvoorbeeld weer eerder een huis kunnen kopen (ook omdat de rente laag is). Door de toenemende vraag moet er weer meer gebouwd worden en zo ontstaat een cirkel.

De spaarrente

Een verlaging van de Euribor is over het algemeen goed voor de hoogte van bijvoorbeeld de hypotheekrente (banken kunnen voor een lagere rente geld lenen van elkaar en van de Europese Centrale Bank, waardoor de hypotheekrente ook lager zal uitpakken), maar is slecht voor de spaarrente. De Euribor is namelijk de rente die bepaald wordt voor kortlopend geld (een looptijd van minder dan een jaar). Omdat spaargelden ook kortlopend zijn (je kunt als klant op elk moment het geld opnemen), wordt een wijziging in de Euriborrente over het algemeen grotendeels doorgevoerd in de spaarrentes.

Is de Euriborrente gelijk aan de hypotheekrente?

De Euribor is een indicator voor de hypotheekrente, omdat de Euriborrente, net zoals de hypotheekrente, afgeleid wordt van de economische situatie in een land en die refirente die de Europese Centrale Bank hanteert. Echter staat de Euriborrente niet gelijk aan de hypotheekrente. Een hypotheek wordt over het algemeen voor langere tijd verstrekt, waardoor de bank die de hypotheek verstrekt vaak ook voor langere tijd een lening afsluit bij een andere bank of de Europese Centrale Bank. Omdat de Euribor zich richt op de kortlopende geldmarkt, sluit deze rente dus niet één op één aan. Daarnaast moet een bank ook winst maken, en zullen zij bovenop de rente nog een opslag hanteren. Met deze opslag dekken zij het risico op niet betalende debiteuren af en de benodigde marge af.

Vanwege de zeer lage Euriborrente en het risico dat daaraan gekoppeld is, hebben de meeste banken besloten om geen hypotheken met Euriborrente te verstrekken, met name vanwege het fluctuerende karakter van de rente, terwijl banken, voor zowel de klant als voor zichzelf, een zo stabiel mogelijke rente willen aanbieden.

Een negatieve Euriborrente?

Na de kredietcrisis is de Euriborrente sterk gedaald. In 2015 stond de Euribor rente zelfs onder 0%. Dit zou betekenen dat particulieren geen rente voor een kortlopende financiering zouden betalen, of zelfs geld toe zouden krijgen. Echter hebben banken vaak in de algemene voorwaarden vermeld dat wanneer de Eurobor onder de 0% uitkomt, er gewerkt wordt met een floor tarief (bijvoorbeeld 0% of 0,5%).
© 2016 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Euribor hypotheek: Waarom een hypotheek met variabele rente?Euribor hypotheek: Waarom een hypotheek met variabele rente?Bij de Euribor hypotheek heb je een hypotheek met variabele rente, die direct meebeweegt met de markt. Hierdoor kies je…
Hypotheek met variabele rente wordt duurderHypotheek met variabele rente wordt duurderLet op de hypotheek met een variabele rente, want die wordt mogelijk duurder door een belangrijke aanpassing van de bank…
Gratis Euribor hypotheekrente variabele hypotheekGratis Euribor hypotheekrente variabele hypotheekEen gratis hypotheek en zelfs geld toe door een negatieve rente? Een gratis hypotheek is binnen handbereik als u een var…

Arbeidsongeschikt en toch een hypotheek?Arbeidsongeschikt en toch een hypotheek?Arbeidsongeschikt raken is altijd vervelend, maar het is nog erger wanneer er net een hypotheek is afgesloten of wanneer…
Hypotheekrenteaftrek: fiscale aftrekbaarheid redelijk uniekHypotheekrenteaftrek: fiscale aftrekbaarheid redelijk uniekDe hypotheekrenteaftrek stelt Nederlandse belastingplichtigen die een eigen huis bezitten in staat, om hun belastbare in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
  • http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp
  • https://www.ing.nl/zakelijk/sparen/uitleg-euribor/index.html
Frank1982 (89 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.