Handel: de koop en verkoop van de Britannia
Er kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop van de Britannia. Deze gouden, en later zilveren, munt wordt uitgegeven door de regering van Groot-Brittannië. De munt is sinds de Kredietcrisis een interessante belegging. Dit komt omdat de goudprijs en zilverprijs sindsdien fors zijn gestegen. Daardoor is de vraag naar de munt ook toegenomen. Verder zijn er mensen die de munt willen voor in hun verzameling.
De Britannia is een gouden munt die wordt uitgegeven door Groot-Brittannië. De munt wordt geslagen door het staatsbedrijf Royal Mint. De munt werd voor het eerst in 1987 geslagen. De munt was toen van goud. Sinds 1997 wordt de munt in zilver geslagen. De belangrijkste reden was dat er meer zilver voorradig was. Groot-Brittannië begon met de uitgave van de munt omdat zij zag hoeveel succes andere landen hadden met de verkoop van gouden munten. Er worden elk jaar honderdduizend exemplaren van de munt verspreid. Dit is geen buitengewoon hoog aantal. Van de American Silver Eagle zijn er bijvoorbeeld driehonderdvijftig miljoen in omloop. De Britse regering doet dit bewust om een bepaalde schaarste te creëren waardoor de waarde van de munt stijgt.
Internationale handel in gouden munten
De Krugerrand was in de jaren zestig en zeventig de enige gouden munt die door een land werd uitgegeven. De Krugerrand werd uitgegeven door Zuid-Afrika. De distributie daarvan verliep moeizaam. De belangrijkste reden daarvoor was dat er op dat moment een economische boycot was ingesteld tegen Zuid-Afrika. Dat had te maken met het apartheidsbeleid van de regering. Daardoor was er veel ruimte voor nieuwe munten. De Canadese en Amerikaanse overheid sprongen daarop in en gaven respectievelijk de Canadian Golden Maple Leaf en de American Golden Eagle uit. Groot-Brittannië zagen het succes van de munt en besloten de Britannia te slaan.
De waarde van de Britannia
De Britannia bevat een ons aan goud en heeft een waarde van honderd Britse pond. Er zijn ook verschillende andere uitgave van de mand die een halve ons, een kwart ons en een tiende ons aan goud bevatten. Deze munten hebben een waarde van respectievelijk vijftig, vijfentwintig en tien Britse pond. De munt bestond voor 91.7 procent uit goud. Daarmee was het een 22 Karaats. De rest van de munt bestond uit koper. De zilveren munten van de Britannia bevatten ook een ons aan zilver en hebben een waarde van twee Britse pond. Ook hiervan zijn verschillende kleinere uitgave. Deze munten hebben respectievelijk een waarde van een Britse pond, een halve Britse pond en twintig penny (20 cent). De munten bestaan voor 95.8 procent uit zilver.
De koop en verkoop van de Britannia
De vraag naar de Britannia is de afgelopen jaren toegenomen. Dit heeft er vooral mee te maken dat beleggers op zoek zijn gegaan naar nieuwe beleggingen sinds de Kredietcrisis. Tijdens de Kredietcrisis in 2008 stortte de hele huizenmarkt aldaar in. Als gevolg daarvan daalden ook veel aandelen fors in waarde en gingen verschillende banken failliet. Beleggers gingen daarna op zoek naar nieuwe alternatieven voor aandelen, omdat zij minder vertrouwen hebben in de waardevastheid daarvan. Zij kwamen onder andere uit bij grondstoffen. De vraag naar goud en zilver, en daarmee ook de vraag naar gouden en zilveren munten, nam daardoor fors toe. De goudprijs en zilverprijs braken de afgelopen jaren record na record. De Britannia liftte op dit succes mee en steeg ook fors in waarde. Daarnaast zal er altijd een stabiele vraag zijn van verzamelaars die de verschillende uitgaves van de munt in hun verzamelingen willen hebben. Zij kopen de munt in winkels, muntenbeurzen en online op het internet.