Besparen op vaste lasten: praktische tips

Besparen op vaste lasten: praktische tips Meer dan twintig praktische tips om te besparen op de vaste lasten. Om warmteverlies tegen te gaan, licht- en sluipverbruik te verminderen en te stoppen, het waterverbruik efficiënter te gebruiken en goedkoop te internetten. Het blijft natuurlijk allemaal een eigen keus hoever u wilt gaat om te besparen. Maar alleen al vanuit het oogpunt van ‘maatschappelijk verantwoord bezig’ zijn, zeker de moeite waard om te overwegen. Een handig overzicht voor energiebesparing (warmte, licht, water), etc.

Bespaartips voor energie, water en communicatie

Een aantal praktische tips – die eenvoudig uit te voeren zijn - om op energie, water en internet, etc. te besparen, zijn:

Energie - Warmteverlies

Deurisolatie

Veel kou komt door de voor- en achterdeur. Een goede isolatie hiervan scheelt al enorm in uw energierekening. Denk aan tochtstrips, een brievenbusborstel (met klep) en rolgordijnen (van stof of riet).

Isolatiegordijnen

Zo voelt u ook de tocht over de trap naar boven trekken. Iets zwaardere gordijnen of isolatiegordijnen aan een roede (of plastic buis) in het trapgat kan dit grotendeels voorkomen. Hetzelfde geldt voor het trapgat naar de zolder toe. Hier kunt u ook een gordijn aan een roede bevestigen. Soms zitten er ook open luchtpijpen in het zolderdak. Hierin kunt u vulmateriaal van kussens stoppen.

Noppenplastic

Het wc-raampje en het dakraampje zijn vaak van enkel glas. In de koudere perioden kunt u voor deze raampjes een stuk noppenplastic aanbrengen, bijvoorbeeld met punaises of schilderstape.

Raamisolatie

Natuurlijk is het ook zinvol om de ramen van tochtstrips te voorzien. Vergeet echter bij isoleren niet te ventileren!

Cv net open

Op slaapkamers, badkamer, halletjes etc. hoeft de verwarming als het koud is niet te loeien. ‘Net open’ volstaat om de kou eruit te houden. U dient dan even te checken, wanneer de cv net aangaat. Als het ernstig vriest is het raadzaam ook de verwarming op de wc – net - aan te zetten, zodat de leidingen niet springen.

Gerichte verwarming

is altijd goedkoper, dan wanneer u het hele huis verwarmt. U kunt bijvoorbeeld ook een petroleumkachel in de keuken en een elektrische oliekachel in uw werkkamer gebruiken. Beide staan alleen aan als u er bent. Zie ook het artikel ‘Ervaringen met de petroleumkachel’.

Deurkussens

Voor de tussendeuren - binnen - kunt u deurkussens of tochtrollen tegen de tocht gebruiken. De verwarming hoeft dan ook niet weer meer omhoog.

Dubbele gordijnen en vitrage/luxaflex

Veel warmte gaat verloren door de ramen (ook bij dubbele beglazing). Dubbele of dikke gordijnen met vitrage of luxaflex kunt u naar gelang het koud of warm is dicht of open doen. Zodra het kouder wordt, doet u de gordijnen, etc. dicht. Schijnt het zonnetje, dan laat u uw huis verwarmen door de zon.

Thermostaat afstellen

Stel uw thermostaat bijvoorbeeld om 06:30 uur op 19 ºC en om 22:00 uur op 16 ºC. U warmt het huis dan op tijdens het lage energietarief (van 23:00 – 7:00 uur) en houdt het huis nog een uur warm tot u naar bed gaat.

Energie – Licht- en sluipverbruik

Juiste lampen

Bekijkt u eens kritisch welke (spaar)lampen u gebruikt. Welke lamp laat u ‘gezellig’ de hele avond aan staan, bij welke lamp leest u en met welke lamp werkt u achter uw bureau of werkblad? Voor de gezelligheid is een 7 Watt spaarlamp of zijn enkele 5 Watt ‘kaarsjes’ genoeg, voor lezen is 11 Watt ‘staaf’ spaarlamp vaak nog te weinig en is een Halogeenlamp van 20 of 25 Watt geschikter. Voor de langere duur is echter de Tl-buisverlichting goedkoper.

Spaarlampen

De spaarlampen van IKEA zijn niet duur. Uit onderzoek van de Consumentenbond februari 2011 komt de 11 Watt staaf spaarlamp als Beste Koop uit de bus. De IKEA halogeenlamp van 42 Watt krijgt het predicaat Voordelige Keus. Er is geen Beste Koop halogeenlamp uit het onderzoek van de Consumentenbond gekomen.

Stekkerdoos met aan/uit knop

Sluit uw computer, printer, televisie, dvd-speler, radio-installatie, koffiezetapparaat, etc. aan op een stekkerdoos met aan/uit knop om sluipverbruik tegen te gaan. Deze apparaten zijn regelmatig in de aanbieding en u kunt er een heleboel stekkers in kwijt, waardoor u de elektriciteitsdraden ook nog eens wat beter kan ordenen.

Energie – Waterverbruik

Gebruik lage energietariefuren

Gebruik maken van uw lage energietarief in het weekend voor de was draagt eveneens zeer bij aan het verminderen van uw energierekening. U moet dit dan wel consequent doen, want anders heeft het weer geen zin. U haalt dan namelijk niet de kritische ondergrens aan kWh. En natuurlijk geldt, dat hoe lager de temperatuur, hoe goedkoper u wast.

Vaker koud water

Misschien wat Spartaans, maar handen en gezicht kunnen ook met koud water worden gewassen, zodat het water niet elke keer hoeft te worden opgewarmd.

Met zijn tweeën in bad

is vanzelfsprekend goedkoper, dan een heel bad voor één persoon en gebruik maken van een ‘douchemeter’ (= zandloper van 4 minuten) is soms ook handig. Van Nuon ontvangt u gratis een douchecoach (op = op), als u laat weten hoe oud uw cv-ketel is.

Waterkoker

Wat nog makkelijk is ook: gebruik bij het bereiden van een maaltijd gekookt water uit een waterkoker. De groente, de soep, de pasta, het eitje, etc. kookt eerder. U bespaart zo tijd en geld.

Niet altijd doortrekken

Omdat veelal nog drinkwater wordt gebruikt om de toilet door te spoelen, is het zeker het overwegen waard om niet voor elk plasje door te trekken.

Telefoon, Internet en TV

Internet via telefoon

Als u het wilt, dan kunt u besparen op internetkosten door gewoon te internetten via de telefoonlijn. Het is duidelijk dat snelheid dan een beperking is. Het is dan ook een keuze. Voor tv- en radioprogramma’s kunt u op internet kijken, zodat u ook weer abonnementskosten op een gids bespaart.

Bel via computer

Via Skype kunt u goedkoop bellen.

Energie - WarmteEnergie - LichtEnergie - WaterTelefoon, internet en TV
Bij koude CV in slaapkamers, badkamer en evt. wc net open; in woonkamer/open keuken openTl-buis boven werkblad of bureau; verder spaarlampen Bij hoog- en laagtarief na 23:00 uur of in weekend wassen met tijdklok Internetten via telefoonlijn
Petroleumkachel voor gerichte verwarming in keuken/woonkamerCheck uw lampen: Spaarlamp ‘Kaarsje’ is 5 Watt, - ‘Bolletje’ is 7 Watt, - ‘Staaf’ is 11 Watt;Met zijn tweeën in badwww.tvgidsonline.nl
Elektrische oliekachel in werkkamerStekkerdoos met aan/uit knop voor televisie, DVD-speler, computer, printer, koffiezet- apparaat, radio-installatie, etc.Douchen met Nuon-douchemeter Bel met Skype
(Rol)gordijnen, oprolbare rieten matten voor buitendeuren Vaker koud water gebruiken, warm water moet steeds opgewarmd worden
Zware - of isolatiegordijnen in trapgaten Waterkoker voor water koken voor groenten, soep, pasta, eitjes, etc.
Brievenbusborstel (met klep) Thuis niet elk plasje doortrekken
Tochtstrippen bij deuren en ramen
In luchtpijpen zolderdak vulmateriaal kussens
Noppenfolie voor wc-raampje/dakraampje
Deurkussens voor onderste deurkier
Dubbele of dikke gordijnen met vitrage of luxaflex
Thermostaat om 06:30 uur op 19 ºC en om 23:00 uur op 16 ºC

Lees verder

© 2011 - 2023 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Tips: besparen op vaste lastenTips: besparen op vaste lastenVaste lasten moet iedereen betalen. Vaak zien mensen deze kosten als stabiel en vast, of wel kosten waar niets aan te ve…
Besparen op vaste lastenNet als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren,…
Een vaste lasten rekening biedt overzichtEen vaste lasten rekening biedt overzichtHet inkomen wordt meestal gestort op dezelfde rekening als waar ook de vaste lasten vanaf voldaan worden. U kunt eenvoud…
Bronnen en referenties
  • www.nuon.nl/acties/gratis-douchecoach/index.jsp?cmp=20110210-AFC-CVA-CCA-douchecoach;
  • www.tvgidsonline.nl
  • Consumentengids februari 2011
Reactie

Bart de Leeuw, 06-07-2012
Helaas, water koken op gas is de helft goedkoper dan in een electrische waterkoker! Reactie infoteur, 12-09-2012
Bij een waterkoker kan je de hoeveelheid water eenvoudig afstemmen op de behoefte.

Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 07-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.