Wat betekenen de termen op je energierekening?

Wat betekenen de termen op je energierekening? Heb je wel eens een poging ondernomen om je energierekening te controleren? Grote kans dat je het een keer geprobeerd hebt, maar omdat het niet te begrijpen is heb je de energierekening weer weggelegd. Het is een wirwar aan cijfers en termen. In dit artikel gaan wij enkele verwarrende termen nader voor jou toelichten. De energierekening is een hoge vaste last waar je maandelijks een voorschotpremie voor moet betalen. Eén keer per jaar volgt je afrekening en ontvang je de energierekening. Deze moet je dus controleren, want misschien betaal je onterecht wel teveel voor je energie. Door een aantal termen toe te lichten hopen wij jou te helpen met het inzichtelijk te krijgen van de ingewikkelde materie.

Wat houdt een voorschot in?

Het is niet duidelijk hoeveel energie je in één jaar gaat verbruiken. Op basis van het verbruik van vorig jaar of op basis van ervaring kan een inschatting worden gemaakt van het verbruikt voor het komende jaar. Door het geschatte bedrag te delen door het aantal maanden wordt een voorschot berekend.

Wat houden de termen jaarafrekening en eindafrekening in?

Na één jaar berekent het energiebedrijf wat het werkelijke gebruik is geweest. De jaarrekening ontvang je na twaalf voorschotnota’s. Aan de hand van de opgenomen meterstanden gaat het energiebedrijf het werkelijke verbruik bij jou in rekening brengen. Dit moment wordt de eindafrekening genoemd als je over bent gestapt naar een andere energieleverancier.

Het energiebedrijf brengt een opslag Duurzame Energie in rekening

Deze extra heffing zit sinds 1 januari 2013 in de tarieven verwerkt. Dit is een heffing om subsidieregelingen voor duurzame energie in stand te kunnen houden.

Wat houdt vastrecht levering in?

Het energiebedrijf brengt deze kosten bij u in rekening als een vergoeding voor de dienstverlening. Je kunt het vergelijken met abonnementskosten.

In de netwerkkosten zitten meerdere toeslagen en kosten verwerkt

Om het toch nog enigszins overzichtelijk te houden, hebben energiebedrijven een aantal kosten geclusterd onder de noemer netwerkkosten. Hierin zitten onder andere verwerkt: aansluitkostenvergoeding, regiotoeslag, vastrecht transport en capaciteitstarief (een vast bedrag voor de transportkosten van energie).

Welke belastingheffingen zitten er verwerkt in de energierekening?

De eerste is hierboven al besproken, namelijk de opslag Duurzame Energie. Daarnaast zitten er nog twee belastingen in de rekening verwerkt, namelijk energiebelasting en BTW. De energiebelasting is te vergelijken met accijns. Door de opslag in de energiekosten wil de overheid het bezuinigen op het energieverbruik stimuleren. In de praktijk is het gewoon een extra heffing om de Nederlandse schatkist te spekken. De BTW heffing bedraagt 21%.

Om het ingewikkeld te maken wordt er ook een heffingskorting gegeven

De overheid heft belastingen, maar geeft ook een heffingskorting. Dit doen ze om de energierekening betaalbaar te houden. De heffingskorting bedraagt €385,53 per jaar. Dit bedrag wordt verrekend met de energierekening. Hierdoor is de eerste 1.000 kWh belastingvrij.

Wat is een energiecollectief?

Verschillende instanties organiseren een energiecollectief. Er worden meerdere huishoudens of bedrijven in één groep verenigt om gezamenlijk goedkoper energie in te kopen. De consumenten of bedrijven samen nodigen energiebedrijven uit om een goed bod neer te leggen die open wordt gesteld aan de volledige groep. Dit blijkt een effectieve manier te zijn om de energiekosten omlaag te krijgen.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitleg en verschillen in gas- en energierekeningenUitleg en verschillen in gas- en energierekeningenJaarlijks krijgt u een jaarafrekening van uw gas- en energieleverancier toegestuurd. Er wordt vanalles op berekend, maar…
Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!Overstappen van energieleverancier: denk aan het vastrecht!Het lijkt soms wel alsof we overspoeld worden met reclames goedkope energieleveranciers. Voor de meeste huishoudens geld…
Energieprijzen vergelijken levert veel geld opEnergieprijzen vergelijken levert veel geld opEen gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas.…
Netbeheerders elektriciteit en gas in NederlandNetbeheerders elektriciteit en gas in NederlandElectriciteit en gas: wie is verantwoordelijk voor aanleg, transport, vastrecht, verbruikskosten, meterstanden? Netbehee…
Cash Passport: creditcard voor op reisCash Passport: creditcard voor op reisWanneer je op reis gaat, krijg je te maken met allerlei soorten valuta en alle andere zaken met betrekking tot (het opne…
Bronnen en referenties
  • https://www.eigenhuis.nl/energie/energiemarkt/energierekening/
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.