Oudheid: Romeinse munten kopen en verkopen
Er zijn veel Romeinse munten in omloop. Er kan soms goed geld worden verdiend met de koop en de verkoop van deze munten. Het moet dan wel gaan om speciale exemplaren. Er zijn namelijk zoveel munten in omloop dat een normale munt weinig waarde heeft. Verzamelaars zijn dus op zoek naar dat zeldzame exemplaar. Met behulp van een catalogus kunt u determineren hoeveel een bepaalde munt waard is.
Geschiedenis van de Romeinse munt
Onder verzamelaars is er veel vraag naar de Romeinse munt. Deze munten waren in gebruik van ongeveer de derde eeuw voor Christus tot halverwege de derde eeuw na Christus. Er waren verschillende soorten munten in omloop. De meest gangbare munten waren de aureus, de denarius, de sestertie, de duopondlus en de as. Deze waren respectievelijk gemaakt van goud, zilver en de andere drie van koper. De koperen munten zijn deels ook van zinkt gemaakt, De munten werden ook in Grieks georiënteerde gebieden geaccepteerd als betalingsmiddel, ook hadden deze provincies hun eigen munteenheid. Verschillende andere Romeinse provincies hadden naast het Romeinse systeem ook hun eigen muntensysteem. Op de voorkant van de munt staat meestal de afbeelding van de keizer en op de achterkant staat de waarde van de munt en de provincie waar deze is geslagen. Soms staat ook de afbeelding van een lokale gouverneur op de munt.
Verschillende Romeinse munten
In de derde eeuw vond er een hervorming plaats van het muntensysteem. De denarius werd vervangen door de de dubbele denarius. Deze stond ook bekend onder de naam Antoninianus of Radiate. Deze munt werd weer vervangen tijdens de hervormingen van keizer Dicocetianus. Hij creëerde de argenteus (zilver) en de follis (zilver en brons). Na de hervormingen waren de belangrijkste munten de gouden solidus en kleine bronzen muntjes. Na de val van het Romeinse rijk zouden deze munten ook een belangrijke rol innemen in het Byzantijnse rijk, een van de opvolgers van het Romeinse Rijk.
Waarde van de Romeinse munt
Veel van de munten kunnen door het hele voormalige Romeinse Rijk worden teruggevonden en soms tot ver daarbuiten. Zo zijn er zelfs bij opgravingen tot ver in Rusland Romeinse munten gevonden. Ook is er een Romeins schip gezonken in een baai waar nu de Braziliaanse stad Rio de Janeiro ligt. Ook daar zijn Romeinse munten gevonden. Soms worden er bijzonder fondsen gedaan. Zo vond in 2010 een Britse boer een schat van meer dan vijfduizend munten in zijn akker. Deze schat was meer dan drie miljoen Britse pond waar. Omdat het Romeinse Rijk zo lang heeft bestaan zijn er veel munten in omloop. De Romeinse munten zijn niet bepaald zeldzaam. Het gevolg daarvan is dat er dus een groot aanbod is. Daardoor zijn ze relatief weinig waard.
Romeinse munten kopen en verkopen
Dit grote aanbod heeft ook gevolgen voor de handel. Romeinse munten zijn relatief goedkoop om te kopen. Er is vooral geld te verdienen met de verkoop van bepaalde exemplaren die zeldzaam zijn. Zo kan het gaan om exemplaren uit een tijdperk onder bepaalde keizers waarvan maar weinig munten in omloop zijn. Ook zijn er soms bepaalde Romeinse provincies die maar een korte tijd hebben bestaan, of tijdelijk onafhankelijk waren van de Romeinen, en hun eigen munt sloegen. Deze specifieke munten kunnen wel veel waard zijn. Wanneer u Romeinse munten in uw bezit heeft die u eventueel wilt verkopen, dan kunt u het beste eerst informatie inwinnen bij een taxateur.Soms is met behulp van een catalogus ook te determineren hoeveel een munt waard is. Ook is het mogelijk om via het internet vooronderzoek te doen. U kunt Romeinse munten op verschillende plaatsen kopen en verkopen. Dit kan op muntenbeurzen, bij verzamelaars en online op het internet.