Benodigdheden voor het afsluiten van een hypotheek

Benodigdheden voor het afsluiten van een hypotheek Bij het afsluiten van een hypotheek zijn altijd diverse zaken nodig. Hieronder valt onder andere een gezondheidsverklaring, legitimatiebewijs en een taxatie rapport. In dit artikel word weergegeven wat u beslist niet mag vergeten.

Benodigdheden:


Bouwtechnisch rapport

Meestal wordt er een koopcontract ondertekend onder voorbehoud van bouwtechnische keuring. Vaak is deze keuring zelfs verplicht. Dit is vooral als u een object van voor 1940 wilt gaan kopen en in aanmerking wilt komen voor De Nationale Hypotheek Garantie.

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is nodig in het geval u een levensverzekering bij uw hypotheek afsluit. De verzekeraar zal dan vaak een recente gezondheidsverklaring willen zien. Voor sommige hypotheken moet u zelfs een overlijdensrisicoverzekering of een beleggingsverzekering afsluiten. In dat geval dient u voor de verzekeraar 9 van de 10 keer ook een gezondheidsverklaring te moeten kunnen overleggen.

Geldig legitimatiebewijs

Zorg altijd dat de notaris en de geldverstrekker een geldig legitimatiebewijs van u ontvangen of in bezit hebben. Een legitimatiebewijs kan zowel een kopie van uw rijbewijs of paspoort zijn. Een identiteitskaart voldoet niet.

De notaris

De daadwerkelijke overdracht van een huis vindt altijd plaats bij een notaris. Een notaris is gemachtigd de koopakte te laten passeren. Een notaris heeft hiervoor een eigen tarief welke is vastgesteld binnen de wettelijk marges.

Taxatierapport

De geldverstrekker eist altijd een recent taxatierapport. De geldverstrekker heeft een voorkeur als dit gedaan is door een erkend NVM-taxateur (Nederlandse vereniging van makelaars). Met dit rapport kan worden bepaald hoe hoog uw maximale hypotheek mag zijn.

Werkgeversverklaring of intentieverklaring

Een door uw werkgever ondertekende werkgeversverklaring is altijd verplicht. Heeft u geen vast contract voor onbepaalde tijd, dan kunt u volstaan met een intentieverklaring waarin uw werkgever aangeeft u een doorlopend contract aan te willen bieden.
© 2006 - 2024 Hypotheek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eisen hypotheek afsluitenEisen hypotheek afsluitenDoor het afsluiten van een hypotheek gaat u een financiële verbintenis aan met de bank. Elke hypotheekverstrekker heeft…
Taxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport is nodig als het middels hypotheek te kopen huis een bestaand huis is. Hypotheekverstrekker wil weten wat…
Hypotheekofferte aanvragen: wanneer en hoe?Hypotheekofferte aanvragen: wanneer en hoe?Wanneer je een hypotheek gaat kiezen, laat je jezelf goed informeren door de hypotheekverstrekker, hypotheekadviseur of…
Welke stukken heb je nodig om een hypotheek af te sluiten?Een hypotheek afsluiten is een bewerkelijk traject waar de nodige huiswerk aan vooraf gaat. Door je goed voor te bereide…

Voor - en nadelen van de diverse hypotheekvormenVoor - en nadelen van de diverse hypotheekvormenWe bespreken alle vormen: de lineaire hypotheek, de annuïteitenhypotheek, de traditionele levenhypotheek, de spaarhypoth…
Hypotheek (2 artikelen)
Laatste update: 07-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.