Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalen

Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalen De kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen te hoog zijn. Bovendien kan de schuldeiser kan nog eens allerlei incassokosten in rekening brengen. Maar moet u die incassokosten en andere kosten van aanmaning en incasso wel altijd betalen als u van een incassobureau een dergelijke dreigbrief krijgt? Wie mag incassokosten rekenen en bent u wel een wanbetaler? Neem vooral ook tijdig contact op met incassobureau en deurwaarder. Motiveer uw bezwaar en doe dit het liefste aangetekend. Er is een wet ingediend waardoor de kosten van incasso maximaal 15 procent mogen bedragen.

Aanmaning en incasso incassobureau of gerechtsdeurwaarder (deurwaarder) betalen

U kent dat wel. U bent een rekening vergeten te betalen en er volgt een herinnering of aanmaning. Regelmatig geeft een schuldeiser het innen van het bedrag uit handen aan een incassobureau of zelfs een gerechtsdeurwaarder. Dat betekent al snel allerlei extra kosten. Denk aan administratiekosten, andere buitenrechtelijke kosten, registratiekosten en zo verder. Zo kan een klein bedrag flink oplopen. Welke regels gelden hier. Moet u altijd alles betalen. Een aantal kostenposten keert regelmatig terug bij een incasso.

De administratiekosten

In de algemene voorwaarden van de meeste bedrijven wordt aangeven welke administratiekosten in rekening worden gebracht als u te laat betaalt. Deze meter gaat meestal lopen als er sprake is van een aanmaning. Een eerste herinnering is meestal een eerste waarschuwing zonder dat het openstaande bedrag is verhoogd met administratiekosten. De regels is dat zolang het innen van de vordering niet uit handen is gegeven aan een incassobureau u de kosten moet betalen. Overigens kunt u altijd bezwaar maken, maar of dit bezwaar wordt toegewezen is de vraag en hangt af van de omstandigheden. Komt uw zaak voor de rechter dan kan de rechter besluiten dat de in rekening gebrachte kosten te hoog zijn en u recht hebt op een vermindering van de kosten.

Buitenrechtelijke kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder

In juridische termen spreken we ook bij administratiekosten over buitenrechtelijke kosten. Kosten die in rekening worden gebracht zonder tussenkomst van een kantonrechter. De kosten van een incassobureau rekenen we tot de buitenrechtelijke kosten. Regel is dat het incassobureau niet nog eens administratiekosten in rekening mag brengen en dat de kosten redelijk moeten zijn. Redelijk houdt in dat de kosten in een bepaalde verhouding moeten staan tot de vordering. Hier bestaat een tabel voor die rapport Voorwerk II heet. Voor de bedragen kunt u terecht bij het artikel kosten van incasso vaak te hoog, WIK wet incassokosten. Houdt een incassobureau zich niet aan de staffel dan kan hij door de rechter worden gecorrigeerd. Ook u kunt zelf bezwaar maken en het bureau wijzen op deze staffel.

Incassokosten schuldeiser

Ook de schuldeiser zelf mag incassokosten rekenen als hij kosten moet maken om zijn geld te krijgen.

Incasso en incassokosten niet terecht, wat dan?

Een incasso kan volgens u ook volstrekt onterecht zijn. Ook in dat geval bent u niet verplicht om de buitenrechtelijke kosten te betalen. U kunt bezwaar maken en het aan de rechter voorleggen. Als het zo is dat de eiser tegelijkertijd aangeeft de zaak aan de rechter te zullen voorleggen is het al helemaal onredelijk dat u en incassokosten en de gerechtelijke kosten zou moeten betalen. De rechter zal dan beslissen wat redelijk is en zal dubbelop kosten factureren niet toestaan. Ook kunnen legeskosten in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld voor het opvragen van gegevens bij de Kamer van Koophandel. Bedenk wel dat die leges slechts 2,50 euro bedragen bij de KvK. Een incassobureau dat u veel meer in rekening brengt is dus onredelijk in zijn kosten.

Wie betaalt de gerechtelijke kosten?

Als het komt tot een rechtszaak moeten gerechtelijke kosten worden gemaakt. Het is afhankelijk van het besluit van de rechter of die kosten voor uw rekening zullen komen of dat de kosten zullen worden vergoed dan wel terugbetaald.

Bezwaar maken tegen incassokosten

Wie achtervolgt wordt door een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en het niet eens is met de vordering of in rekening gebrachte kosten, doet er goed aan om zo snel mogelijk met betrokken bureau contact op te nemen. Motiveer uw bezwaar en doe dit aangetekend. Wilt u wel betalen, maar ontbreekt het aan voldoende geld, probeer dan een betalingsregeling af te spreken. Niets doen en de zaak op zijn beloop laten is een slechte raadgever.

Wat kost een deurwaarder in 2020 en 2021?

Wanneer een deurwaarder aan de slag moet, kan hij vele kosten in rekening brengen. De kosten van een loonbeslag kunnen snel oplopen tot 172 euro:

Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders 2020 en 2021

ambsthandeling deurwaarderkosten per 1-1-2020
oproeping (dagvaarding) 83,38
betekening van een titel (vonnis, dwangbevel) 80,24
diverse aanzeggingen per exploot 65,96
overbetekening diverse beslagen 70,59
beslag op roerende zaken 109,66
derdenbeslag, anders dan op periodieke betalingen 174,76
derdenbeslag periodieke betaling (niet verhaal alimentatie) 124,39
derdenbeslag tot verhaal van alimentatie 106,23
aanslaan biljetten voor aankondiging openbare verkoop 82,50
executoriale openbare verkoop van roerende zaken 288,71
gedwongen ontruiming van onroerende zaken 215,70

Slot incassokosten betalen

Laat u niet de stuipen op het lijf jagen bij een incasso, maar zoek uit wat uw juridische mogelijkheden zijn en wat u echt verplicht bent om te betalen. Maak tijdig bezwaar en motiveer uw bezwaar. Een vordering kan terecht zijn, maar ook onterecht en onredelijk. Zoek zo nodig goede juridische bijstand, bijvoorbeeld via uw juridische hulp en rechtsbijstandverzekering.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inschakelen van de deurwaarderInschakelen van de deurwaarderVeel bedrijven schakelen een deurwaarder in wanneer een klant zijn schuld niet kan of wil voldoen. Dit is verstandiger d…
Hoe word ik deurwaarder?Over het beroep en de opleiding van een deurwaarder verschijnen op het internet regelmatig artikelen. Veel van deze arti…
Schulden, openstaande rekeningenmijn kijk opSchulden, openstaande rekeningenIedereen heeft er weleens mee te maken. Er ligt een rekening die betaald moet worden. Dan is er sprake van een schuld di…
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…
Alles over conservatoir beslag en executoriaal beslagAlles over conservatoir beslag en executoriaal beslagEen beslag op loon of goederen komt veel voor. Wat betekent dit voor u? Een conservatoir beslag op uw goederen, inboedel…
Reacties

Mario Hammer, 24-05-2014
Mijn ex heeft via een deurwaarder mij een stuk doen toe komen waarin hij mij maant de door de rechtbank uitgesproken bezoekregeling van ons kind naar haar uit te voeren met een dwangsom van 150 euro per dag overtreding. De deurwaarder wil dat ik voor dat stuk/exploot betekeningskosten van ruim 90 euro betaal aan de deurwaarder. Echter weiger ik want die uitspraak heb ik eerder via de rechtbank gekregen en ik heb die regeling niet gebroken, waarom zou ik dan nog eens kosten moeten betalen voor iets dat ik al wist via de rechtbank? Dat lijkt mij wel erg raar als een deurwaarder zomaar een exploot/kosten kan rekenen zonder strafbare daad bij iedereen omdat een advocaat van de tegenpartij graag irriteert? Kan en mag dit? Reactie infoteur, 11-01-2020
Beste Mario Hammer,
Als u niet in overtreding bent en al op de hoogte was, lijkt er geen reden aanwezig waarom u de deurwaarder moet betalen. Wie heeft überhaupt die deurwaarder ingezet? Als dat de ex is, kan die de deurwaarder betalen voor verleende diensten. Als het de rechtbank is, kunt u met de rechtbank contact opnemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 23-05-2013
Ik had een vordering bij een klant uitstaan. Na 3 maanden nog niet betaald te hebben heb ik administratie- en incassokosten gerekend (normale percentages). Uiteindelijk heb ik de vordering uit handen gegeven. Nu heeft de klant alleen de hoofdsom betaald. Mijn administratiekosten zijn "blijkbaar" overgegaan naar het incasso bureau? Het incassobureau int deze kosten nu wel bij de debiteur en ik krijg ze niet? Mag dit of moet (wettelijk) het incassobureau dit zo doen? Mvg. Hans. Reactie infoteur, 11-01-2020
Beste Hans,
De incassokosten zijn aan regels gebonden, maar wat een incassobureau u rekent of vergoedt is afhankelijk van de onderlinge afspraken met u als opdrachtgever:

https://financieel.infonu.nl/geld/32137-kosten-van-incasso-vaak-te-hoog-wik-wet-incassokosten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.