Kies de hoogste spaarrente

Kies de hoogste spaarrente Biedt uw huidige spaarrekening nog wel genoeg rente ? Misschien is bij uw eigen bank wel een rekening te vinden die meer oplevert. En mogelijk krijgt u elders nog wel een veel hogere spaarrente. U moet een paar dingen goed in de gaten houden, maar het overhevelen van uw spaargeld is heel gemakkelijk.

Weet u hoeveel spaarrente u nu heeft op uw spaarrekening ?

Vooral de grotere banken introduceren met enige regelmaat nieuwe spaarrekeningen. De voorwaarden zijn dan net iets anders en de spaarrente is vaak interessanter dan van de bestaande producten. Met de nieuwe rekeningen is door de banken beter tegenspel te bieden aan de concurrentie.

Weet u wat het rentepercentage van uw huidige spaarrekening is? Misschien heeft uw bank inmiddels ook wel een nieuw type spaarrekening geintroduceerd. Het is dan verstandig om na te gaan of de voorwaarden van die rekening bij u passen en als dat zo is over te stappen naar een hogere spaarrente.

Als u zich aan het orienteren bent is het aan te raden om meteen te kijken welke spaarrekeningen door andere banken aangeboden worden.

Waar kan ik zien welke bank de hoogste spaarrente biedt ?

De Geldgids van de Consumentenbond publiceert regelmatig een lijst met de beste spaarrekeningen. Op de site van de Consumentenbond wordt deze lijst tussentijds steeds bijgewerkt.

Ook zijn er diverse vergelijkingssites op Internet waar u kunt kijken welke bank de hoogste spaarrente biedt. Diverse dagbladen publiceren eveneens periodiek een lijstje met de best renderende rekeningen.

Let niet alleen op de spaarrente maar ook op de voorwaarden

Natuurlijk moet u niet alleen op de rente letten, ook de voorwaarden van een spaarrekening zijn van belang. Zo is een rekening waar altijd 1 % opnamekosten gerekend worden niet interessant als u regelmatig uw spaargeld aanspreekt.

De volgende punten zijn van belang bij het vergelijken van de voorwaarden:
  • Moet u verplicht iedere maand een storting doen of bepaalt u zelf wanneer en hoe vaak u inlegt ?
  • Moet u een bepaald minimumsaldo aanhouden ?
  • Mag u net zo vaak opnemen als u wilt ? En worden er opnamekosten in rekening gebracht ?
  • Krijgt u altijd de spaarrente die geadverteerd wordt ? Of geldt die rente alleen over het laagste saldo in een kwartaal of als u in een periode geen opname heeft gedaan ?
  • Krijgt u papieren rekeningafschriften thuisgestuurd of kunt u saldo en transacties alleen via Internet volgen ?

Is mijn geld wel veilig bij een onbekende bank ?

Vaak staan er wat onbekendere of kleinere banken in de lijst met gunstige spaartarieven. Toch loopt u niet zomaar het risico om uw geld kwijt te raken als er onverhoopt iets gebeurt met zo'n bank.

Op de site van De Nederlandsche Bank, www.dnb.nl, kunt u in het Wft-register "Kredietinstellingen en financiële instellingen" zien welke banken in Nederland gevestigd zijn en een vergunning van de DNB hebben. Voor deze banken geldt het zogenaamde depositogarantiestelsel.
Dat zorgt ervoor dat de eerste 100.000 Euro van het tegoed op uw betaal- en spaarrekeningen gegarandeerd is.
Het genoemde bedrag geldt per rekeninghouder (per bank) en niet per rekening. Als u bij een en dezelfde bank meerdere rekeningen heeft lopen blijft het gegarandeerde bedrag 100.000 Euro totaal voor alle rekeningen samen. Als u echter een en/of-rekening hebt zijn er 2 rekeninghouders. Er is in dat geval 200.000 Euro gegarandeerd.
De genoemde garanties gelden voor het saldo op uw rekening, aangevuld met de rente die is opgebouwd tot het moment dat de rechtbank het faillissement uitspreekt. Als uw saldo plus de opgebouwde rente samen onder het voor u geldende gegarandeerde bedrag blijven, krijgt u dus alles vergoed.

Naar aanleiding van de wereldwijde kredietcrisis maakte toenmalig minister Bos van Financien op 7 oktober 2008 bekend dat, per direct en vooralsnog voor de duur van een jaar, bij banken met een vergunning van de DNB het gegarandeerde bedrag gesteld werd op 100.000 Euro, zoals hierboven beschreven.
Op 10 maart 2009 maakte Bos bekend dat de dekking van het depositogarantiestelsel vanaf oktober 2009 ongewijzigd zou blijven.
De Europese ministers van Financien hebben besloten dat vanaf 31 december 2010 diezelfde dekking verplicht is en Bos wilde gezien de onrust op de financiele markten de dekking tussen oktober 2009 en eind 2010 niet tijdelijk verlagen.

Voor 7 oktober 2008 was er overigens een minder gunstige regeling. Deze regeling garandeerde de eerste 20.000 Euro van het tegoed op uw betaal- en spaarrekeningen volledig en dat van de volgende 20.000 Euro voor 90 %. Het deel tussen 20.000 en 40.000 Euro kende dus een eigen risico van 10 %. Ook deze bedragen golden per rekeninghouder (per bank). Voor een en/of-rekening was in dat geval 40.000 Euro gegarandeerd en gold voor het bedrag tussen 40.000 en 80.000 Euro een garantie van 90 %.
Door de verhoging van de gegarandeerde bedragen is het nog aantrekkelijker en veiliger geworden om op zoek te gaan naar de hoogste spaarrente bij Nederlandse banken.

Banken die gevestigd zijn in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken vallen onder het depositogarantiestelsel van hun land van herkomst. Wel kunnen deze bijkantoren aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel; of een bank dat doet is eveneens te zien in het Wft-register "Kredietinstellingen en financiële instellingen" op www.dnb.nl.
Toen de IJslandse bank Icesave in oktober 2008 failliet ging is geregeld dat de afwikkeling volledig door de DNB verzorgd zou worden. Het deel waarvoor IJsland verantwoordelijk was (tot 20.887 Euro per rekeninghouder) is door Nederland aan IJsland geleend. Het bedrag tussen 20.887 en 100.000 Euro is betaald vanuit het Nederlandse depositogarantiestelsel, waar Icesave aanvullend op de IJslandse regeling aan deelnam.

Openen van een nieuwe spaarrekening gaat heel makkelijk

Het openen van een nieuwe spaarrekening is vaak heel gemakkelijk.

Bij de meeste banken kunt u op Internet een aanmeldingsformulier vinden. Het ingevulde aanmeldingsformulier met een copie van een legitimatiebewijs stuurt u naar de bank en vervolgens krijgt u een brief met daarin het rekeningnummer waar u uw spaargeld naar toe kunt boeken.

Het openen van een betaalrekening bij de nieuwe bank is meestal niet nodig en u kunt ook met uw hypotheek, lening en andere producten gewoon bij uw huidige bank blijven.

Ga vandaag nog op zoek naar de hoogste spaarrente. Kleine moeite, groot plezier!
© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrentetarieven vergelijken: Waar moet je op letten?Wanneer je op zoek bent naar de hoogste spaarrente op deposito's en spaarrekeningen, moet je op een aantal dingen letten…
Sparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen met de hoogste rente bij kleinere bankSparen bij een kleinere bank kan aantrekkelijk zijn en is tegen de hoogste rente. Kies bij het sparen ook in 2020 voor e…
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…
Hoogste rente op spaarrekening met voorwaardenHoogste rente op spaarrekening met voorwaardenU kunt vooral op een spaarrekening met voorwaarden in 2021 de hoogste rente ontvangen. Een toprente krijgt u bijvoorbeel…

De Rabobank, de Rabobank heeft veel invloed in NederlandDe Rabobank, de Rabobank heeft veel invloed in NederlandWat valt er allemaal onder de Rabobank, vast meer dan u denkt. De Rabobank is een oer Hollandse bank die zich inmiddels…
Dollar, blijft de dollar een wereldmuntDollar, blijft de dollar een wereldmuntVolgens de prognose van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het de vraag of de Amerikaanse dollar over een paar ja…
Bronnen en referenties
Reactie

John van den Beuken, 19-09-2008
Ik snap dat niet dat nederlandse niet mee kunnen met rente die ander bieden :-) Reactie infoteur, 21-09-2008
Hallo John,
Veel banken die een hoge spaarrente bieden hebben inderdaad hun oorsprong in het buitenland, bijvoorbeeld Turkije of Rusland. Zodra zo'n bank echter in Nederland gevestigd is en een vergunning van de DNB heeft (zie www.dnb.nl) is het depositogarantiestelsel van toepassing en hoef je niet bang te zijn dat je je geld kwijtraakt zolang je de gegarandeerde bedragen in acht neemt.
Dat deze banken een hoge spaarrente kunnen bieden kan komen door hun lage overhead (weinig kosten voor kantoren en personeel), maar bijvoorbeeld ook omdat ze in het land van hun oorsprong het geld kunnen uitlenen tegen een hogere rente dan in Nederland.
Let op dat banken uit andere EU-landen (zoals Belgie) en bijvoorbeeld ook IJsland maar gedeeltelijk onder het depositogarantiestelsel vallen: je moet eerst een beroep doen op de garantieregeling van het betreffende (EU-)land en daarna (aanvullend) op het Nederlandse depositogarantiestelsel.
De laatste tijd zijn er overigens ook een aantal kleinere of nieuwe Nederlandse partijen op de spaarmarkt bijgekomen die een hoge rente bieden.
Maar ook de grotere bekende Nederlandse banken hebben vaak aantrekkelijke spaarrekeningen in hun assortiment, al lopen ze er niet altijd mee te koop. Dan moet je gewoon vragen om de hoogste spaarrente, waarbij je natuurlijk wel moet opletten dat er niet teveel beperkende voorwaarden zijn verbonden aan zo'n spaarrekening.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.