Wat kost het Koningshuis per jaar?

Over de hoogte van de kosten van het Koningshuis bestond jarenlang grote onduidelijkheid. In 2009 heeft een stuurgroep onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm onderzoek verricht naar de hoogte van de kosten. Ons Koningshuis kost onze samenleving miljoenen euro’s per jaar, maar de kosten worden ook deels gemaakt om ons cultuurgoed te beschermen. Tot 2009 was de hoogte van de kosten slechts in te schatten, maar in 2009 is toch besloten om hier duidelijkheid in te scheppen. Dit is ook een logisch besluit, want er ontstond steeds meer ontevredenheid onder de burgers. In deze tijd moest iedereen rond zien te komen van minder, en over het Koningshuis bestond niet eens duidelijkheid over de hoogte van de kosten. Voordat er bezuinigd kan worden, moet er eerst duidelijkheid komen over de totale uitgaven.

Wat kost het Koningshuis per jaar?

Om het Koningshuis te kunnen onderhouden, wordt er gebruik gemaakt van geld dat is opgebracht uit belastingen. Hierdoor heeft de belastingbetaler ook recht om te weten hoeveel geld het in totaal kost. Tot het moment dat de stuurgroep de kosten inzichtelijk heeft gemaakt waren de kosten versnipperd over verschillende departementen.

De kosten die direct te koppelen waren aan het functioneren van onze Koningin waren €39 miljoen. Daarnaast waren er bijvoorbeeld ook nog kosten die bijvoorbeeld uitgegeven werden aan beveiliging, onderhoud aan de paleizen en natuurlijk de staatsbezoeken. Deze kosten zijn in totaal in te schatten op een bedrag van €71 miljoen. Opgeteld komen de totale kosten dus op €110 miljoen euro.

Uitgaande van zestien miljoen Nederlanders, kost het Koningshuis ons jaarlijkse per inwoner: €6,88

Zijn de kosten te hoog?

Na het in kaart brengen van de kosten is deze vraag neergelegd bij de heer Zalm. Hier kon hij naar zijn mening geen uitspraak over doen, want hij had geen vergelijkingsmateriaal. De kosten zijn nu wel inzichtelijk gemaakt, zodat de uitgaven jaarlijks met elkaar vergeleken kunnen worden. De kosten staan nu in de Rijksbegroting. Hierin is het te herkennen onder de noemer “De Koning”. Deze benaming verwijst naar de grondwet.

Het Koningshuis is het visitekaartje van Nederland

In het geval wij geen Koningshuis zouden hebben, zouden wij een republiek worden met een president. De Koningin heeft een openbare functie waarin ze Nederland ook vertegenwoordigd. Zij kan de banden aanhouden met andere staatshoofden en op deze manier de weg vrij maken voor het bedrijfsleven om nauwer samen te werken met andere landen en bedrijven in die landen. Het geeft Nederland ook een stukje uitstraling.

Tradities en cultuur

Het Koningshuis heeft ook te maken met onze tradities en cultuur. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een stukje geschiedenis, maar ook aan de traditionele jaarlijkse feesten, zoals Koninginnedag en een huwelijk. Een groot deel van de kosten is ook een investering in paleizen en andere culturele objecten.

Burgers bezuinigen, Koningshuis bezuinigen

Nu de kosten inzichtelijk zijn, kan er ook bezuinigd gaan worden. De jaren vanaf 2008 zijn financieel moeilijke jaren geweest voor de burgers. De pijn kan nu verdeeld worden en het Koningshuis zou vergelijkbaar moeten bezuinigen. Dat zou bijvoorbeeld betekenen minder luxe en minder dure vakanties. Het Koningshuis leeft van ons belastinggeld, dus enige voorzichtigheid met het uitgeven is niet teveel gevraagd.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningshuis wel of niet te duurmijn kijk opKoningshuis wel of niet te duurOns koningshuis is te duur volgens niet aanhangers van de monarchie. Bedoelen ze dat ze eigenlijk geen zin hebben om mee…
Ontstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenOntstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenTijdens het ontstaan der Nederlanden, onder Karel V en onder de Bourgondische hertogen, hadden huwelijk en diplomatiek o…
De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisDe invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisIn 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Br…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…

Hoe kun je een verbouwing financieren?Hoe kun je een verbouwing financieren?Een verbouwing financieren kan op meerdere manieren. Je kunt een tweede hypotheek nemen of een geldlening voor de verbou…
Creditcard verborgen kosten: Dubbele wisselkoersen?Creditcards… Er is geen ontkomen aan, creditcards zijn handig. Alleen wat kost het nu eigenlijk en welke risico's loop j…
Bronnen en referenties
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1123190/2009/02/27/Koningshuis-kost-110-miljoen-per-jaar.dhtml
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.