Noorwegen: de Noorse huizenmarkt

Het gaat erg goed met de Noorse economie. Dat heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt in Noorwegen. Daar is een schaarste. Doordat er wel genoeg geld in omloop is stijgen de huizenprijzen erg snel. Veel economen zijn bang dat de huizenmarkt op een gegeven moment zal instorten. Dit gebeurde ook in de Verenigde Staten in de aanloop naar de Kredietcrisis. De Noorse Centrale Bank kan maar beperkt maatregelen nemen, zoals de rente verhogen. Lees er alles over in dit artikel. In Noorwegen gaat het economisch gezien erg voorspoedig. Daardoor rijzen de Noorse huizenprijzen de markt uit. Deskundigen zijn bang dat er nieuwe bubbel aan het ontstaan is die vergaande negatieve gevolgen kan hebben voor de Noorse economie. Eind 2012 was Noorwegen nog een economisch baken van licht. Er zijn daar verschillende redenen voor. Zo is Noorwegen als een van de weinige Noord-Europese landen niet meegegaan met de euro. Ten tijde van de Eurocrisis werden veel landen, zoals Duitsland en Nederland, meegezogen toen Griekenland en Spanje grote schulden bleek te hebben. Noorwegen is daar buiten gebleven en profiteert daarvan. Verder heeft Noorwegen de beschikking over grote olie- en gasvoorraden. Al deze opbrengsten gaan in een groot fonds waarmee de kosten van de vergrijzing worden opgevangen.

Economie in Noorwegen

Als gevolg van de grote economische welvaart is er weinig werkloosheid in het land. Daardoor gaat er veel geld om in het land. Tegelijkertijd is er veel vraag naar huizen. Dat komt omdat er een schaarste is aan woningen. Met name grote steden als Oslo, Trondheim en Oslo zijn populair. Een grote vraag en klein aanbod leiden tot hoge huizenprijzen, zeker omdat men veel geld kan lenen bij de banken. Daar komt ook bij dat eind 2012 de rente erg laag was. Daardoor was lenen en het afsluiten van een hypotheek zeer goedkoop. De Bergense krant Bergens Tidende turfde in maart 2012 hoeveel appartementen er te koop waren Dat bleek om 160 appartementen te gaan. Driekwart daarvan was binnen een week verkocht. De gemiddelde verkoopprijs lag op 3600 euro per vierkante meter. Dat is nog een stuk meer dan in een stad als Amsterdam toen de huizenprijzen haar hoogtepunt bereikten.

Stijgende huizenprijzen in Noorwegen

De Noorse huizenprijzen stegen van 2005 tot 2011 met gemiddeld 51 procent. Veel experts maken zich dus ook zorgen over deze snelle stijging en zijn bang dat de markt op een gegeven moment instort met alle gevolgen van dien. Dit is precies wat er gebeurde in de Verenigde Staten waardoor de Kredietcrisis begon. De prijzen kunnen namelijk niet oneindig stijgen. Op een gegeven zullen banken niet meer geld lenen aan consumenten. Als gevolg daarvan daalt de vraag waardoor de huidige bezitters hun huis niet zomaar zullen verkopen. In dat geval zullen ze namelijk een verlies lijden terwijl ze ook hun hypotheek moeten aflossen. Er is dan een kans dat er een vicieuze cirkel ontstaat die invloed heeft op de hele economie.

Instorting van de Noorse huizenmarkt

De Noorse Centrale Bank probeert de huizenmarkt te laten afkoelen, maar haar heeft daar weinig middelen voor. Een normaal middel is de rente te laten stijgen waardoor het duurder wordt om geld te lenen, maar de rente staat zo laag dat dit relatief weinig effect zal hebben. De rente kan ook niet te veel stijgen, omdat zij anders uit balans raakt met het buitenland. Een andere methode is snel meer huizen bij bouwen, maar Noorwegen kan de productie niet goed bijhouden. In 2011 werden er 28.000 gebouwd, terwijl de gemiddelde productie tot 2020 op 38.000 zou moeten liggen om aan de vraag te kunnen voldoen.
© 2012 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankrekening openen in NoorwegenEr zijn relatief veel Nederlanders die in Noorwegen wonen of daar zaken doen. In dat geval is het handig om een bankreke…
Beleggen in Noorse kronenEr is een groeiende belangstelling onder beleggers om te investeren in de Noorse kroon. Het is een aantrekkelijke manier…
Sparen in Noorse kronenEr zijn steeds meer mensen die willen sparen in Noorse kronen. Dat komt omdat Noorwegen een zeer betrouwbare financiële…
Noorse Kroon NOK in plaats van euroNoorse Kroon NOK in plaats van euroGeen euro, maar kiezen voor de waarde van de Noorse Kroon NOK als alternatief voor de euro in 2021 en 2022 en zo profite…

Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Een van de meest verkochte hypotheekproducten is de aflossingsvrije hypotheek. Vanwege de lage maandlasten kozen miljoen…
Bronnen en referenties
  • http://www.z24.nl/economie/artikel_321229.z24/Noorse_huizenprijzen_door_het_dak.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.