Beleggen: de zilveren rijksdaalder kopen en verkopen

Beleggen: de zilveren rijksdaalder kopen en verkopen De zilveren rijksdaalder is een interessant beleggingsobject. Dit geldt zowel voor verzamelaars als voor beleggers. Sommige munten hebben door hun zeldzaamheid een grote waarde en daarom kopen en verkopen verzamelaars deze. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zilveren Wilhelmina. Andere munten zijn in grote oplage verspreid, maar zijn interessant voor beleggers om te kopen vanwege de hoge zilverprijs. In Nederland worden alle lange tijd rijksdaalders geslagen. De eerste rijksdaalders werden al in de middeleeuwen geslagen. De meeste rijksdaalders waren gemaakt van zilver. Dit artikel gaat over de moderne rijksdaalder, dus de rijksdaalder die geslagen was toen Nederland een koninkrijk werd. De meeste van deze munten zijn gemaakt van zilver en hebben door hun zeldzaamheid een grote waarde voor verzamelaars. Andere munten zijn slechts interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs. Verzamelaars en beleggers kunnen de zilveren rijksdaalders op verschillende plekken kopen en verkopen, zoals de muntenbeurs, de juwelier en online op het internet.

Beleggen in zilveren rijksdaalders

De eerste Nederlandse koning, koning Willem I, liet in 1840, ruim vierenveertig duizend zilveren rijksdaalders slaan. Deze rijksdaalder was extra dik en had een doorsnede van wel achtendertig millimeter. Het gewicht lag op 25 gram en het zilvergehalte lag op 94.5 procent. Daarmee was het een van de zwaardere munten. De munt is door de zeldzaamheid en het hoge gehalte zilver veel waard. Op de voorkant van de munt staat de afbeelding van koning Willen I. Zijn zijn Koning Willem II stelde geen andere specificaties aan de munt. De oplage lag wel veel hoger. Hij liet meer dan eenendertig miljoen exemplaren van de munt slaan. Omdat de munt zo zwaar is en in zo’n grote oplage is verspreid levert hij meer op door de hoge zilverprijs. Voor verzamelaars heeft de munt maar weinig waarde. Het is daarom een interessant beleggingsobject geworden voor beleggers. Ook zijn opvolger koning Willem III stelde geen andere eisen aan de vorm van de munt. Hij regeerde vijfentwintig jaar, van 1849 tot 1874. In deze periode werden er meer dan honderd miljoen rijksdaalders geslagen. Ook voor deze munt geldt dat hij door de grote oplage nauwelijks waarde heeft voor verzamelaars.

Zilveren rijksdaalders onder WIlhelmina

De eerste vrouwelijke koningin, namelijk Wilhelmina, trad in 1890 aan. Zij liet in 1898 slechts honderdduizend zilveren rijksdaalders slaan in de oude vorm. Op de munt stond haar afbeelding. Door de zeldzaamheid van de munt heeft deze wel een hoge waarde voor verzamelaars. In 1929 werd het goudgehalte in de munt aangepast naar slechts 72 procent. De afmetingen bleven wel gelijk. Van deze rijksdaalder werden er tot 1940 meer dan veertig miljoen geslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in de Verenigde Staten in 1944 ook nog twee miljoen zilveren rijksdaalders geslagen. Deze hebben eenzelfde waarde als de andere rijksdaalders met de afbeelding van Wilhelmina erop.

Rijksdaalders van nikkel

Koningin Juliana, de dochter van Wilhelmina, ging door met het slaan van zilveren rijksdaalders. Deze vertegenwoordigde enkel de smeltwaarde. De munt van de vorm veranderde in deze tijd en de munt had nog maar een gewicht van 10.8 gram aan zilver. Veel beleggers die in zilver beleggen hebben vooral deze munt en de zilveren gulden uit dezelfde tijd in bezit. Er zijn er ruim zevenenveertig miljoen van geslagen. Vanaf 1966 werden rijksdaalders niet langer meer van zilver gemaakt, maar van nikkel. In 1980 werd er zelfs een rijksdaalder geslagen met twee hoofden. Dat was vanwege de troonswisseling waarbij koningin Beatrix haar moeder Juliana opvolgde. Alle rijksdaalders die onder Beatrix werden geslagen waren dus van nikkel. Er werden ruim honderdzestig miljoen van deze munten geslagen. In 2002 werd de euro ingevoerd en konden de munten gedurende een periode van vijf jaar nog worden ingewisseld. Inmiddels is die periode afgelopen en de rijksdaalders die nog in omloop zijn, zijn daardoor waardeloos.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarde van Nederlandse muntenDe waarde van Nederlandse muntenDoor de invoering van de euro raakte de Nederlandse munten buiten gebruik. Tot 2008 konden zij nog steeds bi de Nederlan…
Gouden en zilveren tientjes kopen en verkopenGouden en zilveren tientjes kopen en verkopenHet gouden tientje werd van 1818 tot 1919 geslagen. Er zijn nog steeds veel verzamelaars en handelaren die het tientje k…
Zilver inkoop & verkoop – de zilverprijsZilver inkoop & verkoop – de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…

Frankrijk: de gouden Napoleon kopen en verkopenFrankrijk: de gouden Napoleon kopen en verkopenDe gouden Napoleon is een zeer gewilde munt onder verzamelaars. De munt is vernoemd naar de Franse keizer Napoleon III.…
Zilverprijs: het beleggen in zilveren muntenZilverprijs: het beleggen in zilveren muntenEr wordt steeds meer belegd in zilveren munten. Er kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop in zilveren munt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vovka, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.