Partneralimentatie en de gezamenlijke woning

Na een echtscheiding kan één van de ex-partners verplicht worden om partneralimentatie te betalen. In het geval er officieel een alimentatieverplichting bestaat, is deze bijdrage aftrekbaar bij de verstrekker van het geld. De eigen woning kan resulteren in schulden die de ex-partners gezamenlijk moeten dragen. Een partneralimentatie zal worden overeengekomen in het geval er een groot inkomensverschil bestaat tussen de ex-partners. Het is zelfs mogelijk dat de meest verdienende partner verplicht wordt om een deel van de uitkering te betalen van de ex-partner. De te betalen partner moet de alimentatie dan betalen aan de uitkeringsinstantie.

Alimentatie is aftrekbaar en belast

De ontvanger van de alimentatie moet dit bedrag zien als een bruto bedrag waar nog belasting over verrekend moet worden. De ex die de partneralimentatie moet betalen, kan de uitgave van het inkomen aftrekken. Doordat het inkomen van de betaler van de alimentatie hoger is, is ook het fiscaal voordeel groter. De ontvanger zit waarschijnlijk namelijk in een lager belastingschijf.

Is een vrijwillige bedrage aan de ex-partner ook aftrekbaar?

Nee, er moet een verplichting aan ter grondslag liggen. Het moet gaan om een rechtens afdwingbare verbintenis. Een vrijwillige bijdrage kan hierdoor niet van het inkomen worden afgetrokken. Aan de andere kant hoeft de ontvanger geen belasting te betalen over het ontvangen bedrag. In het geval er toch een noodzaak bestaat om een partneralimentatie te verstrekken of te verhogen, kan de rechter de verplichting opleggen of verhogen.

De partneralimentatie is te hoog, hoe dit te verlagen?

In overleg tussen de ex-partners zijn er afwijkende afspraken te maken. Als de betalende ex het bedrag te hoog vindt, kan hij of zij naar de rechter stappen met het verzoek om de hoogte van de alimentatie opnieuw vast te stellen.

Kinderalimentatie

De ouder die niet de dagelijkse opvoeding heeft van de kinderen, heeft wel de verplichting om financieel bij te dragen voor de opvoeding van de kinderen. De kosten van het opvoeden van de kinderen ligt namelijk bij beide ouders en niet alleen bij de ouder die zorgt voor de kinderen.

Wie blijft in de gezamenlijke woning wonen?

Op het moment dat partners besluiten om niet samen door te gaan, moet er ook een beslissing worden genomen met betrekking tot de gezamenlijke woning. Het is mogelijk dat één van beide eigenaren in het huis blijft wonen. Een andere optie is om het huis te verkopen. In het geval het huis gekocht is op basis van twee inkomens, is verkoop vaak niet te vermijden. In het geval één van de partners wel in het huis blijft wonen, moet de ex-partner worden uitgekocht. Beide personen hebben namelijk recht op een deel van de overwaarde.

Wat gebeurt er als er geen overwaarde is, maar als er een schuld resteert?

De schulden moeten ook verdeeld worden over beide partners. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de vertrekkende partner een bedrag moet gaan betalen aan de ex-partner in verband met een lagere waarde van het huis. De hypotheekschuld kan namelijk hoger zijn dan de waarde van het huis.

Huis verkopen kan nog grotere schulden veroorzaken

Een huis moeten verkopen, is vaak geen goede uitgangspositie op de huizenmarkt. Dit geldt zeker indien het huis verkocht gaat worden in executieverkoop. De verkoopwaarde daalt dan onder de werkelijke waarde van het huis.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte alimenatie (partneralimentatie)De verplichting om voor elkaar te zorgen loopt door naar de echtscheiding. Dan moet er partneralimentatie worden betaald…
Verlaagt alimentatie mijn bedrag aan maximale hypotheek?Verlaagt alimentatie mijn bedrag aan maximale hypotheek?De banken stellen eisen bij het verstrekken van een hypotheek. Ze houden onder andere rekening met lasten die maandelijk…
Alimentatie: hoe hoog is de indexering van alimentatieAlimentatie: hoe hoog is de indexering van alimentatieDe kosten voor het dagelijkse levensonderhoud zijn alleen maar gestegen. Daarom moet alimentatie ook omhoog door middel…
Je ex uitkopen, hoe doe je dat?Je ex uitkopen, hoe doe je dat?Je ex uitkopen; hoe doe je dat? Als je je ex wilt uitkopen als het om een gezamenlijke woning gaat is dit aan voorwaarde…

Erfenis - testament en wilsrechtenErfenis - testament en wilsrechtenBij het overlijden rijst de vraag wat de positie is van de langstlevende ten opzichte van de kinderen. Door hertrouwen v…
Wat is de Amerikaanse staatsschuldWat is de Amerikaanse staatsschuldHet getal $ 14,360,036,821,160.17 op 24 mei 2011 is een digitale schuldmeter die elke voorbijganger in New York, de cons…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.