Op geld uitgeven bezuinigen, niemand ontkomt eraan

Op geld uitgeven bezuinigen, niemand ontkomt eraan De bedrijfseconomische ontwikkelingen zouden in de plaats moeten komen van de inflatie en koopkracht. De overheid beraad zich op een bezuinigingspakket waarbij niemand buiten schot blijft. Aan de koopkracht wordt geknabbeld door hogere lasten en lagere overheidsbijdragen. Volwassenen moeten een hogere financiële bijdrage leveren aan de zorg. Iedereen in Nederland gaat in zijn portemonnee voelen dat er moet worden bijgedragen om het overheidstekort weg te werken.

Beurzen

De Europese beurzen geven een daling te zien van de koersen. Beleggers hebben geen of onvoldoende vertrouwen in de huidige economie. Hoewel de aandelenmarkt met goede moed is begonnen en de handel steun kreeg van de meevallende cijfers in China. De industriële activiteiten in de eurozone krimpen. De waarde van de euro, ten opzichte van de dollar, blijft gelukkig wel enigszins stabiel. Terwijl de prijs voor een vat Amerikaanse olie in prijs schommelt. Door de gunstige auto verkopen stijgen ook de koersen van de bekende automerken.

Kabinetsbeleid

Economen ontraden het kabinet om in 2012 (extra) maatregelen te treffen die het vertrouwen in de overheid nog meer zullen schaden. De voorgenomen bezuinigingen, om de 18 miljard euro aan overheidstekort weg te werken en de overheidsfinanciën weer gezond te maken, zouden weleens onvoldoende kunnen zijn. Wel gaan alle Nederlanders de bezuinigingen op de overheidsuitgaven in hun portemonnee merken. Er zijn echter angsten dat de 18 miljard euro die in de lopende kabinetsperiode bezuinigd zal moeten worden niet voldoende zal zijn om de schuldencrisis in Europa op te vangen. Nederland heeft leningen aan Griekenland verstrekt en garanties afgegeven aan Griekenland, het IMF en de Europese noodfondsen. Hoe deze besluiten door de Nederlandse overheid gefinancierd moeten gaan worden, vooral als er geen inkomsten tegenoverstaand, blijft echter nog onzeker en onduidelijk. Deze onduidelijkheid en de onzekere financiële situatie zorgen echter niet voor een verbetering in het wankele consumentenvertrouwen.

Koopkracht

Onduidelijk is nog of de koopkracht van de burger negatief zal worden beïnvloed door de reeds genomen bezuinigingsmaatregelen. Dit zal sterk afhankelijk zijn van het aantal maatregelen waarmee een huishouden te maken krijgt. Opvallend is dat jongere werknemers, met het zelfde inkomen als een modale 58-plusser, netto meer overhouden. De oorzaak van deze verbetering ligt in het gegeven dat voor de oudere werknemers de arbeidskorting is weggevallen en omdat de doorwerkbonus voor werknemers van 62 jaar en ouder eveneens is verlaagd.

Toeslagen

De hogere inkomens, maar ook de gepensioneerden, gaan op verschillende terreinen meer betalen. De andere groep die zal merken dat er financieel beter gestuurd zal moeten worden zijn de mensen die een inkomen net boven het modaal hebben. Met name deze groep kan niet langer profiteren van allerlei toeslagen en tegemoetkomingen. Hierdoor zal de koopkracht van de mensen met lage inkomens nog meer achteruitgaan. De financiële gevolgen zijn vooral te merken door de mensen die een zorg- en of huurtoeslag ontvangen en voor de mensen die een tegemoetkoming chronisch zieken en of bijdrage voor de inkomensafhankelijke zorgverzekering hebben.

Chronisch zieken en gehandicapten

Sedert 2009 zijn de chronisch zieken en gehandicapten de mensen die reeds meer dan 10% op het inkomen achteruit zijn gegaan. Deze financiële achteruitgang wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van maatregelen. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat er door de chronisch zieken en gehandicapten veel koopkracht is ingeleverd. Het belastbaarinkomen van de chronisch zieken en gehandicapten werd beïnvloed door het minimaliseren van de fiscale aftrekbaarheid van de zogenoemde “ buitengewone lasten”. Door de stijging van het belastbaarinkomen ontvangen de chronisch zieken en gehandicapten minder zorg-, huur- en kindertoeslag. Tevens heeft de hoogte van het belastbaarinkomen invloed op de eigenbijdrage als er een beroep wordt gedaan op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Daarnaast werden de fiscale aftrekposten vervangen door een vast bedrag.

Sterk merkbaar in het beleid, voor het verkrijgen van werk en inkomen, is dat de overheid steeds meer inzet op de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van de burger .
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevangenis en uitkeringGevangenis en uitkeringTot 1 juli 2009 ontvingen gedetineerden van 65 jaar of ouder een AOW uitkering in de gevangenis. De overheid heeft dit o…
Bezuinigen iets anders dan lastenverzwaringBezuinigen iets anders dan lastenverzwaringBezuinigen wordt vaak verward met lastenverzwaring. Bezuinigen is minder geld uitgeven, lastenverzwaring is belastingver…
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…
Zelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboekZelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboekHet is heel belangrijk om inzicht in te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er inkomt en er uitg…

Werkloos geworden? Uitgavenpatroon omlaagWerkloos geworden? Uitgavenpatroon omlaagOp het moment dat u uw baan verliest, hebt u in veel gevallen recht op een WW-uitkering. U moet uw uitgavenpatroon wel g…
Ppi pensioen met meer risicoPpi pensioen met meer risicoZelf pensioen opbouwen met beleggen? De ppi kent meer risico. Deze premie pensioen instelling zorgt voor uw pensioen. De…
Bronnen en referenties
  • Ministerie sociale zaken en werkgelegenheid
  • Ministerie Financien
  • www.kranten.com
  • Dagblad van het noorden
  • Algemeen dagblad
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.