Geld verdienen met een kamer verhuren: 10 tips uit ervaring

Een kamer verhuren in je huis is lucratief: je kan er aardig wat geld mee verdienen. Het is zonde om een kamer niet te gebruiken. En met kamerverhuur help je ook nog een woningzoekende. Met onderstaande tips uit eigen ervaring maak je het verhuren voor jezelf ook nog eens zo plezierig mogelijk. En dat is ook belangrijk. Al vele jaren verhuur ik een kamer in mijn huis. Een kamer die ik zelf niet gebruik, waar een ander (woon)plezier aan beleeft, en die een leuk zakcentje oplevert. In mijn afgelopen jaren van kamerverhuur ben ik door schade -en schande- wijzer geworden. Dit was de bron van onderstaande tips over:


Gezamenlijk gebruik: welke ruimtes?

Bedenk voordat je een kamer gaat verhuren welke ruimtes wel en niet door de kamerhuurder gebruikt mogen worden. Ga je de huiskamer delen? Ik doe dat zelf niet; mijn huurder heeft een eigen kamer en komt niet in mijn huiskamer. Daardoor behoud ik mijn privacy en is het kamerverhuren voor mij goed te doen. Welke sanitaire ruimtes mag de huurder gebruiken? Als je huis meerdere wc's heeft kan de huurder de wc die het dichtst bij de huurkamer gelegen is gebruiken, de andere wc gebruik je dan zelf. Mag de huurder ook je wasmachine en evt. droger gebruiken? Een huurder die in het weekend naar het ouderlijk huis gaat zal meestal ook de was mee naar huis nemen, ook dat scheelt weer energieverbruik en daarmee -kosten.

Gemeubileerd of niet?

Huurders zijn heel verschillend in hun wensen qua inrichting: sommige zoeken of zelfs verwachten een complete inrichting waar ze zo kunnen gaan wonen, andere willen de hele inrichting zelf ter hand nemen. Als je gaat verhuren zul je door de jaren heen met meerdere huurders te maken krijgen. Dan is het handig om een basisinrichting achter de hand te houden die je makkelijk kunt inzetten in de huurderskamer indien gewenst, zoals een simpel éénpersoons bed incl. matras, en een kast. Heel handig is dan een demontabele stellingkast, die je snel weer weghaalt en gedemonteerd weinig ruimte inneemt, zoals de handige stellingkast Ivar van Ikea, uitbreidbaar met allerlei kastelementen. De diepe versie maakt met een kledingroede en diverse planken een mooie kledingkast. Met een gordijn ervoor is hij helemaal af. Een lage of hoge Billy boekenkast van Ikea is voor wat grotere verhuurkamers ook een mooi basiselement. Weinig tijd om te Ikea shoppen? Bestel dan via de Ikea webwinkel.

Eigen (mini-)keuken

Je keuken delen met een huurder betekent dat je kamerverhuur veel weg heeft van samenwonen. Je hebt dan relatief veel contact met de huurder en deelt dan ook koelkast, opbergkastjes enzovoort. En denk dan ook over het schoonmaken, want niet iedereen heeft dezelfde ideeën over hygiëne. Ik heb er daarom zelf voor gekozen om een mini-keuken op de huurderskamer te plaatsen. Deze bevat twee elektrische kookplaten, een koelkastje met vriesvak en een kraan. Deze geeft enkel koud water, met een eigen waterkoker op de kamer en de badkamer om de hoek die warm water biedt is dat prima te doen. Een doorvoer van de waterleiding realiseren vanaf de badkamer of wc is voor een loodgieter geen lastige klus.

Er zijn diverse mini-keukens te koop, maar denk zeker ook eens aan tweedehands aanschaf. Ik kocht mijn 'Attiyid mini-kitchen' van Ikea op Marktplaats (zie foto), en als ik ooit stop met verhuren, weet ik zeker dat ik hem ook weer kan verkopen. In feite kost de keuken je dan niet zo heel veel geld. En de opbrengst van de kamer samen met je privacy van je eigen keuken wegen ruimschoots op tegen deze investering.

Zo'n keuken is te vinden onder de namen mini-keuken, vrijstaande keuken of kitchenette. Diverse bedrijven verkopen ze in diverse uitvoeringen. Maar de kleinste uitvoering van een reguliere keuken voldoet ook prima.

Weekendgebruik

Veel mensen die een kamer gaan verhuren, werken doordeweeks en zijn voornamelijk thuis in het weekend. Dan is het fijn om je huis 'voor jezelf' te hebben. Omdat de meeste kamerhuurders studenten zijn, is de kans groot een huurder te vinden die in het weekend niet (vaak) aanwezig is. Mijn ervaring is echter dat je deze voorwaarde niet als harde eis moet stellen, omdat dan de kans klein wordt om een huurder te vinden. Ik stel het zelf als voorkeur, en dat werkt heel goed. Besef dan wel dat de leeftijd van je huurder door die voorkeur wat lager zal liggen, want hoe ouder de huurder, des te meer deze de kamer als permanente woning zal gebruiken. Alleen echt jonge studenten gaan in het weekend nog naar huis/ouders/familie. Je moet dan denken aan leeftijden rond de 18-21 jaar. Een goede selectie vooraf is daardoor nog belangrijker! Bijkomend voordeel is dat de verbruikskosten van gas/water/elektriciteit lager uitpakken omdat de huurder niet elke dag aanwezig is.

Huurcontract

Stel een goed en duidelijk huurcontract op, neem het met de huurder door, en onderteken het uiteindelijk beide. Zorg daarna dat beide partijen een kopie bezitten. Huurcontracten zijn op internet te vinden, maak je eigen versie en zet daarin tot in detail alle afspraken. Denk ook aan: welke sleutels krijgt de huurder, verbod om deze na te laten maken, logees al dan niet laten overnachten, opzegtermijn, enz. Wil je een goed voorbeeld van een huurcontract, lees dan ook mijn artikel Tips en afspraken bij een kamer verhuren.

Borg

De borg behoeft een apart hoofdstuk want deze moet je zeker niet over het hoofd zien. Het is gebruikelijk dat de huurder jou een borg betaalt vóór de eerste huurmaand, en wel een bedrag van 1 huurmaand. Deze borg is voor jou een garantie dat je in ieder geval één maandbedrag extra hebt ontvangen, voor het geval dat de huurder schade aanricht. Op het moment dat de schade ontstaan is, dien je te bekijken of het borgbedrag toereikend is. Vaak zal het zo zijn dat je, als de huurder de kamer opzegt, erachter zal komen dat er enige schade aan de kamer is ontstaan, in dat geval betaal je de huurder bij het verlaten slechts het deel van de borg terug dat niet nodig is voor het herstellen van de schade.

Maar het kan ook voorkomen dat je huurder wegens geldproblemen door bijv. werkloosheid plotseling met de noorderzon vertrekt, jouw achterlatend met een lege kamer en zo snel geen nieuwe huurder. Naar de betaling van de opzegtermijn, die meestal één maand bedraagt, kun je dan fluiten. In het geval van een borg (en bij schadevrije kamer) heb je dan toch nog dit bedrag gekregen. Vanzelfsprekend kan de ex-huurder dan geen aanspraak meer doen op de borg, tenzij deze eerst alsnog de opzegtermijn betaalt. Maar meestal komt het daar dan niet meer van...

Belasting afdragen?

De inkomsten uit kamerverhuur voor particulieren (hospitakamers) zijn tot een bepaald bedrag vrij van inkomstenbelasting (IB). De Belastingdienst stelt dit bedrag jaarlijks vast. Check de site van de Belastingdienst voor het geldende bedrag. Deel dit bedrag vervolgens door 12 maanden. Probeer je huurprijs onder deze grens te houden: dan hoef je van de huuropbrengst geen aangifte te doen, en is de gehele opbrengst voor jou. Dat is wel zo makkelijk. Let op: de grens geldt voor zgn. hospitakamers (onzelfstandige verhuur, dus met gedeelde ruimten), niet voor verhuur van je gehele huis. Bovendien is de voorwaarde dat zowel de eigenaar van de woning alsook de kamerhuurder tijdens de gehele huurperiode in de betreffende gemeente op dit adres staan inschreven.

Inschrijving Gemeente? Check de peildatum!

Vaak willen studenten zich ook inschrijven in de gemeente waarin jouw huis staat. Daarmee krijgt de huurder nl. een uitwonende beurs, dus meer geld van de overheid. Dat hoeft helemaal geen showstopper te zijn voor de verhuur. Het is wel verstandig om na te gaan wat de extra kosten zijn van je diverse vaste lasten die gebaseerd zijn op een huishouden met een bepaald aantal personen. Deze lasten worden berekend naar rato van het aantal personen die volgens jouw gemeente op jouw adres zijn ingeschreven. De gemeente bepaalt zelf de werkwijze, en daarmee is is verstandig om vooraf te informeren bij de gemeente aan welke instanties zij de gegevens doorspeelt, en ook of er een jaarlijkse peildatum is voor het vaststellen van het aantal op jouw adres, of dat elke wijziging naar de betrokken instanties wordt doorgestuurd. Het kan handig zijn om, als een peildatum nabij is, je huur een maand later te laten beginnen. Dan bespaar je de extra kosten voor een heel jaar!

Huurder zoeken

Adverteer op sites die veel gebruikt worden door kamerzoekenden, zoals Marktplaats, Kamernet en Kamertje.nl. Google eens alsof je zelf een kamerzoekende bent: op welke sites kom je terecht? Dat zijn de populaire woonruimte-zoeksites en waar jij dan ook de meeste kans zult hebben op het vinden van een huurder. Kamernet biedt ook een kamerzoek-app voor de smartphone, hetgeen hun kamerverhuursite weer populairder maakt.

Selectie van de huurder

Ook een goede selectie voorkomt problemen tijdens de huur. Bedenk of je een anderstalige huurder wenst, communicatie is ook tijdens de huur heel belangrijk, tevens kunnen gewoonten van de huurder anders zijn dan in Nederland gebruikelijk. Maar het kan ook juist heel leuk zijn om een buitenlandse huurder te hebben. De overweging blijft heel persoonlijk. Vraag vooraf nadere informatie over de huurder: leeftijd, achtergrond, studie, afkomst. Tenslotte stel je je huis open voor een onbekende. Nodig enkele gegadigden uit wiens reactie jou het meeste aanspreken. Voer een kort gesprek en peil de interesse en of het idee dat deze persoon je huisgenoot wordt, je aanstaat. Let ook op het nakomen van afspraken (reageren op je mail/telefoon, redelijk op tijd op de afspraak komen, enz.). Als dit te wensen overlaat kun je je afvragen of je zodirect wel je huur op tijd zult ontvangen...

Via Google kun je goed de persoon op naam natrekken: hoe profileert deze zich op internet? Een student is vaak op een paar feestfoto's te vinden maar dat hoeft geen probleem te zijn. Echter heeft deze persoon één en al dronken foto's van zichzelf online gezet dan kun je je afvragen of je deze persoon als jouw huisgenoot wilt. Wellicht komt deze vaak pas 's nachts thuis, en in welke staat kan de vraag zijn. Bepaal ook of je een huurder wilt van hetzelfde geslacht, of dat dat je niet uitmaakt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamer huren en verhuren via AirbnbKamer huren en verhuren via AirbnbVoor wie extra geld wil verdienen is het verhuren van een kamer via de verhuursite Airbnb een uitstekende optie. Ook wie…
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Een huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…
Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren in 2023 of 2024, hebt u daar recht op? Dat kan met de kamerverhuurvrijstelling, maar hoe groot is…

20 Top Tips om geld te besparen20 Top Tips om geld te besparenIedereen komt wel eens geld te kort. Voordat je echter meer gaat werken of geld gaat lenen, loont het de moeite om te ki…
Wat is Bitcoin?Wat is Bitcoin?Bitcoin is het nieuwe elektronische geld voor internet: met gratis open-source-software even snel en gemakkelijk betalen…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.belastingdienst.nl
  • www.ikea.nl
Reacties

Peter, 08-10-2017
Mag je ook 2 studenten in huis nemen? Dus dat je dan max 2 x per jaar 5164.00 krijgt?

Ben benieuwd. Reactie infoteur, 16-10-2017
Beste Peter, Nee de vrijstelling geldt voor jou als persoon. Je kunt 2 personen in huis nemen maar de vrijstelling geldt voor je totale inkomsten voor verhuur deel eigen woning.

M., 03-05-2016
Beste,

Ikzelf ben woningeigenaar en heb een hypotheek. Graag wil ik een kamer verhuren aan een vriendin met kindje. Dien ik hiervoor toestemming te vragen aan de hypotheekverstrekker? Ze zal gebruik maken van 1 kamer en de keuken, badkamer etc is gezamenlijk. Ze staat momenteel al ingeschreven op mijn adres. Dien ik dan nog iets aan de gemeente door te geven?

Mvg Reactie infoteur, 07-05-2016
Beste M., Het is altijd verstandig om voorafgaand aan het starten met verhuren te raadplegen: de hypotheekverstrekker, de verzekeringsmaatschappij qua verzekering van inboedel en opstal -bijv. bij brand veroorzaakt door de huurder-. Wellicht heb je het al aangegeven bij de Gemeente, maar ik zou daar duidelijk aangeven dat het gaat om verhuur en niet om een vorm van samenwonen. Deze vorm is ook weer van belang bij je belastingaangifte Inkomstenbelasting. Succes met de verhuur!

Jurgen, 02-10-2014
Ik wil een kamer verhuren maar weet niet zo goed wat een redelijke prijs is. De kamer is gelegen in rotterdam Zuid, 7 m2 met gedeelde woonkamer, badkamer en keuken. 10 minuten fietsen van het centrum. Wat is een redelijke huurprijs? Reactie infoteur, 04-10-2014
Beste Jurgen, om een idee te krijgen wat je als huurprijs kunt vragen kun je kijken op kamerverhuursites als www.kamernet.nl en www.kamertje.nl. Check in jouw woonplaats wat er voor vergelijkbare kamers qua grootte, voorzieningen en ligging wordt gevraagd. Daarnaast kun je eens berekenen wat het puntenstelsel van de Rijksoverheid op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/puntensysteem-huurwoning/puntensysteem-kamer voor jouw kamer als huurprijs stelt. Succes met verhuren!

Marjolein, 30-06-2013
Goed artikel! Kun je wat informatie delen over jouw ervaring met huurtermijnen?

Heb je bv veel huurders gehad die jaren bleven zitten, of juist voor een periode van een jaar de kamer huurde?

Met dank.
mvg Marjolein Reactie infoteur, 01-07-2013
Beste Marjolein,
Bedankt voor je compliment :-), dat is altijd fijn om te horen.
Ik heb meestal huurders gehad die een of twee jaar huurden. Ik heb een vrij kleine huurderskamer en het voordeel daarvan vind ik dat daar 'starters' (jonge studenten) op afkomen. Daarvan weet je vrijwel zeker dat deze zullen doorstromen naar een grotere woning. Ik neem bewust geen ouder iemand als huurder omdat het dan zou kunnen dat die het als eindwoning ziet, en de rest van zijn/haar leven zal willen blijven. Ik wil graag de vrijheid houden om de kamer weer zelf te gaan gebruiken als ik dat wil, een student zal een minder groot probleem hebben met het verder zoeken naar een nieuwe kamer.

Henny, 03-03-2012
Hallo,

Zo te zien heb je ervaring met verhuren van een kamer.
Ik zit er over na te denken een kamer te verhuren, maar wil liever geen problemen met de belastingdienst.
Ik heb nog in de site van de rijksoverheids gecheck en is de vrijstelling voor 2012 op 4410.
350 is dan een mooi bedrag per maand om te verhuren zonder problemen met de belastingen.
Mijn vraag, moet ik het bedrag doorgeven aan de belastingdienst en ook het bedrag op de huurcontract?
Wil u mij een goed voorbeeld van een huurcontracht willen mailen?

Alvast bedankt, Reactie infoteur, 03-03-2012
Beste Henny,
Inderdaad is het verstandig om rekening te houden met de regels van de Belastingdienst. Omdat inderdaad een vrijstelling van 4.410 euro per jaar is vastgesteld voor de Inkomstenbelasting, hoeft u dit ook niet door te geven aan de Belastingdienst (u bent nl. niet aangifteplichtig tot aan de grens van de vrijstelling).

Wettelijk geldt dat een (woning- of) kamer-huurbedrag berekend wordt n.a.v. het zgn. puntenstelsel. Dat betekent dat deze punten krijgt voor bepaalde onderdelen, en op basis daarvan uitgekomen wordt op een bepaald huurbedrag. Dit berekende bedrag ligt vaak lager dan de kamerprijs die een kamer in de praktijk vaak opbrengt. Studenten zijn echter meestal bereid om een hogere prijs te betalen dan het puntenstelsel als uitkomst geeft. Dit gezien de schaarste van studentenkamers. Ik heb nog geen huurder gehad die dit aankaartte.

Een verhuurcontract is bijvoorbeeld verkrijgbaar op:
http://kamernet.nl/downloads/contract_hospita.htm
U kunt dit als basis nemen en zelf aanpassen aan uw eigen situatie.

Veel succes met uw verhuur!

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 02-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.