Boeterente of oversluitboete omzeilen: de ABA-constructie

Boeterente of oversluitboete omzeilen: de ABA-constructie Met het oversluiten van je hypotheek kun je veel geld besparen. Het feit dat je een boeterente of oversluitboete moet betalen aan je bank drukt de inkomsten vaak echter dusdanig dat oversluiten niet of nauwelijks de moeite loont. Het is echter mogelijk om deze boeterente te omzeilen door gebruik te maken van de ABA-constructie. Daarbij verkoop je je huis aan een bekende om deze vervolgens binnen zes maanden weer terug te kopen waarbij je een nieuwe hypotheek af kunt sluiten tegen een lager tarief. Deze constructie is legaal maar brengt wel enkele gevaren met zich mee.

ABA-constructie


Waarom je hypotheek oversluiten?

Is de rente op dit moment veel lager dan de rente op het moment dat je de hypotheek afsloot, dan zou het kunnen lonen om te opteren voor het oversluiten van je hypotheek. Een lagere rente alleen hoeft echter niet te betekenen dat oversluiten ook daadwerkelijk voordelig is. Het brengt namelijk ook kosten met zich mee. Niet alleen zijn er kosten verbonden aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek: omdat je een bestaande verbintenis met de bank verbreekt ben je aan de bank waar je huidige hypotheek loopt ook een boeterente of oversluitboete verschuldigd. Als je wilt berekenen of oversluiten in jouw situatie voordelig is dan moet je al deze factoren in overweging nemen. Het beste kun je je daarbij wenden tot een onafhankelijk hypotheekspecialist. Je hebt dan in ieder geval informatie nodig over de kosten en rentepercentages van je oude en nieuwe hypotheek, de hoogte van de boeterente en oversluitkosten en gegevens die van belang zijn voor de vraag of je überhaupt in aanmerking komt voor een hypotheek, zoals je jaarinkomen en dat van je eventuele partner.

Omzeilen van de boeterente of oversluitboete

Het is mogelijk om de boeterente of oversluitboete die je normaliter dient te betalen aan je huidige bank te omzeilen zonder dat je hierbij de wet overtreedt. Wanneer je een huis hebt waarbij je nog enkele jaren lang moet afbetalen tegen een hoge hypotheekrente dan is het oversluiten van de hypotheek normaliter erg duur. Het kan dan eenvoudig tienduizenden euro's kosten. Gebruik je echter de zogenoemde ABA-constructie dan kun je hier onderuit komen.

Bij gebruik van de ABA-constructie vraag je een bekende om jouw huis van je te kopen. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of goede vriend zijn. Vervolgens koop je dit huis binnen zes maanden weer terug. Op dat moment is het mogelijk om een nieuwe financiering af te sluiten tegen het op dat moment beschikbare lagere rentetarief. Het huis gaat dan in eigendom van jou (A), naar een ander (B) en weer terug naar jou (A).

Welke kosten zijn verbonden aan de ABA-constructie

Maak je gebruik van de ABA-constructie dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Zo moet je twee maal gebruik maken van de diensten van een notaris. Ook zijn er Kadasterkosten die je dient te betalen. In veel gevallen weegt dit echter niet op tegen het betalen van een hoge boeterente. Bij een terugkoop van je huis binnen zes maanden dan betaal je maar één keer de overdrachtsbelasting van 2%.

Is gebruik van de ABA-constructie strafbaar?

Niets in de wet staat (tot aan 2016) in de weg aan het gebruik van deze constructie, het is 100% legaal. Uiteraard zijn banken hier echter niet blij mee. Zij lopen op deze manier veel inkomsten mis en menen zelfs dat andere consumenten hier de dupe van zijn doordat zij moeten opdraaien voor deze inkomstenderving. Het gaat immers om inkomsten die de banken al wel in de begroting hadden opgenomen. Omdat deze constructie de schatkist ook niet schaadt is er vanuit de wetgever ook niet veel reden om hier iets aan te veranderen. Overigens komt het ook niet vaak voor dat banken op de hoogte raken van het gebruik van deze constructie. Aangezien veel mensen ook wel door hebben dat ze bezig zijn met iets dat banken tegen de borst stoot wordt vaak bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek gebruik gemaakt van een andere verstrekker.

Vertel je openlijk aan de notaris dat je van plan bent deze route te bewandelen dan zal dit er in de meeste gevallen toe leiden dat de notaris aangeeft niet mee te willen werken. Dit probleem kun je echter eenvoudig voorkomen door de tweede keer een andere notaris te gebruiken.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn geen cijfers bekend over het aantal mensen dat zich bedient van deze constructie. Niet alleen zijn mensen er vaak niet open over en wordt er niet op gecontroleerd, het is ook mogelijk dat mensen om meer legitieme redenen hun oude woning terugkopen. Het kan natuurlijk gebeuren dat de aankoop van een nieuw huis op het laatste moment afketst of er persoonlijke omstandigheden zijn die maken dat je je oude woning weer wilt betrekken. Wanneer de nieuwe eigenaar hier aan mee wil werken dan kan om legitieme redenen een terugkoop plaatsvinden.

Risico bij gebruik van de ABA-constructie?

Wil je je bedienen van de ABA-constructie dan moet je met een aantal risico's rekening houden. Om te beginnen is er het risico dat degene aan wie je je huis verkoopt tussen het moment van verkoop en terugkoop komt te overlijden. Dan kan zich de omstandigheid voordoen dat de erfgenamen van de betreffende persoon andere plannen met de woning hebben en deze niet aan je terug willen verkopen. Daarnaast kan er in die periode iets gebeuren in je eigen persoonlijke omstandigheden. Zo kun je je baan verliezen of kan je partner komen te overlijden waarna met misschien niet meer mogelijk is om de financiering voor de terugkoop rond te krijgen. In die gevallen kun je fluiten naar de oude woning en mislukt de constructie.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek oversluiten, hoeveel ben ik kwijt?Hypotheek oversluiten, hoeveel ben ik kwijt?Je wilt een hypotheek oversluiten maar weet nog niet precies of het wel voordeliger is. Een hypotheek oversluiten doe je…
Boeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenenBoeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenenBoetevrij aflossen is natuurlijk aantrekkelijk, maar wat is de te betalen maximale boeterente bij het oversluiten van ee…
Boeterente berekenen: oversluiten hypotheek of aflossenBoeterente berekenen: oversluiten hypotheek of aflossenHoeveel boeterente moet u betalen bij het oversluiten van een hypotheek in 2022 of 2023? Uw (aflossingsvrije) hypotheek…
Boeterente hypotheek berekenenBoeterente hypotheek berekenenWie besluit tot het oversluiten of omzetten van de hypotheek als de rentevaste periode nog niet is afgelopen, wordt geco…

De hypotheek niet meer kunnen betalenDe hypotheek niet meer kunnen betalenHet is ontzettend vervelend wanneer je na jarenlang netjes de hypotheek te hebben betaald, ineens niet meer aan je maand…
Het gevaar van een aflossingsvrije hypotheekHet gevaar van een aflossingsvrije hypotheekIn het verleden hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Vaak was dit helemaal niet zo gek. De laste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monam, Pixabay
  • http://www.telegraaf.nl/tv/dft/26127527/__Zo_omzeil_je_oversluitboete__.html
  • https://www.berekenhet.nl/modules/wonen/hypotheek-oversluiten.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.