Daniel, 12-11-2020
Wat moet ik betalen als ik bij de overdracht van het nieuwe huis tegelijkertijd een testament laat passeren. Moet ik dan twee keer notariskosten betalen of 1 keer, omdat ik alles in één keer bij het opstellen van het testament heb besproken?
Reactie infoteur, 21-11-2020
Beste Daniel,
De overdracht van een woning en een testament zijn verschillende stukken met eigen tarieven. Daarom is het goed om vooraf met de notaris te bespreken of u een korting kunt krijgen wanneer u de behandeling en voorbereiding tegelijkertijd doet.
Buurman, 23-09-2020
Beste Infoteur,
Wie betaalt de rekening van de notaris bij het opstellen van een partijakte? Klopt het dat degene die het initiatief heeft genomen tot het opstellen van de akte, ook degene is die de rekening van de notaris moet betalen. Of dienen alle partijen een deel van de rekening te betalen?
Reactie infoteur, 24-09-2020
Beste Buurman,
De notaris zal in de meeste gevallen de rekening neerleggen bij de opdrachtgever van de akte. Die kan de kosten vervolgens verdelen over de deelnemende partijen. Het is altijd verstandig om hierover vooraf afspraken te maken.
Vanleeuwen, 26-04-2020
Heb al een testament gemaakt in het verleden maar nou wil ik mijn dochter onterven en men zuster als erfgenaam aan wijzen wat kost dat gemiddeld?gr bavanleeuwen
Reactie infoteur, 03-05-2020
Beste VanLeeuwen,
De kosten van een testament zijn sterk afhankelijk van het extra werk dat erin moet worden gestoken. Bij een eenvoudig testament bent u bij een notaris 200 tot 400 euro kwijt. De Hema (online) vraagt €172.50 per persoon (2020):
https://financieel.infonu.nl/geld/121634-testament-zonder-notaris-hema.html
Sanders, 28-01-2020
Wat rekent een notaris voor de afhandeling van de erfenis en inboedel?
Reactie infoteur, 29-01-2020
Beste Sanders,
Een notaris zal het aantal uren in rekening brengen en niet een vast bedrag. Daarom is de factuur afhankelijk van van de omvang van de werkzaamheden.
Rene, 23-05-2018
Wat zijn de kosten van een nieuwe splitsingsakte, volgens onze notaris duizenden euro's.
Er zit ons inziens een fout in de afgegeven splitsingsakte, waar door de kosten aan de VVE voor ons aanzienlijk hoger zijn dan ons aandeel in het appartementsgebouw zijn, de tuin is namelijk meegerekend bij het bepalen van ons aandeel.
Reactie infoteur, 24-05-2018
Beste Rene,
De kosten van het wijzigen van een splitsingsakte zijn sterk afhankelijk van wat er moet gebeuren. Het beste vraagt u bij een paar notarissen offerte aan. Als op een appartement een hypotheek rust, is ook toestemming van de bank nodig. Soms moeten ook hypotheekakten worden gewijzigd. Dat kan het geheel complexer maken. Als het gebouw op erfpacht staat, is (vaak) toestemming van de gemeente nodig. Wellicht volstaat het om in de notulen duidelijk de nieuwe afspraken weer te geven, ondertekend door alle eigenaren.
Blacky, 26-04-2017
Geachte,
Doordat ik niet of veel later verwittigd ben geweest is mijn vader ondertussen begraven god ik weet niet waar. Ik heb geen bewijzen of aktes. Maar krijg nu wel de onbetaalde facturen. Waar kan ik aub terecht? Ik wil dit afsluiten.
Reactie infoteur, 09-05-2020
Geachte Blacky,
Als u een erfenis zuiver hebt aanvaard (wellicht kunt u deze nog verwerpen), bent u samen met de mede-erfgenamen verantwoordelijk voor de schulden die gemaakt zijn. Weet u waar uw vader vader woonde, dan kan die gemeente u verder helpen met de nodige aktes. Ook een notaris kan voor u zoekactiviteiten verrichten.