Zilverprijs: het beleggen in zilveren munten
Er wordt steeds meer belegd in zilveren munten. Er kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop in zilveren munten. De waarde van zilver neemt namelijk toe, De zilverprijs is al verschillende jaren achter elkaar aan het stijgen. Dit komt omdat beleggers meer interesse hebben gekregen in fysiek zilver. Zij hebben hun vertrouwen in aandelen voor een belangrijk deel verloren. Zo zijn de Canadese Maple Leaf en de Amerikaanse Silver Eagle erg populair.
Wereldwijd is er een toenemende vraag naar fysiek zilver. Dit gebeurt vaak in de vorm van zilveren munten. Er zijn verschillende landen die zilveren munten verspreiden om op die manier een deel van hun zilvervoorraad te verkopen. Zo geeft de Verenigde Staten de Silver Eagle Munt uit. Zij begon in 1986 met de verspreiding van deze munt en er werden tussen 1986 en 2007 jaarlijks tussen de vijf en tien miljoen munten verkocht. In de jaren 2008 en 2009 werden er nieuwe record verbroken en werden er bijna dertig miljoen zilveren munten verkocht. Er zijn ook andere landen die zilveren munten verspreiden, zoals Groot-Brittannië die de Britannia verkocht en Canada die kwam met de Canadian Silver Maple Leaf.
Toegenomen interesse in beleggen in fysiek zilver
Er zijn verschillende redenen waarom de vraag naar zilveren munten is toegenomen. De belangrijkste reden is de Kredietcrisis in 2008. Aan deze crisis lag de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt ten grondslag. Daardoor verloren veel Amerikaanse banken veel geld en dit had grote gevolgen voor de internationale aandelenmarkten. Veel aandelen daalden sterk in waarde en beleggers verloren veel geld. Zij gingen daarom op zoek naar alternatieve beleggingsvormen en kwamen bij hun zoektocht onder andere uit bij goud en zilver. Door de toegenomen vraag steeg de goudprijs en zilverprijs. Daardoor werd goud en zilver een nog aantrekkelijkere belegging. De laatste jaren jaren werden er regelmatig nieuwe records gebroken. Voor een deel beleggen beleggers in fysiek zilver. De zilveren munten zijn daar de ideale vorm voor, omdat beleggers dan direct weten hoeveel zilver ze precies in handen hebben.
Beleggen in zilveren munten
Er zijn een aantal ontwikkelingen op de markt voor zilveren munten. Zo besloot US Mint, het Amerikaanse munthuis, om in oktober 2010 een extra premie te heffen op de Silver Eagle. Bij de aankoop van elke munt moest voortaan vijftig cent extra worden betaald. In Amerika zelf blijft de munt populair, maar Europese beleggers zijn daardoor geneigd om meer op zoek te gaan naar alternatieven. Aantrekkelijke alternatieven zijn bijvoorbeeld de Canadese Maple Leaf en de Oostenrijkse Wiener Philharmoniker. Ook Duitse zilveren munten zijn erg populair.
Hoger BTW-tarief in Nederland voor de aankoop van zilveren munten
Voor Nederlandse beleggers is het wel lastiger geworden om in zilveren munten te beleggen. Dat komt omdat de Nederlandse overheid de BTW heeft verhoogd op de aankoop van zilveren munten. Dit heeft zij gedaan omdat ze te maken heeft met afnemende inkomsten. Vooral de Partij van de Vrijheid (PVV) heeft afgedwongen dat er bezuinigd wordt op kunst. Ook is de BTW verhoogd van zes procent naar negentien procent. Het lage BTW-tarief werd vooral gebruikt om bepaalde gebruiken te stimuleren die de overheid belangrijk vond. Als gevolg van de BTW-verhoging moest er meer betaald worden voor theaterkaarten, maar ook op kunstaankopen. Zilveren munten worden gezien als verzamelobject en daardoor ging ook het BTW-tarief hierop omhoog. Vanaf 1 januari 2011 moest er daarom meer worden betaald voor zilveren munten. Ondanks dit extra bedrag blijven zilveren munten nog steeds een aantrekkelijke belegging zolang de zilveren prijs blijft stijgen.