Geldzaken bespreken in een relatie

Geldzaken bespreken in een relatie In een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander richt zich op andere zaken. Dit kan een goede verdeling zijn, maar niet wat betreft de geldzaken. In een relatie worden de rollen onderling vaak verdeeld. De een gaat vaak de kinderen van school halen, en de ander zorgt voor het avondeten. De verdeling wordt vaak uit praktische overwegingen niet meer veranderd. In een relatie kun je ervoor kiezen om de inkomsten, schulden en vermogen gescheiden te houden, of het komt op één grote hoop. Het voordeel van het gescheiden houden is het feit dat beide partners goed op de hoogte zijn van de inkomsten en uitgaven.

Relaties waarbij één van beide de geldzaken regelt, is de andere partner vaak nauwelijks op de hoogte van de financiële huishouding. Om te voorkomen dat er geldzorgen ontstaan, is het belangrijk dat beide partners goed op de hoogte zijn van de geldzaken binnen het gezin.

Samenwonenden

De meeste samenwonenden houden gescheiden geldzaken. Bij een samenleving zonder een samenlevingscontract is dit ook verstandig. Indien de relatie verbroken gaat worden, houdt een ieder namelijk recht op de eigen bezittingen. Een groot nadeel van samenwonen zonder contract is dat de partners niet elkaars erfgenaam zijn. Bij overlijden van één van beide, kunnen de erfgenamen van de overledene de helft van de bezittingen opeisen. Dit kan zeker tot grote problemen leiden indien er een eigen huis in het gemeenschappelijk bezit zit. De overgeblevene kan hierdoor verplicht worden om het huis te verkopen om de nabestaanden hun deel te kunnen geven.

Hoe ontstaan schulden?

De meeste schulden ontstaan doordat er onvoldoende besef is van een zwakke financiële positie. Door een gebrek aan overzicht wordt er meer uitgegeven dan dat er binnenkomt. Ook ontstaan hierdoor uitgaven die niet noodzakelijk zijn. Hierbij kunt u denken aan kosten die niet noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld dubbele verzekeringen.

Schulden verdelen bij beëindiging van relatie

Gehuwden in gemeenschap van goederen zijn gemeenschappelijk aansprakelijk voor de schulden. Na een scheiding krijgt ieder de helft van de bezittingen en de schulden mee. In geval van een samenleving zonder een samenlevingscontract blijven de schulden bij diegene die ze gemaakt heeft. In de praktijk zal echter vaak blijken dat ook de partner die de schulden niet heeft gemaakt moet boeten voor de schulden. Vaak zijn het namelijk kosten die gezamenlijk gemaakt zijn. Indien er bijvoorbeeld een lening is afgesloten om een auto te kopen, en beide personen staan op het contract, dan zijn beide personen ook aan te spreken om de schulden weer af te betalen. Hierbij zal het in de praktijk niet uitmaken dat de hiervoor aangekochte auto in het bezit is van één van de beide partners.

Geheim spaarpotje

Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar de omgang met geld binnen een relatie. Hieruit blijkt dat 29 procent van de vrouwen een geldgeheim hebben tegenover de partner. Van de vrouwen heeft 12 procent een geheim spaarpotje, en van de mannen 7 procent. Maar liefst 57 procent van de stellen hebben regelmatig ruzie over geld. Hierbij gaat het meestal over het bestedingspatroon. 11 procent van de stellen bespreken grote uitgaven eerst met elkaar, en 4 procent spreekt niet met elkaar over geldzaken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezamenlijk een huishouding, maar geldzaken gescheidenGezamenlijk een huishouding, maar geldzaken gescheidenNiet iedereen die samen in een huis woont, voegt het inkomen ook samen. Studenten en samenwonenden houden de financiën g…
Geldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen binnen de relatie is de grootste bron van ruzie tussen de partners. Zijn de financiën uit balans? Zijn er…
Hoe om te gaan met geld in een relatieHoe om te gaan met geld in een relatieGeld heeft grote invloed op een relatie. Verschillende meningen over het uitgeven van geld kan een relatie breken. Dit g…
Schulden aflossen met een betaalplanSchulden aflossen met een betaalplanOm schulden effectief te lijf te gaan, kan een betaalplan helpen bij het volledig oplossen van schulden. Een betaalplan…

Met hoeveel geld kun je rentenieren?Met hoeveel geld kun je rentenieren?Op het moment dat werknemers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, kunnen ze stoppen met werken. De meeste mensen wi…
Online pensioenregister; pensioeninzage via internetOnline pensioenregister; pensioeninzage via internetWanneer je nu wilt weten welk pensioen je kunt verwachten op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bere…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.