Hoge energierekening

Iedereen heeft ermee te maken of zal er vroeg of laat mee in aanraking komen; een energierekening. Er zijn mensen die een woning huren 'inclusief' energieverbruik; dit wordt dan rechtstreeks aan de eigenaar betaald. Of mensen die zelf een contract middels een leverancier hebben: zij betalen maandelijkse termijnbedragen, zogenaamde voorschotten. Hiernaast ontvangt men eenmaal per jaar een jaarafrekening of bij verhuizing of overstap een eindafrekening. Vaak roepen deze rekeningen vele vragen op.

Hoge jaarafrekening

Een hoge jaarafrekening kan talloze redenen hebben. Een hoog gasverbruik op de jaarafrekening kan betekenen dat uw cv-ketel geleidelijk aan minder rendement begint te leveren. De ketel veroudert en gaat steeds 'harder werken' om dezelfde energie te leveren als voorheen, zodat het huis aangenaam verwarmd wordt, er gedoucht en gekookt kan worden. Een ander punt kan de isolatie zijn. Denk hierbij aan dak-, spouw-, vloer- en spouwmuurisolatie. Wanneer deze delen van het huis niet goed geïsoleerd zijn, gaat er veel kostbare warmte verloren. Met name dak- en spouwmuurisolatie kan een erg lucratieve investering zijn. Vaak is het zelfs mogelijk om middels uw gemeente aanspraak te maken op subsidie om isolatie van uw woning te realiseren. Een hogere jaarnota zou tevens kunnen betekenen dat de gezinssituatie is gewijzigd. Gezinsuitbereiding; er wordt vaker gewassen en in het najaar en/of de winterperiode zal de verwarming enkele graadjes hoger gaan. Gewijzigde situatie kan ook betekenen dat de vriend/vriendin van uw dochter/zoon vaker blijft overnachten en dus ook gebruik maakt van de douche en overige faciliteiten. Fungeert u als gastouder of is er een gastouder enkele dagen per week bij u over de vloer? Dit zorgt natuurlijk ook voor meer energieverbruik. Andere logische verklaringen zijn vloerwarming, bijv in de badkamer: gaat u altijd na of deze correct is afgesteld en vraagt u zich af of het wel nodig is om deze het hele jaar aan te hebben. Aquaria verbruiken behoorlijk wat elektriciteit. Hier kunt u vat op hebben door er voor te zorgen dat u een zuinige pomp aanschaft. Als u van spaarlampen bent voorzien is dat natuurlijk een hartstikke goede zet van u; houdt u wel in de gaten dat u ook deze lampen niet onnodig laat branden.

Hoge eindafrekening

Op sommige momenten krijgt u te maken met een eindafrekening. Wanneer u verhuist, overstapt naar een andere leverancier of wanneer de netbeheerder beslist af te sluiten wanneer er na een langdurige incassoprocedure geen betalingen zijn verricht. De twee eerst genoemde situaties komen gelukkig het meest vaak voor. Soms kunt u erg schrikken van zo'n eindafrekening. Normaliter krijgt u geld terug op de jaarnota of speelt u quitte en nu dient u een smak geld bij te betalen. U bent zuinig geweest, hebt niet meer gestookt dan andere winters en de winter is ook niet langer en/of kouder geweest. Tot slot van rekening hebt u ook evenveel aan maandelijkse termijnbedragen betaald. Er is dus niets veranderd en toch een hoge eindafrekening? Dit is vaak het geval wanneer u in het voorjaar gaat verhuizen of besluit over te stappen én u hebt in het najaar de jaarafrekening reeds ontvangen. Normaal gesproken ontvangt u een (jaar)nota die over een geheel jaar verloopt zodat alle relatief dure, (winter-) maanden met de relatief goedkope, (zomer-)maanden kunnen worden gecompenseerd. In voornoemd geval zijn er alleen wintermaanden die op de eindnota in rekening zullen worden gebracht. De maandelijkse termijnbedragen waar u normaal uitstekend mee uitkomt, zijn nu opeens te weinig. In het najaar en de winter gebruikt u logischerwijs het meeste gas en daardoor dient er een relatief hoog gasverbruik te worden afgerekend. In zo'n geval zijn er geen zomermaanden op de rekening terug te vinden, maanden waar u alleen gas gebruikt om te douchen en wellicht te koken. Er kan zodoende geen compensatie plaats vinden van dure wintermaanden met goedkope zomermaanden. De keerzijde is positief: wanneer u in het voorjaar de jaarnota zou ontvangen en u verhuist of stapt in het najaar over, dan ontvangt u een relatief lage eindnota: er zijn alleen relatief goedkope (zomer-)maanden in rekening gebracht.

Calorische waarde

Al trachten energieleveranciers ervoor te zorgen dat de energierekeningen zo transparant mogelijk zijn, vaak kunt u als consument toch het idee krijgen dat er sprake is van incoherentie. Zo kunnen er allerlei onbekende termen op de rekening vermeld staan, die uw inziens kant noch wal slaan. Veel voorkomend voorbeeld: u vermindert de meeste huidige meterstand van het gas met de meterstand van vorig jaar en u komt tot de conclusie dat uw verbruik minder is geweest dan dat er in rekening is gebracht. In dat geval heeft u te maken met de zogenaamde calorische waarde van gas. Uit een kubieke meter gas(m3) is het namelijk mogelijk verschillende hoeveelheden energie te halen. Herkomst van het gas is de reden hiervan; de Gasunie, het gasinfrastructuurbedrijf voor heel Nederland, berekent deze waarden en geeft de bijbehorende berekeningsfactoren door aan de leveranciers. Het kan dus zomaar zijn dat u de ene keer meer energie haalt uit één m3 gas dan de keer erop. De verbruikte energie is dan ook hetgeen er wordt afgerekend en niet per definitie het aantal verbruikte m3 gas. Een ander voorbeeld: het kan zo zijn dat een energieleverancier een termijnbedrag afschrijft terwijl u reeds bent verhuisd of overgestapt. En dat terwijl er ook al een termijnbedrag voor uw nieuwe adres is geïncasseerd. Of uw nieuwe leverancier heeft al een eerste termijnbedrag afgeschreven.
Meestal is het bedrag terecht afgeschreven. Wat belangrijk voor u is om te weten: aan de hand van meterstanden wordt er gekeken naar wat het verbruik is geweest. Dus controleert u altijd of de meterstanden juist zijn. Stel u ontvangt een dergelijke rekening omtrent de periode 07-07-2011 t/m 19-01-2012, dan kan het best zijn dat er eind januari of zelfs nog in februari een laatste termijnbedrag wordt afgeschreven. Dit bedrag is dan in rekening gebracht inzake het verbruik van voornoemde periode. Dit dient ook op uw rekening duidelijk zichtbaar te zijn; de in rekening gebrachte termijnen omtrent de periode die het betreft. Wanneer deze niet op de eind- of jaarafrekening vermeld staan, neemt u dan contact op met uw leverancier zodat u alsnog een uitgebreide versie van deze rekening kunt ontvangen.

Wellicht kunt u uw voordeel ermee doen om het artikel 'bespaaradviezen' door te nemen.
© 2012 - 2024 Miriiam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekenen de termen op je energierekening?Wat betekenen de termen op je energierekening?Heb je wel eens een poging ondernomen om je energierekening te controleren? Grote kans dat je het een keer geprobeerd he…
Overstappen energiemaatschappijMet het overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij kunt u veel geld besparen. Hoe gaat het overstappen in zijn…
Jaarrekening energiebedrijf te hoog: bezwaar makenAls je denkt dat de afrekening van je gas- of elektriciteitsrekening niet klopt en je dus te veel moet betalen, wat doe…
Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!Het lijkt soms wel alsof we overspoeld worden met reclames goedkope energieleveranciers. Voor de meeste huishoudens geld…

Hoe verander je van bankrekening, een zorgeloze overstapHoe verander je van bankrekening, een zorgeloze overstapEr zijn vele redenen om van bankrekening te wisselen. Er is elders een betere rente, de andere bank is duurzamer of het…
Top 10 rijkste TurkenTop 10 rijkste TurkenTurkije is een land dat in economisch opzicht snel groeit. In dit artikel kan je meer lezen over de 10 meest rijke perso…
Bronnen en referenties
  • http://www.consuwijzer.nl/Ik_wil_advies_over/Energie/Energierekening/Uw_energierekening_nader_verklaard/Basisinformatie/Op_mijn_eindafrekening_van_het_gas_staat_calorische_waarde_Wat_betekent_dat
  • http://www.nuon.nl/energie-besparen/isolatie/
Miriiam (7 artikelen)
Laatste update: 15-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.