Overstappen van bank: echt zo eenvoudig?

Overstappen van bank: echt zo eenvoudig? Stap nu gemakkelijk over. Banken willen graag nieuwe klanten binnenhalen, maar dit overstappen van de ene naar de andere bank blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. De gezamenlijke banken in Nederland bieden de overstapservice aan, een traject van 13 maanden wat het overstappen van de ene naar de andere bank gemakkelijker maakt. Maar wat regelt de bank nu precies en wat moet je zelf allemaal regelen?

Waarom overstappen naar een andere bank?

Je bent ontevreden bij de bank waar je nu zit, dingen worden niet zo geregeld zoals jij het graag zou zien. Een andere bank biedt meer rente of biedt andere financiële voordelen zoals lagere maandlasten. De huidige bank is niet klimaatvriendelijk genoeg, er zijn banken die hun geld investeren in bedrijven of projecten die bijvoorbeeld werken aan duurzame energie. De huidige bank doet niet aan internetbankieren terwijl je dit wel graag zou willen, geen gedoe meer met acceptgiro’s door de bus gooien maar alles regelen vanuit huis. Een vestiging van een andere bank staat dicht in de buurt. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen van redenen waarom mensen willen overstappen. Hoe dit in zijn werk gaat staat hieronder te lezen.

Overstapservice

Bij het overstappen van de ene bank naar de andere, bijvoorbeeld van de ABN- AMRO naar de Rabobank kun je niet je eigen rekeningnummer houden. Bij het overstappen van de ene naar de andere telefoonmaatschappij is dit wel makkelijk regelbaar maar bij het overstappen naar een andere bank kan dit niet. Reden hiervoor is dat het veel te duur is. De kosten hiervoor zouden wel rond de 500 miljoen euro kosten, daarom willen de banken dit niet. Als alternatief bieden de gezamenlijke banken in Nederland de Overstapservice aan. Deze overstapservice stuurt betalingen die op het ouder rekeningnummer binnenkwamen door naar het nieuwe rekeningnummer gedurende 13 maanden. Ook worden incasso’s door de bank overgezet. De overstapservice duurt 13 maanden omdat sommige betalingen maar één keer per jaar gebeuren. Na deze 13 maanden worden de bij- en afschrijvingen niet meer omgeleid naar het nieuwe rekeningnummer.

Wat regelt de bank met de overstapservice?

  • Betalingen van het oude rekeningnummer automatisch doorsturen.
  • Incasso’s overzetten
  • Vermelden welke betalingen op de oude rekening binnenkwamen

Wat moet je zelf regelen?

  • Werkgever (of uitkeringsinstantie) op de hoogte brengen
  • Belastingdienst informeren
  • Bankpassen, creditcards en internetbankieren op tijd aanvragen bij de nieuwe bank
  • Nieuwe wachtwoorden en codes aanvragen en onthouden
  • Afspraak met nieuwe accountmanager maken
  • Periodieke overboekingen (verhuurder, energieleverancier, telefoonmaatschappij etc.) wijzigen
  • Boete betalen als hypothecaire lening meegaat
  • Op acceptgiro’s het oude rekeningnummer vervangen door het nieuwe
  • Controleren of alle betalingen nu via het nieuwe rekeningnummer lopen
  • Ruim een jaar geduld hebben.
© 2007 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaargeld overzetten naar andere bankSpaargeld overzetten naar andere bankJe wilt je spaargeld overzetten naar een andere spaarrekening bij een andere bank, die een hogere rente biedt. Maar hoe…
Overstappen: een nieuwe spaarrekening zonder voorwaardenOverstappen: een nieuwe spaarrekening zonder voorwaardenU wilt overstappen van bank, een nieuwe betaalrekening en spaarrekening bij een andere bank dan u gewend bent. U kunt ki…
Spaargeld naar kleine bankenSpaargeld naar kleine bankenU kunt gerust sparen bij de kleine banken. Gaat u ook overstappen naar een andere bank voor een relatief hoge rente op u…
Overstappen van bankrekening via de overstapserviceOverstappen van bankrekening via de overstapserviceDoor het nieuws over fraude, bonussen en salarisverhogingen bij sommige banken willen mensen graag overstappen van bankr…

Hoe het basispensioen in Nederland is opgebouwdHoe het basispensioen in Nederland is opgebouwdDe AOW en ANW zijn belangrijke onderdelen van uw pensioen, uw basispensioen. Het collectief pensioen bij een pensioenfon…
Geld lenen bij Freo en Lage LandenGeld lenen bij Freo en Lage LandenFreo is goedkoop krediet aanvragen en boetevrij aflossen bij een bank en was lange tijd te zien op het shirt van PSV. Sn…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.