Voordelen van extra aflossen op de hypotheek
Extra aflossen op uw hypotheek heeft enkele nadelen, maar zeker ook grote voordelen. In dit artikel licht ik toe waarom extra aflossen in bepaalde gevallen aan te raden is.
Tot 2008 werd het extra aflossen op de hypotheek afgeraden. Door de stijgende huizenprijzen en de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente werd het maximaal laten van de schuld juist aanbevolen. Vanaf 2008 zijn de huizenprijzen sterk gaan dalen. Hierdoor werden ook gelijk de nadelen van het niet aflossen op de hypotheek blootgelegd. Steeds meer huizen kwamen onder water te staan. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Indien de maandlasten niet meer te dragen zijn, kan het huis niet verkocht worden. In dat geval moet de schuld verlaagd worden om het huis te kunnen verkopen. Met name in de jaren 2012 en 2013 zijn huiseigenaren steeds meer extra af gaan lossen op de hypotheekschuld.
Waarom extra aflossen?
Tot 2013 was het mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Dit is een goedkope hypotheekvorm waarbij er niet afbetaald wordt op de hypotheekschuld. Deze schuld blijft dus op het huis tot verkoop van het huis. Bij overlijden komt de hypotheekschuld in de nalatenschap. Een klein deel van de hypotheek aflossingsvrij houden zal niet zorgen voor problemen, maar hypotheken die voor de helft of nog meer aflossingsvrij zijn kunnen problemen veroorzaken. Hieronder treft u een aantal redenen waarom extra aflossen op de hypotheek verstandig kan zijn.
In stapjes de maandlasten verlagen
Door af te lossen op de hypotheekschuld kunt u een kleine besparing realiseren. Toch is het effectief! Indien u extra afbetaald op een aflossingsvrije hypotheek, bespaart u op de maandlasten zolang u in het huis blijft wonen. Een extra aflossing van €1.000 geeft u slechts een besparing van een paar euro’s per maand, maar wel voor mogelijk tientallen jaren.
Blijven de hypotheeklasten ook betaalbaar na pensionering?
De aflossing van de hypotheek doorschuiven naar de toekomst brengt ook de nodige gevaren met zich mee. In het geval de hypotheek niet volledig afbetaald gaat worden gedurende uw werkzame periode, moet u de lasten ook met uw pensioeninkomsten kunnen dragen. Een aflossingsvrije hypotheek blijft zelfs levenslang doorlopen. De besparing door de extra aflossingen zou u ook kunnen reserveren voor pensioenopbouw.
Spaarpot bij verkoop
Door overwaarde te creëren zorgt u ook voor een spaarpot voor later. De overwaarde bij verkoop kunt u gebruiken ter aanvulling op uw pensioen. De meeste werknemers hebben een pensioentekort. Door de hypotheek te verlagen verlaagd u niet alleen de maandlasten, u bouwt ook een vermogen op in uw huis. Bij verkoop moet u de overwaarde opnieuw investeren in een nieuw aan te kopen huis. Als u een huis gaat huren kunt u de overwaarde naar eigen inzicht besteden.
Onzekerheid over de regeling van de hypotheekrenteaftrek
Per 1 januari 2013 is de regeling van de hypotheekrenteaftrek sterk versoberd. In nieuw gesloten hypotheken is het niet meer toegestaan om de aflossing door te schuiven naar de toekomst. Maandelijks moet er afbetaald worden op de hypotheekschuld. De verwachting is dat de regeling van de hypotheekrenteaftrek de komende tientallen jaren verder versoberd gaat worden. Door extra af te lossen wordt u minder afhankelijk van de regeling en dat maakt u minder kwetsbaar.