Spaarrentetarieven vergelijken: Waar moet je op letten?
Wanneer je op zoek bent naar de hoogste spaarrente op deposito's en spaarrekeningen, moet je op een aantal dingen letten. Niet alleen de rente is namelijk van belang. Spaarrekeningen kunnen heel verschillende voorwaarden kennen. Hoe vind je de hoogste spaarrente in de markt? Hoe kun je spaarrentetarieven vergelijken? Hoe weet je of de voorwaarden van een spaarrekening of deposito met hoge rente goed zijn? En hoe weet je of je spaargeld wel veilig is bij de aanbieder met de hoogste rente?
Hoe kun je spaarrentetarieven vergelijken?
Spaarrekeningen met de hoogste spaarrente vinden is niet zo moeilijk. Banken en financiële instellingen concurreren via de filialen maar ook vooral online op de hoogste spaarrente. Via Internet kun je heel gemakkelijk zoeken naar hoge spaarrentes op spaarrekeningen of deposito's. Er bestaan financiële sites, die alle rentetarieven van banken en financiële instellingen bijhouden en de top 10 van hoogste spaarrente op maandelijkse basis bijwerken. Wat echter heel belangrijk is, is dat je beseft dat een hoge spaarrente niet alles zegt over hoe voordelig en goed een spaarrekening in feite is. Want zegt die hoge rente wel alles en is die wel zo voordelig?
Wat is het verschil tussen een spaarrekening zonder voorwaarden en een spaarrekening met voorwaarden?
Pas goed op voor je puur en alleen voor een spaarrekening of deposito kiest op basis van de hoogste spaarrente. Meestal krijg je die hoge rente, waarmee wordt gestunt, alleen maar onder bepaalde voorwaarden. Het gaat dan om een zogenaamde
spaarrekening met voorwaarden, waarbij je jouw spaargeld bijvoorbeeld heel lang moet vastzetten en niet tussentijds mag opnemen. Of je kunt wel tussentijds opnemen maar betaalt dan boeterente. Dikwijls wordt er ook een spaarrekening aangeboden, waaraan een levensverzekering is gekoppeld, waardoor je premie moet betalen voor die aparte verzekering.
Er bestaan natuurlijk ook
spaarrekeningen zonder voorwaarden maar je kunt ervan uit gaan dat bij dit type spaarrekeningen de spaarrente automatisch altijd wat lager zal zijn. Let hier dus op, wanneer je wilt gaan vergelijken tussen aanbieders die allemaal een spaarrekening of deposito met hoge rente aanbieden. Wat staat er in de voorwaarden?
Is mijn spaargeld veilig? Valt de spaarrekening onder het depositogarantiestelsel?
Om particuliere spaarders te beschermen tegen verlies van hun spaargeld dekt DNB een deel van de spaargelden af via het zogenaamde depositogarantiestelsel. Dit garandeert een totaal spaarbedrag van 100.000 EUR per persoon per financiële instelling of bank, ongeacht het aantal spaarrekeningen of deposito's dat die persoon bij die instelling aanhoudt. Om bij een faillissement van een bank of financiële instelling toch je geld terug te krijgen moet niet alleen die bank onder het depositostelsel vallen maar ook het spaarproduct zelf. Ga dus na of jouw bank of aanbieder maar ook de spaarrekening met hoge rente zelf wel onder het depositogarantiestelsel valt en je geld veilig is.
Hoogste spaarrente: Oriënteer je goed en let op de voorwaarden
Wanneer je hoge spaarrentetarieven vindt, ga dan eens na of er al dan niet voorwaarden verbonden zijn aan die spaarrekening. Mag je het geld kosteloos opnemen, wanneer je dat wilt? Mag je tussentijds opnemen, wanneer je opeens geld nodig zou hebben? Is er een levensverzekering verbonden aan de spaarrekening? Is het een gewone spaarrekening of een spaardeposito? Als het gaat om een deposito, voor hoe lang staat het geld dan vast om in aanmerking te komen voor de hoge rente die er wordt geboden? Valt de bank of financiële instelling wel onder het depositogarantiestelsel? En de spaarrekening zelf? Kun je je jouw geld daar veilig wegzetten?