Maandelijkse kosten voor onderhoud van een eigen huis
Wat een eigen huis in werkelijkheid kost, openbaart zich bij huiseigenaren vaak pas ná aankoop. Uiteraard kunnen de onderhoudskosten van een woning sterk verschillen afhankelijk van het bouwjaar en de staat ervan. Maar volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn huiseigenaren per maand gemiddeld € 300,- alleen al kwijt aan onderhoud van hun woning. Eventuele verbeteringen zoals een uitbouw zijn daarin niet meegerekend. Bij kopers van bestaande woningen blijken de "onvoorziene kosten" in de praktijk vaak hoger uit te vallen dan geraamd. Weliswaar zijn er bij een nieuwbouwwoning in de beginjaren relatief weinig kosten voor onderhoud, maar ook bezitters van een nieuwbouwwoning verkijken zich vaak op die kosten. Het is daarom verstandig om al tijdens die beginjaren te reserveren voor latere jaren.
Huiseigenaren vaak meer kwijt aan een eigen huis dan voorzien
Veel mensen geloven dat met de overboeking van de aankoopprijs alle kosten in verband met een eigen huis betaald zijn. Natuurlijk komen daar de
rente en aflossing van de hypotheek nog bij, maar omdat met name de rentekosten in de afgelopen jaren op een redelijk laag niveau bleven, zijn de werkelijke totale kosten enigszins vertekend. Op lange termijn kost onroerend goed, inclusief rente, onderhoud en toekomstige renovaties vaak 5 tot 6% van de aankoopprijs, en dat elk jaar opnieuw. Feit is wel dat een goed onderhouden huis niet alleen bijdraagt aan het woongenot, het komt ook tot uitdrukking in een hogere verkoopprijs bij verkoop.
Onvoorziene kosten vallen altijd hoger uit
De prijzen die in Nederland voor een eigen huis betaald worden, zijn in de afgelopen decennia meer gestegen dan de lonen. De vraag is daarom gerechtigd: leven veel gelukkige
huizenkopers tegenwoordig boven hun stand? In de praktijk worden vooral kopers van een bestaande woning namelijk voortdurend geconfronteerd met het feit dat "onvoorziene kosten" hoger uitvallen dan voorzien. Maar ook kopers van een nieuwbouwwoning verkijken zich vaak op de kosten van een eigen woning.
Vereniging Eigen Huis: ”Huiseigenaar maandelijks € 300,= kwijt aan onderhoud”
Volgens de Vereniging Eigen Huis is de eigenaar van een woning anno 2020 maandelijks niet minder dan 300 euro kwijt aan kosten voor onderhoud van zijn woning. En dat is dan exclusief de kosten van verbeteringen zoals bijvoorbeeld een uitbouw. De gelukkige bezitter van een eigen woning spendeert volgens de vereniging daarmee een flink deel van zijn netto-inkomen aan woonlasten. Is de woning een monumentaal pand dan komt de eigenaar misschien in aanmerking voor subsidie en komen niet alle onderhoudskosten voor eigen rekening.
Welke kosten zijn er bij onderhoud van de eigen woning?
Als we de kosten voor
financiering van de woning even buiten beschouwing laten, schuilt het merendeel van de kosten in het onderhoud van de woning. Want de tand des tijds knaagt onophoudelijk aan ons bezit. Als trotse eigenaar van een eigen woning moet men rekening houden met volgende kosten:
- reparaties: tweeduizend euro per jaar gaan op aan kleine reparaties en overige werkzaamheden. Men kan daarbij denken aan klussen voor het onderhoud van de CV-installatie, de tuin en het verhelpen van verstoppingen;
- schilderwerk: tot het reguliere onderhoud moeten uiteraard ook de regelmatige schilderbeurten worden gerekend die telkens weer een flinke hap uit het budget nemen;
- groot onderhoud: voor groot onderhoud moeten huizenbezitters jaarlijks ook meer dan 1500 euro opzij zetten. Daarbij moet men denken aan zaken als de vervanging van een CV-ketel of renovatie van een plat dak;
- woningverbetering: wie met zijn tijd meegaat zal ook van tijd tot tijd verbeteringen aan de woning moeten aanbrengen en bijvoorbeeld moeten investeren in woningisolatie. De kosten van die verbeteringen worden geraamd op pakweg 1000 euro per maand.
Achterstallig onderhoud niet zonder risico
Net zoals een auto een regelmatige servicebeurt nodig heeft, zo behoudt een huis alleen zijn kwaliteit en functionaliteit wanneer alles goed werkt en regelmatig onderhouden wordt. Wanneer men zijn huis slecht of niet onderhoudt, bestaat zelfs het risico dat de inboedel- of opstalverzekering niks uitkeert. In dat geval kan die schade immers een direct gevolg zijn van achterstallig onderhoud. En wie nalatig is, verspeelt zijn recht op uitkering door de verzekering.
Zijn onderhoudskosten aan eigen woning fiscaal aftrekbaar
De onderhoudskosten zelf zijn niet fiscaal aftrekbaar. Maar kosten voor verbeteringen aan de woning kunnen flink in de papieren lopen. Denk dan bijvoorbeeld nieuwe kozijnen of een behandeling tegen opkruipend vocht. Vaak moeten huiseigenaren daarvoor een financiering afsluiten. In dat geval zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar.