Hypotheekofferte aanvragen: wanneer en hoe?

Hypotheekofferte aanvragen: wanneer en hoe? Wanneer je een hypotheek gaat kiezen, laat je jezelf goed informeren door de hypotheekverstrekker, hypotheekadviseur of hypotheekbemiddelaar. Je informeert dan naar de hoogte van de hypotheeklasten en op grond hiervan ga je een hypotheekofferte aanvragen, bij de hypotheekverstrekker die je de gunstige hypotheek (toegespitst op jouw situatie) kan bieden en laat dit zorgvuldig berekenen. Maar wanneer en hoe vraag je een hypotheekofferte aan?

Hypotheekofferte aanvragen, wanneer?

Je sluit een rentestijging uit, wanneer je meteen na de koop van je huis een offerte aanvraagt en deze ondertekent weer terugstuurt. Bedenk wel dat de getekende offerte niet eeuwig geldig is. Binnen een bepaalde periode moet je naar de notaris om de offerte te passeren. Vraag in ieder geval een offerte die geldig blijft tot het passeren van de hypotheekakte bij de notaris. Het is mogelijk dat je een nieuwe hypotheekofferte moet aanvragen wanneer de overdracht van de woning langer duurt dan verwacht. Wanneer je meerdere offertes aanvraagt, dan is het beter om dit binnen een korte periode te doen want je kan de kans lopen dat de eerste offerte getekend moet worden voordat de laatste binnen is. Soms verzamelt een hypotheekbemiddelaar alle offertes en maakt pas een afspraak met je als de laatste offerte binnen is. Maar dan dreigt de eerste offerte te verlopen. Denk eraan dat alle berekeningen op dezelfde uitgangspunten gebaseerd zijn, alleen zo krijg je een goede prijsvergelijking.

Hypotheekofferte aanvragen, hoe?

Door aanvraagformulieren in te vullen, vraag je een offerte aan. Dit invullen doe je meestal samen met een hypotheekadviseur of -bemiddelaar. Het verdient aanbeveling om kopieën van de aanvraagformulieren te bewaren! Soms vragen hypotheekadviseurs of -bemiddelaars om een leeg papier te tekenen waarop zij later gegevens invullen, maar dit is niet aan te raden. Voordat je de offerte ontvangt, gaan er meestal twee weken voorbij. In de offerte staat welke informatie je nog moet inleveren, zoals: kopie koopovereenkomst, inkomensgegevens, koop-/aannemingsovereenkomst, werkgeversverklaring, taxatierapport. Misschien keurt de hypotheekverstrekker op basis van de ingeleverde informatie de offerte af.


Welke formulieren vul je in?

  • aanvraagformulier overlijdensrisicoverzekering
  • gezondheidsverklaring
  • aanvraagformulier voor de hypotheek (evt. met bankgarantie, overbruggingskrediet)

Gezondheidsverklaring

Aanvraagformulier overlijdensrisicoverzekering en/of gezondheidsverklaring vul je in bij een hypotheek met levensverzekering, maar ook voor de lening. Je geeft aan hoe je gezondheid is en de verzekeraar beoordeelt dan of er een normaal risico op overlijden is. Wanneer dit risico op overlijden verhoogd is, kan de verzekeraar een keuring verlangen, de premie verhogen of zelfs weigeren. Soms wil de verzekeraar inzage in je medisch dossier.
Het invullen van de gezondheidsverklaring moet je nauwkeurig doen en in ieder geval naar waarheid. Wanneer je de gezondheidsverklaring niet naar waarheid in vult zijn de gevolgen groot: de verzekeraar kan de verzekering nietig laten verklaren, het gevolg kan zijn dat een uitkering achterwege blijft. Verzekeringsmaatschappijen mogen alleen vragen stellen m.b.t. uw gezondheid wanneer de vragen te maken hebben met het beoordelen van een hoger risico op overlijden.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrichtlijn 2021: geen voorlopige hypotheekofferteHypotheekrichtlijn 2021: geen voorlopige hypotheekofferteWilt u in 2021 een woning kopen, dan krijgt u te maken met de Europese hypotheekrichtlijn en nieuwe hypotheekregels. Eur…
Snel een flitshypotheek, weekhypotheek of turbohypotheekSnel een flitshypotheek, weekhypotheek of turbohypotheekSnel een hypotheek regelen, binnen een week? Volgens de Rabobank kan er binnen een week een getekende hypotheekofferte b…

Boeterente berekenen: oversluiten hypotheek of aflossenBoeterente berekenen: oversluiten hypotheek of aflossenHoeveel boeterente moet u betalen bij het oversluiten van een hypotheek in 2022 of 2023? Uw (aflossingsvrije) hypotheek…
Hypotheek aflossen of hypotheek niet aflossen in 2020?Hypotheek aflossen of hypotheek niet aflossen in 2020?Lagere woonlasten door sneller aflossen en het liefste boetevrij zijn in 2020, dat zou mooi zijn. U kunt uw hypotheek ex…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.