Hypotheek versneld aflossen

Hypotheek versneld aflossen De huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij huiseigenaren. Zij weten niet wat verstandig is. Wel of niet hun hypotheek versneld aflossen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van versneld aflossen op uw hypotheek.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening. De lening maakt het mogelijk om een groot bedrag bijeen te krijgen, zoals voor de koop van een huis. De meeste Nederlanders gebruiken hun hypotheek dan ook om een woning te bekostigen. Gemiddeld is een hypotheek in Nederland tussen de € 150.000 en € 300.00.
Een hypotheek wordt afgesloten naar het salaris dat iemand heeft. Iemand met een lager salaris zal niet snel een hoge hypotheek loskrijgen van de bank. De wil zich er namelijk van verzekeren dat een hypotheek volledig wordt terugbetaald.

Rente

Over een hypotheek betaalt u rente. Er zijn dus twee kostenposten die de maandelijkse lasten vormen, namelijk de aflossing (of het inleggen van geld in een spaarrekening, beleggingsfonds of verzekering, als die gekoppeld is aan de hypotheek) en de rente. De rente is het deel voor de bank dat u niet terug zult zien. De rente is noodzakelijk en om die reden staan mensen er vaak niet bij stil. Toch is de rente die u uiteindelijk aan de bank betaalt – dus over de hele looptijd – een stuk meer dan het bedrag dat u ooit hebt geleend. Het rentepercentage wordt namelijk per jaar berekend. Wanneer u een hypotheek van € 150.000 hebt afgesloten tegen een rente van 5% (wat vrij gemiddeld is) betaalt u per jaar € 7.500 aan rente aan de bank. Dit over een looptijd van dertig jaar (wat ook zeer gangbaar is voor een hypotheek) betekent een totale opbrengst van € 225.000 voor de bank. Dat is € 75.000 meer dan de hypotheek waard is. Die € 225.000 ziet u niet meer terug.

Hypotheek versneld aflossen

Vooral vanwege die hoge rentekosten besluiten veel mensen hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen heeft namelijk het grote voordeel dat de schuld bij de bank beetje bij beetje minder wordt en uiteindelijk verdwijnt. Daarmee beïnvloedt de aflosser ook de rentekosten en het uiteindelijk bedrag dat hij aan rente betaalt. Uw hypotheek versneld aflossen heeft dus vele voordelen.

Voordelen

De voordelen van het versneld aflossen van uw hypotheek op een rijtje:
  • u verlaagt de totale schuld bij de bank, waardoor u steeds minder bij de bank in het krijt staat;
  • als u aflost neemt het totale bedrag af, en daarmee ook de rente;
  • als de rentekosten en de kosten voor aflossing afnemen, houdt u naar verloop van tijd steeds meer geld over;
  • uw maandlasten gaan om laag;
  • u wordt steeds minder afhankelijk van beslissingen die genomen worden door de overheid met betrekking tot uw hypotheek.

Nadelen

Wie het de experts vraagt zal te horen krijgen dat er ook enkele ‘nadelen’ aan het versneld aflossen van uw hypotheek kleven, namelijk:
  • de hypotheekrente is (nog) aftrekbaar van de belasting;
  • bij teveel aflossen moet u een boete betalen.

Deze twee nadelen zijn de meest gehoorde nadelen. Wie kritisch kijkt, kan ook zeggen dat de hypotheek een schuld is en blijft. Aftrekbaar of niet, u betaalt altijd meer als u leent. En het betalen van de boete heeft u zelf in de hand. De meeste banken stellen u in staat om boetevrij af te lossen tot een percentage van 10%. Wilt u dat jaar meer aflossen, dan moet u de bank tegemoet komen in de verwachte rente en wordt een middenweg gezocht.

Conclusie

Veel mensen kiezen ervoor om hun hypotheek versneld af te lossen. Zij doen dat omdat zij niet langer afhankelijk willen zijn van de overheidsbesluiten, maar ook omdat dit veel geld bespaart met betrekking tot de rente. Een hypotheek versneld aflossen levert vele voordelen op, waaronder meer financiële vrijheid.
© 2012 - 2024 Herman82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Hypotheek versneld aflossen of sparen?Hypotheek versneld aflossen of sparen?Een hypotheek versneld aflossen kan vele voordelen opleveren. Zo bent u sneller financieel onafhankelijk en minder vatba…
Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe gaat u uw lening aflossen, hoeveel, wat zijn hiervoor de regels in 2021 en 2022? Als u een lening afsluit, wordt in…
Hypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHet kan aantrekkelijk lijken om de hypotheek vervroegd af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het nadeel is echter da…

Help, ik kan mijn hypotheek niet meer betalenHelp, ik kan mijn hypotheek niet meer betalenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen sterk gezakt. Daarnaast is de economie in een dip terecht g…
Noorwegen: de Noorse huizenmarktHet gaat erg goed met de Noorse economie. Dat heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt in Noorwegen. Daar is een schaarste…
Herman82 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.