Kopen en verkopen van oude Britse munten
Er zijn veel mensen die oude Britse munten kopen. Sommigen doen dat als vorm van belegging, de meeste omdat ze de munt verzamelen. De munten kunt u andere kopen en verkopen online op het internet, op beurzen en op veilingen. De geschiedenis van de Britse munt gaat ver terug. De eerste munten werden van goud en zilver gemaakt. Door de rijke koloniale geschiedenis van Groot-Brittannië zijn er veel verschillende soorten munten in omloop. Lees er alles over in dit artikel.
Verzamelen van oude Britse munten
Veel verzamelaars steken hun geld in Britse oude munten. Sommige zien het als vorm van beleggen, de meeste mensen doen het omdat ze de munten verzamelen. Veel beleggers hebben veel geld verloren op de aandelenbeurzen. Daaraan ten grondslag lag de Kredietcrisis. Deze werd veroorzaakt doordat veel Amerikaanse huizenbezitters niet meer in staat waren om hun hypotheek af te lossen. Als gevolg daarvan raakten weer veel banken in de problemen. Verschillende banken gingen failliet en anderen moesten overeind worden gehouden door de verschillende overheden. Wereldwijd gingen de aandelenkoersen onderuit en beleggers verloren veel geld. Dit proces herhaalde zich tijdens de Kredietcrisis. Beleggers gingen op zoek naar alternatieven en kwamen onder andere uit bij munten. Deze zijn doorgaans waardevast omdat er altijd een grote vraag naar is.
Kopen en verkopen van oude Britse munten
Er zijn verschillende plaatsen waar de munten worden verhandeld. Tegenwoordig vindt de handel voor een groot deel online plaats. Er zijn speciale websites waar veel muntliefhebbers zitten. Andere plaatsen waar de munten worden gekocht en verkocht zijn bij juweliers en op speciale verzamelaarsbeurzen. Munten die een grote waarde vertegenwoordigen of zeldzaam zijn worden ook de veiling verhandeld. De waarde van een munt wordt onder andere bepaald door de zeldzaamheid, de oudheid en de kwaliteit van de munt. Als een munt bijvoorbeeld roestiger is, dan zal deze minder opleveren. Ook het materiaal waar de munt van gemaakt is doet er toe. Gouden en zilveren munten zijn meer waard dan bronzen of zinken munten. Aan de hand van de opdruk op de munt kunnen de meeste geldstukken worden gedateerd.
Ontstaan van de Britse munt
De eerste Britse munten werden nog geïmporteerd vanuit Noord-Frankrijk. Dit waren munten met de afbeeldingen van de Griek Phillip II, koning van het Griekse koninkrijk Macedonia. De eerste munten die waarschijnlijk op Britse bodem werden geslagen waren potins, kleiner zilveren muntjes die gebaseerd waren op het model van de munt van de stad Marseille. In diezelfde tijd begonnen verschillende Britse stammen ook met de uitgave van eigen gouden munten met bijvoorbeeld de afbeelding van de koning er op afgedrukt. Met de komt van de Romeinen werd hun systeem ingevoerd. Verschillende munten, zoals de sestertie, denarius en areus, gingen rond. Toen de Romeinen rond 450 werden verdreven vielen de inwoners van Engeland terug op het oude systeem van ruilhandel. Pas rond het jaar 600 deed de munt met de komst van de Vikingen weer haar intrede.
Geschiedenis van de Britse munt
De oudste munt is de penny. Die kwam rond het jaar duizend op en werd aanvankelijk gemaakt van zilver. Later deden ook de pond, de shilling en mark hun intrede. Onder de verschillende Engelse koningen was er al snel sprake van een muntsysteem, nadat aanvankelijk de verschillende steden nog hun eigen munten hadden. De eerste munten werden allemaal van zilver gemaakt, in de veertiende eeuw deed naar het voorbeeld van verschillende andere landen de gouden munt haar intrede.
Daarvan werden onder andere kronen, shillings, Guinea en dollars geslagen. In de verschillende Britse koloniën werd aanvankelijk meestal gebruikt van het Britse muntsysteem, in een later stadium kregen meerdere koloniën een eigen muntsysteem. Een goed voorbeeld daarvan is India. Aan het begin van de 21e eeuw besloot Groot-Brittannië niet mee te gaan met de euro, dus de unieke Britse pond houdt nog steeds stand.