Help, ik kan mijn hypotheek niet meer betalen

Help, ik kan mijn hypotheek niet meer betalen In de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen sterk gezakt. Daarnaast is de economie in een dip terecht gekomen. Deze combinatie van factoren zorgt voor een stijgend aantal betalingsachterstanden op hypotheken. In een gezonde huizenmarkt komen betalingsachterstanden op hypotheken minder voor. Zodra het huis financieel niet meer op te brengen is, kan deze namelijk verkocht worden. Huizen waarop een hypotheek rust die hoger is dan de waarde van het huis zijn onverkoopbaar. Het huis is niet te verkopen en de maandlasten zijn niet meer te dragen. Bij het verder dalen van de huizenprijzen zullen de problemen nog verder vergroot worden.

Hypotheekschuld groter dan waarde huis

De dalende huizenprijzen en hypotheken die gedurende de looptijd niet worden afbetaald vormen een gevaarlijke combinatie. De hypotheekschuld blijft maximaal en het onderpand wordt steeds minder waard. Vanaf 2013 is het verplicht om gedurende de looptijd af te lossen op de hypotheek. Dit zorgt voor hogere maandlasten, maar het aflossen heeft ook voordelen. De huiseigenaren zijn namelijk beter bestand tegen waardedalingen. Eind 2012 waren de huizenprijzen weer terug op het niveau van 2004. Dit betekent dat iedereen die zijn huis na 2004 heeft gekocht eind 2012 een onderwaarde in het huis heeft zitten in plaats van een overwaarde.

Moeite om de hypotheeklasten te dragen

Volgens het BKR hadden eind 2012 ongeveer 76.000 huiseigenaren moeite om de hypotheeklasten te betalen. Gerekend over een periode van vier jaren is dat een ruime verdubbeling geweest. De verwachting is dat de huizenprijzen ook nog blijven zakken in 2013 en 2014. Hierdoor zullen naar verwachting het aantal achterstanden in betaling ook verder toenemen. Dit zal zeker het geval zijn in het geval de economie in deze periode geen herstel gaat vertonen. Toenemende werkloosheid zal er voor zorgen dat steeds meer huiseigenaren de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen.

Contact opnemen met de bank bij betalingsproblemen

Vaak wordt door huiseigenaren te laat aan de bel getrokken. Op het moment dat er al maanden aan achterstand is opgebouwd, hoeft u niet meer bij de bank om hulp te vragen. Zodra u dreigt een achterstand op te lopen in de maandelijkse betalingen, moet u gelijk contact opnemen met de bank om te zoeken naar een oplossing. De bank heeft er ook baat bij dat u niet verder achterop gaat raken met het betalen van de maandelijkse verplichtingen.

Tijdelijk lagere maandlasten

Met de bank kunt u een afspraak maken over tijdelijk verlagen van de maandlasten. Het tekort zal bij toekomstige termijnen opgeteld worden. Om een betalingsafspraak te kunnen maken moet er dus wel uitzicht zijn op betere financiële tijden. U gaat bijvoorbeeld een half jaar minder betalen aan hypotheekrente, en vervolgens gaat u het tekort weer inlopen in de daarop volgende jaar. Het is belangrijk om de bank geïnformeerd te houden zodra ook de regeling niet meer nagekomen kan worden.

Meerdere maanden achterstand in betaling

In bepaalde gevallen is de enige oplossing om het huis via een executieveiling te verkopen. Dit levert aanzienlijk minder op in vergelijking met reguliere verkoop van het huis. Het gevolg is dat er in de praktijk vaak een grote restschuld achter blijft na verkoop van het huis. Indien de hypotheek afgesloten is onder de condities van NHG, worden onder voorwaarden de restschulden overgenomen in de garantieregeling.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
Hypotheek oversluiten: lagere renteHypotheek oversluiten: lagere renteJe hypotheek oversluiten is een optie als je voor een lagere rente kan kiezen. Als je een nieuw renteaanbod krijgt van d…
NHG later aan hypotheek toevoegenOm een hypotheek te kunnen sluiten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet er aan bepaalde vo…

Iedere week twee dagen werken voor het huisIedere week twee dagen werken voor het huisEen koophuis hebben wij maandelijks veel geld voor over. Een gemiddeld huis in Nederland kost ongeveer 230.000. Uitgaan…
Hypotheek versneld aflossenHypotheek versneld aflossenDe huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij huiseigenaren. Zij weten niet wat verstandig is. Wel of niet h…
Bronnen en referenties
  • http://huizenmarkt.blog.nl/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.