Zelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboek

Zelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboek Het is heel belangrijk om inzicht in te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er inkomt en er uitgaat. Als je dit niet bijhoudt kan het gebeuren dat er meer uitgaat dan dat er binnenkomt. Zo bouw je schulden op én je geeft geld uit dat je niet hebt. Om dit te voorkomen is het goed om een huishoudboekje bij te houden.

Je eigen huishoudboekje/kasboek bijhouden

Iedere maand is het weer hetzelfde liedje. Je komt niet uit met je geld en weet niet waar het geld naartoe gaat. Je bent het overzicht kwijt en raakt steeds meer verkneld in de financiën. Schulden bouwen zich op en je ziet door de bomen het bos niet meer. Om dit probleem op te lossen kun je een huishoudboekje bijhouden. Zo kun je precies nagaan waar het geld allemaal aan wordt uitgegeven. Dit leidt vaak tot een verrassende uitkomst.

Geschiedenis van het huishoudboekje

Het huishoudboekje is niet alleen van deze tijd. In de jaren na de oorlog was er armoede en moesten de gezinnen maar met weinig rondkomen. Er was een geboortegolf en dat betekende dus dat er meer mondjes gevoed moesten worden. In die tijd was er geen koopruimte voor luxe apparaten en dus moest de huisvrouw de huishoudelijke taken met de hand doen. Om toch rond te komen en mogelijk te besparen werd er een papieren huishoudboekje bijgehouden.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Inkomsten en uitgaven

Het is heel verstandig om je eigen huishoudboekje bij te houden en zo weer controle te krijgen over je inkomsten en uitgaven. Je kunt zo'n boekje op twee manier bijhouden: op papier, in een schriftje o.i.d. of op de computer. Vroeger kon het alleen op papier worden bijgehouden, maar tegenwoordig is het handiger om het via de computer te doen. Maar hoe begin je zo'n huishoudboekje?

Maandelijkse inkomsten

Een van de belangrijkste stappen is het achterhalen wat je maandelijkse inkomsten zijn. Onder inkomsten verstaan we alles wat er per maand aan geld binnenkomt. Op je bankrekening kun je eenvoudig vinden wat er in de maand bijgeschreven wordt. Denk aan salaris of uitkering, maar ook bijvoorbeeld alimentatie is inkomen. Tel al deze inkomsten bij elkaar en je hebt je maandelijkse inkomsten berekend. Dit is toch wel het belangrijkste aspect van je huishoudboekje. Vanuit hier kun je verder met de maandelijkse uitgaven.

Maandelijkse uitgaven

Iedere maand moeten er rekeningen betaald worden. Dit noem je ook wel de 'vaste lasten'. Dit zijn bijvoorbeeld je huur, zorgverzekering en je telefoonrekening. De maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld de sportschool behoort ook tot de vaste lasten. Om al deze vaste lasten te achterhalen is het ook weer handig om op je bankrekening te kijken. Rekeningen die iedere maand terug komen zijn je vaste lasten. Maar niet alleen de vaste lasten zijn maandelijkse uitgaven. Iedere maand moeten er boodschappen gedaan worden en waarschijnlijk geef je ook geld uit aan persoonlijke verzorging en/of kleding. Als je al deze maandelijkse uitgaven bij elkaar optelt heb je je maandelijkse uitgaven

Van rood naar groen

Nu je je maandelijkse inkomsten en uitgaven hebt berekend kun je een sommetje maken. Trek je maandelijkse uitgaven af van de maandelijkse inkomsten en wat hier uitkomt is wat je overhoudt óf wat je juist tekort komt. Nu je deze uitkomst hebt kun je een doel stellen wat je hiermee doet. Houd je geld over, kun je gaan sparen. Kom je geld tekort, dan moet je snel ingrijpen en je maandelijkse rood saldo weer groen krijgen. Maar hoe doe je dit?

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Inkomsten verhogen
  • Kijk of je meer salaris kunt genereren. Met een uitkering is dit niet mogelijk. Als je niet al 36 (of meer) uur in de week werkt kun je ervoor kiezen om meer uren per week te werken of een bijbaantje te zoeken.
  • Check of je recht hebt op toeslagen. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag of kindertoeslag. Deze toeslagen kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Uitgaven verminderen

  • Ga al je vaste lasten na, zijn er lasten die stopgezet kunnen worden? Denk hierbij aan abonnementen op tijdschriften of loterijen.
  • Is het wel nodig om zoveel zenders op je tv te hebben? Gebruik je al die belminuten wel? Je kunt je maandelijkse abonnementen bij providers of tv-aanbieders naar beneden bijstellen. Dat bespaart je per maand weer enkele tientjes.
  • Hoeveel geef je per maand uit aan boodschappen? Waarschijnlijk heb je voordat je een huishoudboekje begon geen idee gehad wat je aan boodschappen uitgaf. Om controle hierover te krijgen kun je een wekelijks budget kiezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld € 70 per week. Pin dit bedrag iedere week af en betaal hiermee je wekelijkse boodschappen. In het begin zal dit lastig zijn. Maar je zult zien, als je je best doet is dit heel makkelijk te doen. Kijk iedere week wat er bij de verschillende supermarkten in de aanbieding is en kies voor huismerken. Deze zijn net zo goed als de 'grote' merken.
  • Ook je energiekosten kun je omlaag krijgen. Gebruik huishoudelijke apparaten zo min mogelijk en doe lampen uit als je uit de kamer loopt.
  • Meld je aan bij Koopkracht. 90% van de Nederlanders kan de maandelijkse vaste lasten verlagen door simpelweg over te stappen naar een andere leverancier. Vul je gegevens in en stap over!

Simpel huishoudboekje op de computer

Op het internet staan veel digitale huishoudboekjes. Een daarvan is het Simpel huishoudboekje. Je kunt dit document gratis downloaden om te gebruiken via o.a. Word of OpenOffice. Het is een document en er zit al een formule in verwerkt zodat je niet meer zelf hoeft te rekenen. Op de site staan verschillende filmpjes met uitleg hoe je dit gebruikt. Het is een heel gebruiksvriendelijk programma en zeker een aanrader om te gebruiken. Na een jaar print je ze allemaal uit, stopt ze in een map en je kunt weer opnieuw beginnen.

Controle en inzicht over je financiën heb je niet meteen de eerste maand. Je zult er echt voor moeten gaan zitten en consequent je inkomen en uitgaven bijhouden. Zodra je maandelijkse saldo op groen komt, kun je gaan sparen. Zo heb je ook altijd iets achter de hand voor onvoorziene kosten. Een huishoudboekje is makkelijk bij te houden op de computer. Je vindt op het internet verschillende softwareprogramma's die je hiervoor kunt gebruiken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Charlyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huishoudboekje bijhoudenHuishoudboekje bijhoudenVraagt u zich ook wel eens af waarom uw geld in het midden van de maand al op is? Het bijhouden van een huishoudboekje k…
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…
Huishoudboekje digitaalHuishoudboekje digitaalZit u aan het einde van de maand altijd krap bij kas? Vraagt u zich af waar al het geld blijft? Met een digitaal huishou…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…

Financiën bijhouden met digitaal huishoudboekjeFinanciën bijhouden met digitaal huishoudboekjeMet geld omgaan is in de loop van de jaren sterk veranderd. In het midden van de vorige eeuw kreeg iedereen op zaterdag…
Boekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: AcumulusBoekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: AcumulusWerk je als zzp'er, dan is een goede boekhouding een must. Hiervoor kan je natuurlijk een boekhouder inhuren, maar vaak…
Bronnen en referenties
  • https://sloopdecrisis.nl/aanbiedingen
  • www.Belastingdienst.nl/toeslagen
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Charlyy (15 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.