Je hypotheek 100% aflossen – Is dat verstandig?

Je hypotheek 100% aflossen – Is dat verstandig? Er bestaan veel onduidelijkheden over het aflossen van de hypotheek. Wat is fiscaal verstandig en wat moet je juist niet doen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het volledig aflossen van de hypotheek zorgt voor een fiscale heffing. De betaalde hypotheekrente voor je eigen woning is aftrekbaar van het inkomen. Als je aflost op je hypotheek zakt je fiscaal voordeel. Uitgaande van deze fiscale stimulering van hypotheekschulden is het niet verstandig om extra af te lossen op de hypotheek. Toch doen veel huiseigenaren dat en daar hebben ze een goede redenen voor.

Toch aflossen op de hypotheek

De rente over schulden is hoger in vergelijking met de rente over spaargeld. Door het verschil kan het voor de meeste huiseigenaren uit om een deel van hun spaargeld te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. De hypotheekrente mag wel aftrekbaar zijn, maar de meeste huiseigenaren betalen het overgrote deel van de lasten zelf. Rekening houdende met de belastingteruggave kan het vaak uit om een deel van het spaarvermogen te gebruiken om extra af te lossen. Dat geldt vooral voor spaargeld waar je vermogensrendementsheffing over moet betalen. In sommige hypotheekvormen (zoals de spaarhypotheek) is het verstandiger om bij te storten in de kapitaalpolis.

Is het verstandig om een kleine hypotheek aan te houden?

In het verleden werd vaak geadviseerd om in ieder geval een kleine hypotheek aan te houden. Dit werd geadviseerd om te voorkomen dat er een bijtelling op het inkomen kwam in verband met eigenwoningforfait (vroeger huurwaardeforfait). Sinds 1 januari 2005 is de Wet Hillen van kracht. Deze wettelijke regeling is ingesteld om het volledig aflossen van de hypotheek te stimuleren. Deze regeling zorgt er voor dat je geen bijtelling in verband met het eigenwoningforfait krijgt bij een geringe hypotheekschuld of bij een volledig afbetaalde hypotheek. De regeling komt er op neer dat je geen bijtelling krijgt als de bijtelling hoger is dan de teruggave uit de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Wordt overwaarde in het huis belast als vermogen?

Nee, zolang de overwaarde in het huis blijft zitten hoef je er geen belastingheffing over te betalen. Pas na verkoop wordt de geïncasseerde overwaarde gezien als vermogen. Als je huis een overwaarde heeft vanaf € 49.400 kan dit wel van invloed zijn bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Het meerdere boven dit bedrag moet je eerst op interen voordat er een bijstandsuitkering wordt verstrekt. Voor de rechten vanuit een WW uitkering heeft de hoogte van de overwaarde in je huis geen invloed.

Voordelen van het volledig aflossen van de hypotheekschuld

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen maandelijkse hypotheeklasten meer hebt. Dit biedt je de mogelijkheid om minder te gaan werken of om het geld anders te besteden. Daarnaast is het ook een prettige gedachte dat je een hypotheekvrij huis achter de hand hebt. Dit zou je kunnen zien als een stukje pensioenvoorziening.

Wat gebeurt er bij verkoop van het huis?

Overwaarde wordt na realisatie jaarlijks belast als vermogen. Het geld is in principe vrij te besteden, behalve als je een huis weer koopt waar je een hypotheek voor gaat afsluiten. In dat geval moet de gerealiseerde overwaarde weer gebruikt worden om een deel van de nieuwe woning mee te financieren. Doe je dat niet? Dan is de hypotheekrente voor de nieuwe woning niet volledig fiscaal aftrekbaar.
© 2014 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voordelen en nadelen aflossen hypotheekVoordelen en nadelen aflossen hypotheekWanneer je een huis gekocht hebt, zal je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek hebben, die je af moet lossen. Bij het aflos…
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Vervroegd aflossen hypotheek: de voor- en de nadelenVervroegd aflossen hypotheek: de voor- en de nadelenVeel mensen denken dat ze beter af zijn als ze een lening of hypotheek vervroegd aflossen. De waarheid ligt vaak heel an…
Met €250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenMet €250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenDoor maandelijks een bedrag vrij te maken voor het extra aflossen van uw hypotheek, kunt u ook uw aflossingsvrije hypoth…

Bijlenen en hypotheekrenteaftrekBijlenen en hypotheekrenteaftrekBijlenen voor uw woning in 2020 en hiervoor hypotheekrenteaftrek krijgen, het kan gewoon. Hebt u voor uw woning extra ge…
Wat is toetsrente en hoe voorkomt u die te lage hypotheek?Wat is toetsrente en hoe voorkomt u die te lage hypotheek?Door de toetsrente kan het zijn dat u ook bij een lage hypotheekrente onvoldoende of geen hypotheek krijgt en zeker niet…
Bronnen en referenties
  • http://assen.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/544

Reageer op het artikel "Je hypotheek 100% aflossen – Is dat verstandig?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Martin, 28-04-2017 12:10 #1
Geheel afhankelijk van uw eigen situatie (ikzelf kan ook na mijn pensionering de lasten van mijn aflossingsvrije hypotheek zonder HRA heel goed dragen!), het volgende voorbeeld voor ieder om over na te denken en/of zijn eigen situatie te berekenen.
Let wel, aflossen betekent geld omzetten in stenen zodat daarna dat geld niet meer aan 'leuke dingen' besteed kan worden.

Voorbeeld
Aflossingsvrije hypotheek (afgesloten in 1999) is € 200.000. Ten tijde van afsluiten was uw leeftijd 39 jaar en uw jaarinkomen €35.000 (met dit inkomen zou u anno 2017 geen € 200.000 meer kunnen lenen). Uw huidige jaarinkomen inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering is in 2017 € 40.000 (u zit dan in de belastingschijf voor AOW- minners van 40,4%) en stijgt niet meer. U betaalt nu 2,8% rente (stel dat deze rentevastperiode net is ingegaan en duurt tot 2027) en de WOZ waarde van uw woning is € €230.000.
Van de 2,8%*€200.000=€5.600 te betalen rente is uw belastingvoordeel 40,4%*(€5.600-0,75%*€230.000)= €1.566. Netto betaalt u dan €4.034 (€5.600-€1.566) per jaar. Dat is €336 per maand. Stel dat uw netto maandinkomen € 2.150 bedraagt dan is uw ‘woonlast’ van €336 per maand daar 16% van.
In 2027 gaat u met pensioen en uw pensioenuitkering en AOW bedragen samen €25.000 per jaar (u zit dan in de belastingschijf voor AOW-plussers van 22,5%). Op dat moment moet u uw rentevastperiode herzien. Stel dat de rente dan is gestegen tot 5,0% en de WOZ-waarde van uw woning tot €240.000.
Van de 5,0%*€200.000=€10.000 te betalen rente is uw belastingvoordeel dan 22,5%*(€10.000-0,75%*€240.000)= €1845. Netto betaalt u dan €8.155 (€10.000-€1845) per jaar is €680 per maand. Stel dat uw netto maandinkomen door uw pensionering dan is teruggevallen naar €1.800 dan is uw ‘woonlast’ van €680 per maand daar 38% van. Een flinke stijging t.o.v. wat u gewend was (16%).
In 2031 loopt de 30-jaarstermijn af en heeft u geen fiscale aftrek meer. De bruto jaarrente van €10.000 is dan uw woonlast, dat is €833 per maand. Dat is dan maar liefst ruim 46% van uw netto maandinkomen.
Met uw bank heeft u afgesproken dat het kapitaal op het einde van de looptijd voorhanden zal zijn om uw schuld van €200.000 af te lossen. Heeft u dat niet dan kunt u de bank verzoeken uw hypotheek voort te zetten waarbij u dus geen aftrek meer heeft. Aangezien de regels over hypotheekverschaffing strenger zijn geworden zal de bank op dat moment de dan geldende rekenmethodiek toepassen. Bij uw jaarinkomen van €25.000 zult u dan nog in aanmerking komen voor een hypotheek van hooguit ca. €100.000. De bank zal uw hypotheek dan slechts willen verlengen indien u tenminste een aflossing doet van €100.000.
Velen leven in het heden en zijn niet bezig met het jaar 2031. Nu kunt u nog maatregelen treffen omdat de horizon die voor u ligt nog 14 jaar is. Wacht u daarmee tot 2 á 3 jaar van tevoren dan kon het wel eens zo zijn dat u uw woning noodgedwongen moet verkopen omdat enerzijds de bank uw hypotheekschuld deels zal opeisen (sommige banken zullen de aan u verstrekte hypotheek mogelijk wel volledig gaan opeisen omdat ze niet meer actief zijn in het verstrekken van hypotheken) en anderzijds omdat uw woonlasten t.o.v. uw pensioeninkomen (veel) te hoog zijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Infoteur: Juul
Laatste update: 22-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!