Dollar, blijft de dollar een wereldmunt

Dollar, blijft de dollar een wereldmunt Volgens de prognose van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het de vraag of de Amerikaanse dollar over een paar jaar nog een wereldmunt zal zijn. Er zijn indicaties dat dat niet het geval is, maar er is geen goede vervanger. Een paar fasen zijn volgens Lynch te onderscheiden en de dollar is bijna in fase 3 van verval. Bovendien staat de kredietwaardigheid van de VS onder druk wat de waarde van de dollar weinig goeds doet.

Wereldmunt US dollar daalt, euro stijgt

Niemand kan het ontgaan zijn: de dollar daalt al enige tijd. Eind juli 2020 bedraagt de euro ten opzichte van de dollar bijna 1,17. De rente werd door de coronacrisis in de VS door de FED in 2020 verder verlaagd. Een verdere daling van de dollar is niet onmogelijk. Begin 2020 verzwakte de euro nog ten opzichte van de dollar, maar de euro is in de tweede helft van 2020 aan een opmerkelijke opmars bezig. De dollar verzwakt, de goudprijs breekt records in dollars gemeten. En de daling van de dollar staat niet op zich.

Bron: SideHustleCoach, PixabayBron: SideHustleCoach, Pixabay

Bretton Woods

Wie de situatie verder analyseert, komt tot de conclusie dat de dollar binnen afzienbare tijd waarschijnlijk geen belangrijke rol meer zal spelen op het wereldtoneel. Daartoe vergeleek ook eerder al de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch de noodzaak en verval van de dollar met het verval van de rol van het goud in het financiële systeem sinds het verdwijnen van de gouden standaard in 1971. Toen werd de koppeling van de wereldmunt en het goud losgelaten. In juli 2020 laat Goldman Sachs weten dat de positie dollar als wereldmunt onder druk staat.

Beleggers en de dollar

Als de dollar dezelfde evolutie gaat meemaken als het goud, kan dat volgens Merrill Lynch als volgt gaan. Drie fasen worden hierbij onderscheiden. De dollar zit in fase 2 en fase 3 lijkt niet ver meer weg:
  1. Fase één is de ontkenningsfase. Diversificatie wordt nog niet toegepast. Beleggers en bankiers geloven dat het allemaal nog niet zon vaart zal lopen. De dollar beweegt vrij stabiel.
  2. Fase twee. Diversificatie komt geleidelijk op gang. Centrale banken worden voorzichtiger met de dollar. Er bestaat steeds meer voorzichtigheid omtrent het aanhouden van reserves. Grote partijen willen liever in een sterke munt worden betaald. Gelet op de financieringsbehoeften van de VS leidt dit tot een neerwaartse druk op de dollar.
  3. De laatste fase bestaat uit het actief diversifiëren, waarmee bestaande reserves actief worden omgezet in andere deviezen. Gelet op de grote dollarvoorraden in de centrale banken kan er dan door een sneeuwbaleffect een scherpe prijsdruk op gang komen. Zodra één centrale bank verkoopt, moeten andere reageren. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Wie later komt zal tegen aanzienlijk lagere koersen moeten verkopen.

De reserves

Om te voorkomen dat centrale banken te veel goud op de markt zouden dumpen, werd voor het goud de Central Bank Gold Agreement, CBGA, uitgevaardigd. Daardoor mogen centrale banken jaarlijks maximaal nog maar 500 ton goud op de markt zetten. Om te voorkomen dat centrale banken en beleggers binnen niet al te lange tijd ook de dollar gaan dumpen, is het goed denkbaar dat een vergelijkbaar agreement voor de dollar wordt afgesproken. Dat zou de val van de dollar wat kunnen vertragen en tijdelijk stabiliseren. Maar als het tijdpad van Merrill Lynch klopt, dan zal de dollar als dominante wereldmunt kunnen verdwijnen. De vraag is welke munt de rol van de dollar dan zal overnemen. En deze vraag kan zich sneller aandienen dan men nu denkt.

Goldman Sachs

Goldman Sachs ziet een aantal redenen voor de slechte prestaties van de dollar in 2020:
  • Het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve (FED).
  • De sterk stijgende Amerikaanse staatsschuld.
  • Grote kans op oplopende inflatie bij lage rente.
  • Het oplaaiende aantal nieuwe coronabesmettingen medio 2020.
  • De politieke onzekerheid in de Verenigde Staten .

Staatsschuld VS en kredietplafond

De staatsschuld van de VS is al jaren te hoog. Dit wordt versterkt door het feit dat het wettelijke plafond voor de staatsschuld in de VS inmiddels is al een paar keer is bereikt en verhoogd. Dit zal de dollar verder verzwakken.

Slot

Velen zoeken een vluchthaven. Dat kan de Zwitserse franc zijn, maar ook edelmetalen zoals goud. De goudprijs en zilverprijs kunnen nog veel verder stijgen. De euro is in 2020 al flink gedaald, het goud lijkt alleen maar duurder te worden (evenals de bitcoin). Goldman Sachs en Merrill Lynch zien een sombere toekomst voor de dollar op het wereldtoneel. Bovendien is in 2020 wel erg duidelijk dat China steeds meer invloed in de wereld wil en daar kan dan ook een nieuwe rol voor de Chinese munt zijn weggelegd, uiteraard ten koste van de Amerikaanse dollar.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bitcoins gokken of investeren?De Bitcoin is als digitale munteenheid in opkomst. Eén procent van de Nederlanders had eind 2013 Bitcoins. Is het een in…
Wat gaan de dollarkoers en euro doen?Wat gaan de dollarkoers en euro doen?Wanneer iemand over de dollar spreekt, denk u waarschijnlijk meteen aan de Amerikaanse dollar. Maar veel meer landen heb…
Goud, beleggen in goud vandaagGoud, beleggen in goud vandaagBeleggen in goud is een spannende belegging. U kunt ook erg eenvoudig in goud beleggen. Wie in 1980 op de toppen van de…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…

Kies de hoogste spaarrenteKies de hoogste spaarrenteBiedt uw huidige spaarrekening nog wel genoeg rente ? Misschien is bij uw eigen bank wel een rekening te vinden die meer…
Het eigenwoningforfait 2020 en 2021 - aanslag onroerend goedHet eigenwoningforfait 2020 en 2021 - aanslag onroerend goedHet eigenwoningforfait 2021 en 2022 is een forse bijtelling bij uw inkomen. De hoogte van dit forfait hangt direct af va…
Bronnen en referenties
  • Inflation is when you pay fifteen dollars for the ten-dollar haircut you used to get for five dollars when you had hair.(Merrill Lynch)
  • Afbeelding bron 1: SideHustleCoach, Pixabay
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.