Wijzigingen hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen?
Zoals iedereen wel heeft gehoord gaat het stelsel van de hypotheekrenteaftrek op de schop. De aftrekbaarheid wordt beperkt of vervalt zelfs in bepaalde situaties. Maar wat gaat er nou precies veranderen? En wat zijn de gevolgen voor jouw persoonlijke situatie? Onderstaand een uitleg voor veelvoorkomende situaties.
Hypotheekrenteaftrek gaat veranderen
De hypotheekrenteaftrek was jarenlang een onderwerp waar de politiek de handen niet aan durfde te branden. Het nieuwe kabinet heeft echter besloten dat er wijzigingen komen voor de hypotheekrenteaftrek. Wanneer ook de Eerste Kamer hiermee instemt worden deze wijzigingen definitief. De Eerste Kamer mag op 20 december 2012 stemmen over de voorgenomen wijzigingen. Voor de meest voorkomende situaties is op een rijtje gezet wat er gaat veranderen en hoe je het beste met die wijzigingen kunt omgaan.
Ik wil een hypotheek afsluiten
Voor nieuwe nog af te sluiten hypotheken verandert er veel. Zo is een hypotheek alleen nog maar aftrekbaar wanneer het een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek betreft. Populaire hypotheekvormen zoals bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek is dus niet meer aftrekbaar. Je ontvangt dan dus geen hypotheekrenteaftrek.
Ik heb al een hypotheek
Voor bestaande hypotheken zal er vooralsnog niks veranderen. Ongeacht je hypotheekvorm blijf je recht houden op hypotheekrenteaftrek. Je hoeft je hypotheek dus niet aan te laten passen. Zelfs wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt blijf je hypotheekrenteaftrek ontvangen.
Ik wil of ik ga verhuizen
Wanneer je gaat verhuizen sluit je meestal een andere hypotheek af. Maar door de strengere regels voor nieuwe hypotheken is het aantrekkelijk om je huidige hypotheek mee te nemen. Dit is ook gewoon mogelijk! Je kunt op die manier gewoon hypotheekrenteaftrek blijven ontvangen. Let wel goed op wanneer je een duurder huis gaat kopen. In dat geval is je huidige hypotheek niet voldoende en zal er voor het extra bedrag ook een hypotheek moeten worden afgesloten. Voor de extra hypotheek gelden echter de nieuwe regels. Je zal dus een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek moeten afsluiten voor dit extra bedrag.
Ik ga verhuizen, sleuteloverdracht pas in 2013
Het kan ook voorkomen dat je in 2012 al de koopovereenkomst hebt getekend maar dat de sleuteloverdracht pas in 2013 zal plaatsvinden. In dergelijke gevallen gelden de regels van 2012. Je hebt dus recht op hypotheekrenteaftrek ongeacht de hypotheekvorm.
Ik wil mijn hypotheekvorm omzetten
Het is altijd mogelijk om je hypotheekvorm om te laten zetten naar een andere vorm. Om ook vanaf 2013 recht te blijven houden op hypotheekrenteaftrek moet je wel een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek kiezen. Kies je voor bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, dan verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek.
Ik wil mijn hypotheek verhogen
Het komt vaak voor dat mensen hun hypotheek verhogen. Een reden kan zijn om bijvoorbeeld geld vrij te maken voor een verbouwing of een renovatie. Ook voor het verhogen van de hypotheek geldt dat vanaf 2013 je het extra bedrag moeten afsluiten via een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek om recht te blijven houden op hypotheekrenteaftrek.
Lees verder