Je geldzaken regelen

Je geldzaken regelen Ondanks dat het er wellicht anders uitziet is nog steeds veruit het grootste gedeelte man als het gaat om het bijhouden van de financiën. Toch ligt de focus bij verkoop bij de vrouw omdat deze bepalend is. En deze filosofie is nog steeds een waarheid als een koe. Toch kan het allemaal ook gemakkelijker en voor beide inzichtelijk … en dus wat de financiële mogelijkheden zijn.

Basis

Men gaat er vanuit dat de vrouw die bepalend is in een proces wel teruggefloten wordt door de man als het financieel echt niet haalbaar is wat deze dame in kwestie wil. En eerlijk is eerlijk, dat is ook vaak zo. Veel mannen, ze geven het vaak wel anoniem toe, wringen zich in bochten als een vrouw iets echt graag wil, maar wat niet of nauwelijks haalbaar is. De reden waarom de man is doet is divers, maar het feit ligt er wel … nog steeds, ondanks de emancipatie van de vrouw.

Graaien

We zitten in een graaicultuur en willen alles hebben en bij voorkeur in een zo kort mogelijk tijd. Dat neemt niet weg dat het met het inkomen niet altijd mogelijk is. Daar heeft de financiële wereld perfect op ingespeeld door de lening heel toegankelijk te maken. En daar zijn we allemaal gretig ingestapt. Met voldoende inkomen is er nog niet zoveel aan de hand, want de maandelijkse kosten voor rente en aflossing kunnen wel voldaan worden. Maar als de economie terugloopt, mensen niet zo zeker meer zijn van de baan en zelfstandige een financieel stapje terug moeten doen, kan het lastiger worden om aan je verplichtingen te blijven voldoen. Mensen hebben zich eigenlijk overgefinancierd en daar heeft de bank aan meegedaan.

De bank de schuld?

Daar kan je de bank de schuld van geven, maar we hebben allemaal leren rekenen op school en dus had je die rekensom ook zelf kunnen maken. Je had kunnen constateren dat het allemaal wat krap wordt. Dat had dan tevens tot gevolg gehad dat je een bepaalde aankoop even uit had moeten stellen en daar zit hem nu net de crux. Want we willen alles en als we het niet met het inkomen of spaargeld kunnen bekostigen dan lenen we het gewoon. Eigen schuld dus.
Dat de bank ook een zorgplicht heeft die deze lang niet altijd nagekomen is (en er zijn nog steeds partijen die hier niet conform de wettelijke zorgplicht mee omgaan), maakt de handelswijze van de bank niet echt koosjer en hoewel de normering door de crisis aangepast is, vinden we het nog steeds normaal om te lenen.

Bewustwording

Bewustwording van beide partners die elkaar ook aanspreken op buitensporig gedrag als het om geld gaat, kan een situatie zonder geld voorkomen. En ook daar spelen weer ondernemingen op in en zijn er online heel eenvoudige programma’s waar je al je inkomsten en uitgaven in op kunt nemen en waar inzichtelijk is voor beide wat er financieel haalbaar is.

Dat maakt ook dat als je iets wilt kopen je maar hoeft te kijken in je programma hoe je er financieel voor staat en emotionele chantage niet meer mogelijk is. Het rekenprogramma is opgebouwd uit “nullen en enen” en dus niet chantabel. Bovendien heeft het als voordeel dat als de een iets koopt wat buiten proportie is, de ander de partner er op aan kan spreken.

Maar het staat of valt met discipline, want alle aankopen moet je zelf opvoeren in het programma. Dat kan het programma immers niet voor je doen. Maar ook daar is wel wat op te bedenken om het geen dagelijks ritueel te maken. Je verzamelt alle bonnen en eens per week voert de ene partner het in en de week daarna de andere partner. Dat helpt je tevens het financiële plaatje in ieder geval eens per twee weken te laten bekijken.
Overigens kan je, als je een beetje handig met excel bent, ook zelf een rekenprogramma maken wat je wekelijks voedt en wat je op een verzamelstaat laat zien hoe je er financieel voorstaat.

Tot slot

Spreekt voor zich dat beide partners iets dergelijks moeten willen hanteren om het succesvol te laten zijn. Verder kan een afspraak zijn om, al is het maar een klein bedrag, maandelijks wat geld naar een spaarrekening door te sluizen. Een klein bedrag mis je meestal niet direct, maar langzaam maar zeker bouw je toch iets op.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankSpaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankWilt u ook eenvoudig inzicht hebben in uw geldzaken, spaardoel, uitgaven, uw spaarpot en uw inkomsten? Via widgets kunt…
Gezamenlijk een huishouding, maar geldzaken gescheidenGezamenlijk een huishouding, maar geldzaken gescheidenNiet iedereen die samen in een huis woont, voegt het inkomen ook samen. Studenten en samenwonenden houden de financiën g…
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)U wilt wijzer worden in geldzaken en bijvoorbeeld weten welk geldtype u bent? Bij geld, geldkwesties en geldzaken neemt…

Grootste valkuil van het levenGrootste valkuil van het levenWelke prijs betaal jij voor angst, verlangen en hebzucht? Hoe hard ga jij werken in een poging om de angst de kop in te…
Wil jij ook bijverdienen op internet?Wil jij ook bijverdienen op internet?Veel mensen hebben de wens om geld te verdienen op internet. Maar de overgang van wens naar eerst verdiende euro op inte…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.