Op geld uitgeven bezuinigen, niemand ontkomt eraan
De bedrijfseconomische ontwikkelingen zouden in de plaats moeten komen van de inflatie en koopkracht. De overheid beraad zich op een bezuinigingspakket waarbij niemand buiten schot blijft. Aan de koopkracht wordt geknabbeld door hogere lasten en lagere overheidsbijdragen. Volwassenen moeten een hogere financiële bijdrage leveren aan de zorg. Iedereen in Nederland gaat in zijn portemonnee voelen dat er moet worden bijgedragen om het overheidstekort weg te werken.
Beurzen
De Europese beurzen geven een daling te zien van de koersen. Beleggers hebben geen of onvoldoende vertrouwen in de huidige economie. Hoewel de aandelenmarkt met goede moed is begonnen en de handel steun kreeg van de meevallende cijfers in China. De industriële activiteiten in de eurozone krimpen. De waarde van de euro, ten opzichte van de dollar, blijft gelukkig wel enigszins stabiel. Terwijl de prijs voor een vat Amerikaanse olie in prijs schommelt. Door de gunstige auto verkopen stijgen ook de koersen van de bekende automerken.
Kabinetsbeleid
Economen ontraden het kabinet om in 2012 (extra) maatregelen te treffen die het vertrouwen in de overheid nog meer zullen schaden. De voorgenomen bezuinigingen, om de 18 miljard euro aan overheidstekort weg te werken en de overheidsfinanciën weer gezond te maken, zouden weleens onvoldoende kunnen zijn. Wel gaan alle Nederlanders de bezuinigingen op de overheidsuitgaven in hun portemonnee merken. Er zijn echter angsten dat de 18 miljard euro die in de lopende kabinetsperiode bezuinigd zal moeten worden niet voldoende zal zijn om de schuldencrisis in Europa op te vangen. Nederland heeft leningen aan Griekenland verstrekt en garanties afgegeven aan Griekenland, het IMF en de Europese noodfondsen. Hoe deze besluiten door de Nederlandse overheid gefinancierd moeten gaan worden, vooral als er geen inkomsten tegenoverstaand, blijft echter nog onzeker en onduidelijk. Deze onduidelijkheid en de onzekere financiële situatie zorgen echter niet voor een verbetering in het wankele consumentenvertrouwen.
Koopkracht
Onduidelijk is nog of de koopkracht van de burger negatief zal worden beïnvloed door de reeds genomen bezuinigingsmaatregelen. Dit zal sterk afhankelijk zijn van het aantal maatregelen waarmee een huishouden te maken krijgt. Opvallend is dat jongere werknemers, met het zelfde inkomen als een modale 58-plusser, netto meer overhouden. De oorzaak van deze verbetering ligt in het gegeven dat voor de oudere werknemers de arbeidskorting is weggevallen en omdat de doorwerkbonus voor werknemers van 62 jaar en ouder eveneens is verlaagd.
Toeslagen
De hogere inkomens, maar ook de gepensioneerden, gaan op verschillende terreinen meer betalen. De andere groep die zal merken dat er financieel beter gestuurd zal moeten worden zijn de mensen die een inkomen net boven het modaal hebben. Met name deze groep kan niet langer profiteren van allerlei toeslagen en tegemoetkomingen. Hierdoor zal de koopkracht van de mensen met lage inkomens nog meer achteruitgaan. De financiële gevolgen zijn vooral te merken door de mensen die een zorg- en of huurtoeslag ontvangen en voor de mensen die een tegemoetkoming chronisch zieken en of bijdrage voor de inkomensafhankelijke zorgverzekering hebben.
Chronisch zieken en gehandicapten
Sedert 2009 zijn de chronisch zieken en gehandicapten de mensen die reeds meer dan 10% op het inkomen achteruit zijn gegaan. Deze financiële achteruitgang wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van maatregelen. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat er door de chronisch zieken en gehandicapten veel koopkracht is ingeleverd. Het belastbaarinkomen van de chronisch zieken en gehandicapten werd beïnvloed door het minimaliseren van de fiscale aftrekbaarheid van de zogenoemde “ buitengewone lasten”. Door de stijging van het belastbaarinkomen ontvangen de chronisch zieken en gehandicapten minder zorg-, huur- en kindertoeslag. Tevens heeft de hoogte van het belastbaarinkomen invloed op de eigenbijdrage als er een beroep wordt gedaan op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Daarnaast werden de fiscale aftrekposten vervangen door een vast bedrag.
Sterk merkbaar in het beleid, voor het verkrijgen van werk en inkomen, is dat de overheid steeds meer inzet op de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van de burger .