Overstappen energiemaatschappij

Met het overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij kunt u veel geld besparen. Hoe gaat het overstappen in zijn werk? Waar moet u op letten bij het overstappen van energiemaatschappij?

Waarom overstappen?

U kunt overstappen omdat de voorwaarden van een andere energiemaatschappij beter zijn, bijvoorbeeld een lagere prijs, geen opzegtermijn of een betere klantenservice. Op internet zijn diverse onafhankelijke energievergelijkingssites die u adviseren over de beste en goedkoopste energiemaatschappijen.

Procedure overstappen energiemaatschappij

Hoe verloopt de procedure voor het overstappen naar een andere energiemaatschappij? Om te veranderen van energieleverancier moet u zich aanmelden bij de nieuwe energiemaatschappij. De nieuwe energieleverancier verzorgt bij wijze van service het hele proces. Tijdens het overstappen verandert er niets in het ontvangen van licht en elektriciteit.

De nieuwe energiemaatschappij stuurt uw aanvraag door naar uw netwerkbeheerder. Die informeert de oude maatschappij en geeft de meterstanden door aan de nieuwe.

Meterstanden doorgeven bij overstappen energiemaatschappij

U kunt er ook voor kiezen om zelf uw meterstanden door te geven. Het is aan te raden om er een kopie van te maken en dat zelf te bewaren. U ontvangt dan een eindafrekening op basis van de door u gemeten meterstanden. Als u niets doorgeeft, worden de meterstanden geschat en dan kan uw eindafrekening hoger uitvallen.

Behalve een energierekening van een andere energiemaatschappij, verandert er niets. U hoeft dus geen kabels of stopcontacten te vervangen in uw huis.

Contract nieuwe energiemaatschappij

Vervolgens ontvangt u een contract van uw nieuwe energiemaatschappij en een eindafrekening van de oude energieleverancier.

Kosten overstappen energiemaatschappij

Het overstappen naar een andere energiemaatschappij is kosteloos wanneer u een contract voor onbepaalde tijd heeft. Als u een energiecontract voor bepaalde tijd heeft, kan de energiemaatschappij bij tussentijdse opzegging een opzegvergoeding in rekening brengen. De opzegvergoeding bedraagt maximaal 250. U kunt deze opzegvergoeding vermijden door bij het opzeggen van het contract duidelijk te vermelden dat u wilt overstappen op de vervaldatum van het contract.

Opzegtermijn overstappen energiemaatschappij

Ieder contract voor de levering van gas of elektriciteit kan tussentijds worden opgezegd. De opzegtermijn is 30 dagen.

Overstappen van energiemaatschappij: waar op te letten?

Op internet zijn er tal van vergelijkingssites te vinden die zich als onafhankelijk presenteren. Toch kan het geen kwaad om niet blindelings ieder advies op te volgen, maar een aantal tips op te volgen:
  • Groene of grijze stroom: Groene stroom wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt via windmolens, zonnepanelen, biomassa of waterkracht. Grijze stroom wordt geproduceerd met kolen, gas en kernenergie.
  • Vaste of variabele energieprijs: Een variabele prijs volgt de ontwikkelingen op de energiemarkt. Een vaste prijs biedt meer zekerheid, maar als de prijzen dalen, bent u nadeliger uit.
  • Energiecontract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd kunt u kosteloos opzeggen, terwijl u bij een energiecontract voor bepaalde tijd een opzegvergoeding moet betalen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energieleveranciers België: overzichtMomenteel zijn er volgende energieleveranciers (gas+elektriciteit) in België: Electrabel, Luminus Octa+, Belpower, Essen…
Energieprijzen vergelijken levert veel geld opEnergieprijzen vergelijken levert veel geld opEen gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas.…
Gasprijs: de prijs van gasGasprijs: de prijs van gasDe gasprijs is gekoppeld aan de prijs van olie. Daardoor is de prijs van gas de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Oli…
Op afstand bedienbare thermostaat: alle leveranciersOp afstand bedienbare thermostaat: alle leveranciersEr bestaat tegenwoordig een thermostaat die je kunt bedienen met je smartphone, iPad of via een webapplicatie. Op die ma…

Het marktmechanismeHet marktmechanisme, een van de bekendste werken van de moderne economie en het word dan ook door verscheidene mensen ge…
Bespaartips, geld besparen op de uitgaven van gezinBespaartips, geld besparen op de uitgaven van gezinBespaartips zijn altijd welkom, want omgaan met geld is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Vooral nu het merendeel…
Bronnen en referenties
  • Energiemaatschappij.eu
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.