Alles over conservatoir beslag en executoriaal beslag

Alles over conservatoir beslag en executoriaal beslag Een beslag op loon of goederen komt veel voor. Wat betekent dit voor u? Een conservatoir beslag op uw goederen, inboedel of bankrekening is als voorzorgsmaatregel toegestaan, als iemand op u een vordering heeft en denkt dat u niet kunt of niet zult betalen. Het is een preventieve maatregel. Voor de executie is uiteindelijk wel toestemming nodig van de rechtbank. Ook kunt u zelf een spoedprocedure beginnen om het conservatoir beslag op te heffen.

Er wordt bij u beslag gelegd, wat nu?


Schuldeiser verliest zijn geduld en wat dan?

Nogal schuldeisers verliezen snel hun geduld als niet direct betaald wordt. Daarbij gaan ze regelmatig over tot allerlei dwangmaatregelen. Vaak begint het met een herinnering, een aanmaning, een incassobureau en dan de deurwaarder. Maar steeds vaker wordt er beslag gelegd. Zeker als er twijfel is dat u zult betalen of als een faillissement dreigt.

Wat is conservatoir beslag?

Een conservatoir beslag is een tijdelijke maatregel. Hiermee wordt voorafgaand aan of tijdens een juridische procedure beslag gelegd. De schudeiser wil hiermee voorkomen dat u bepaalde goederen of uw huis zult verkopen om het verhalen van de schuld te bemoeilijken. Een conservatoir beslag kan alleen met toestemming van de rechtbank en als duidelijk is dat de eiser op korte termijn, meestal 30 dagen, een gerechtelijke procedure zal beginnen. Omdat deze procedure nogal lang kan duren wordt door de rechter het conservatoir beslag als preventieve maatregel vaak toegestaan. Wachten tot de zitting waarin een kantonrechter tot een uitspraak komt, kan betekenen dat betrokkene inmiddels zijn goederen heeft verkocht en met de noorderzon is vertrokken. Het conservatoir beslag is meestal een verrassing om de schuldenaar extra onder druk te zetten. De rechter kan op een later moment bepalen dat de eisende partij de goederen via een deurwaarder mag verkopen om zo de schulden te vereffenen. Dat kan als de rechter akkoord is met de vordering en de gedaagde ook dan de vordering weigert te betalen. Maar de vordering kan ook worden afgewezen en daarmee ook het conservatoir beslag.

Spoedprocedure tegen conservatoir beslag beginnen

Meestal merkt u pas achteraf dat er beslag is gelegd. U wordt niet vooraf gewaarschuwd. En dan kunt u twee dingen doen. Of u laat het zo en wacht in goed vertrouwen de latere rechtszaak af, of u begint een spoedprocedure om het beslag weg nemen. Hiervoor moet u, uw advocaat, een kort geding procedure starten. Als de kantonrechter onvoldoende overtuigd is door uw argumenten kan hij beslissen om tijdelijk het beslag voor te zetten totdat er meer duidelijkheid is of uw verzoek verwerpen.

Wat is een executoriaal beslag?

Als de eiser en gedaagde en niet tussentijds uitkomen, zal de rechter uitspraak doen. De uitspraak kan zijn dat de vordering niet wordt toegewezen. Maar de uitspraak kan zijn dat het voorlopige beslag ook daadwerkelijk ten uitvoer mag worden gebracht. Met een dergelijk vonnis of beschikking van de rechtbank kan het conservatoir beslag worden omgezet in een executoriaal beslag. Kan worden omgezet, want eerst zal een deurwaarder de veroordeelde het vonnis als executoriale titel uitreiken. Daarin staat ook de termijn waarbinnen betaald moet worden. Meestal is dat een paar dagen. Maar soms kunnen de omstandigheden zodanig zijn dat de deurwaarde de rechtbank om toestemming vraagt om direct tot een definitief beslag over te gaan. In dat geval kan de deurwaarder direct beslag leggen op bezittingen van de veroordeelde. Dit kan ook leiden tot de openbare verkoop van uw huis of uw inboedel.

Slot

U doet er altijd goed aan om u te verzekeren van een goede juridische hulp en rechtsbijstand. Naast deze vormen van beslag kan ook een loonbeslag worden gelegd. Wie door een beslag wordt verrast, kan een spoedprocedure beginnen om het beslag te verwijderen. Zorg voor een goed dossier, zodat u zich goed kunt verdedigen. Degene die de vordering op u meent te hebben zal hetzelfde doen. Een conservatoir beslag wordt relatief eenvoudig toegestaan totdat het tegendeel afdoende is aangetoond.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenBankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenWie te veel schulden en schuldeisers heeft, kan te maken krijgen met een loonbeslag, een bankbeslag of een boedelbeslag…
Beslag op mijn woning, wat houdt dit in?Een veel gebruike (executie)methode is het leggen van executoriaal beslag op een woning. Hoe gaat een dergelijk beslag i…
De beslagvrije voet beschreven in acht vragen en antwoordenDe beslagvrije voet beschreven in acht vragen en antwoordenDe beslagvrije voet is het minimumbedrag dat een schuldenaar over moet houden, als er beslag is gelegd op bijvoorbeeld z…
Deurwaarder en incassobureaus: uw rechten en plichtenDeurwaarder en incassobureaus: uw rechten en plichtenU heeft een brief ontvangen van een deurwaarder of incassobureau. Of dat nu terecht of onterecht is, wat zijn eigenlijk…

Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenKosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenDe kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen te hoog zijn. Bovendien kan de schuldeiser…
Reacties

Daniel, 18-04-2018
De belastingdienst heeft loonbeslag geheven op mijn loon. Nu wil ik dat ze het loonbeslag tijdelijk opheffen zodat ik een lening kan afsluiten. De belastingdienst weigert dit en zegt dat bank lening moet verstrekken met loonbeslag om dit op te heffen.
Bank zegt, nee belastingdienst moet eerst loonbeslag tijdelijk stopzetten.

Wie kan mij helpen Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Daniel,
Het lijkt wat raar dat de bank eerst wil dat het loonbeslag wordt opgeheven terwijl u juist de lening nodig hebt om het loonbeslag op te heffen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Benzo, 17-05-2016
Hallo Zeemeeuw.

Er staat in het vonnis proceskosten €650. Kan het zijn dat de deurwaarder te hoge kosten in rekening heeft gebracht en zo ja, wat kan ik hier dan aan doen?

Bedankt.
Vriendelijke groet. Reactie infoteur, 31-05-2019
Hallo Benzo,
Als de rechter u veroordeelt in deze hoge proceskosten, is daar niet zoveel aan te doen. Als een deurwaarder met dergelijke kosten komt voor dagvaarding en betekening (circa 150 euro samen), is dat waarschijnlijk te hoog. Vraag de deurwaarder bijvoorbeeld om een specificatie van de kosten:

https://financieel.infonu.nl/geld/66059-kosten-incassobureau-of-gerechtsdeurwaarder-betalen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Benzo, 17-05-2016
Hallo,
Ik heb een vonnis ontvangen. De hoofdsom is €780 euro. Nu is er €650 proceskosten bovenop gekomen en €50 nakomen. Ik moet nu dus bijna het dubbele betalen. Klopt dit wel?
Vriendelijke groet. Reactie infoteur, 31-05-2019
Hallo Benzo,
Als dit alleen proceskosten zijn (niet een advocaat), lijken deze kosten mij hoog.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corinne, 09-07-2013
Ik wil mijn inboedel verkopen aan mijn exman, tegen een "gangbare", redelijke prijs maar wil de inboedel voorlopig nog in mijn huis laten staan, is dit mogelijk? Reactie infoteur, 30-01-2018
Beste Corinne,
Als u met uw ex-man afspreekt dat de inboedel voorlopig bij u blijft staan, kan dat. Als u bang bent voor een conservatoir of executoriaal beslag, dan kunt u dit het beste op tijd op papier zetten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Puck, 12-03-2013
Hallo,
Ik heb hulp nodig en zie door de rechtszaken, schulden en geschillen de bomen en het bos niet meer. Mijn ex-man is in 2008 weggegaan met een ander, we hebben nog gezamenlijk een huis waarvan ik sinds juli 2012 alles moet betalen, ben nu alleenstaand moeder met maar een inkomen van +- 1000,-, Mijn ex-man heeft schulden gemaakt op de gezamenlijke rek. waar ik nu voor moet gaan betalen omdat ik er ook op sta en er NIET afkan, hij heeft een hypotheek schuld laten gebeuren door niet te betalen, die heb ik ingelost om een BKR reg. te voorkomen, hij heeft zijn deel v.d.levensverzekering niet betaald waardoor nu blijkt (zonder dat ik het wist) dat de levensverzekering premievrij is gemaakt die gekoppeld is aan de hypotheek en IK dus een probleem heb met de pandhouder van de hypotheek. Mijn ex-man betaald niet voor z'n kind niet voor helemaal niets, nu is er dan een BKR registratie vanwege zijn schuld bij de bank omdat hij niet reageert(hij had niet eens z'n adresgegevens bij de bank doorgegeven waardoor ik het enige adres ben wat ze kennen, wat ik ook doorgeef) ik werk, hij heeft nu na 3 jaar een uitkering maar krijgt meer dan ik verdien… ik weet niet meer hoe het verder moet. ik heb tevens geschillen met mijn buren over de indeling en verdeling van ons huis waardoor het huis niet te koop kan worden gezet mits dit wordt opgelost(lees juridisch, lees kosten alleen voor mij) mijn ex-man speelt nu samen met de buren iom het mij extra lastig te maken en gooit hierbij ook z'n eigen glazen aangaande het huis in. Ik moet alle kosten (voor advocaat, nieuwe gas en elektra aansluitingen, en nieuwe CV ketel ook gaan betalen omdat hij ook niet meer reageert op mail, telefoon. Mijn advocaat zegt maar steeds dat ik er niets aan kan veranderen(ik heb toevoeging… en het is zo'n wespennest wat zo ontzettend veel tijd kost) en ja dat ik maar gewoon moet betalen. Ik weet niet meer waarvan en wat ik moet doen, Ik kan niet meer slapen, denken of anders. Ik heb omdat ik alles moest betalen van iedereen, vrienden bekenden en familie geld gekregen en geleend maar nu kan ik niet meer. Ik ben overal alleen verantwoordelijk voor lijkt wel, hoe kan dit? Reactie infoteur, 12-03-2013
Beste Puck,
1. U bent als de schulden zijn ontstaan toen u nog gehuwd was en als u in gemeenschap van goederen getrouwd was mede-aansprakelijk. Banken kloppen bij u aan en dan moet u het geld weer zien te verhalen op uw man.
2. Het kan geen kwaad om per brief de schuldeisers eens duidelijk te maken hoe een en ander zit en dat uw man eveneens (of geheel) aansprakelijk is.
3. Banken en schuldeisers vinden bij u gehoor en dan bent u voor hen kennelijk de gemakkelijkste weg om aan geld te komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Steef, 06-02-2013
Hoi hoi

Wie weet wat een beslagvrijevoet van 0, 00 inhoudt? Kan er weinig over terug vinden. Wie kan en wil me er mee helpen? Reactie infoteur, 20-12-2019
Hoi Steef,
Een beslagvrije voet van 0 houdt in dat er niet met een beslagvrije voet wordt rekening gehouden. Vraag de beslaglegger waarom dat zo is, want soms ontbreken gewoon je juiste gegevens, terwijl je wel recht hebt op een beslagvrije voet:

https://financieel.infonu.nl/geld/61035-loonbeslag-deurwaarder-incassobureau-beslagvrije-voet-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pien, 21-11-2012
Juli 2008 ons gezamenlijk huis te koop gezet. Augustus 2008 besloten dat ik ga huren omdat samenwonen geen optie meer was. December 2008 het geregistreerd partnerschap op geheven. Toen besloten dat we samen mijn huur en de hypotheek betalen. Wat inhoud dat ik mijn huur van mijn eigen rekening betaal en we ieder een vast bedrag storten op de gezamenlijke rekening om daar de vaste lasten van te betalen. Ik stort minder in verband met mijn huur en minder salaris. Dit gezamenlijk, in mondeling overleg, overeengekomen.
Nu na 4 jaar, is het huis nog niet verkocht, woont de nieuwe partner en dochter van mijn ex in "ons" huis.De verkoop van het huis werkt hij tegen door niet mee te werken aan een te koop bord, de makelaar niet terug te bellen, niet mee te willen doen aan open huizen dagen en zo moeilijk te doen over een bezichtiging dat de toekomstige koper afhaakt.
Mijn ex heeft geld van onze gezamenlijke rekening afgehaald. Ik als reactie, het zelfde bedrag geint. Nu komen we in het rood. Mijn ex partner zegt dat dit mijn schuld is. Hij vind dat we niet in het rood stonden toen hij er een bedrag af haalde. Ik heb het veroorzaakt en moet het ook maar oplossen. Hij vindt dat ik maandelijks meer moet gaan betalen omdat hij vind dat hij te veel betaald.
Om te voorkomen dat we op de gezamenlijke rekening nog meer in het rood komen, heb ik deze aan gezuiverd (met mijn deel van de schuld) en deze op geheven. Mijn ex laten weten dat ik mijn maandelijkse bedrag op zijn privé rekening zal storten waar vanaf nu ook de vaste lasten af geschreven zullen gaan worden. Mijn ex is boos en ik verwacht het ergste.
Kan hij beslag laten leggen op mijn rekening omdat hij vindt dat het mijn schuld is dat we financieel te kort komen? Als dit kan, hoe kan ik dit voorkomen? Kan ik bijv. mijn betaal rekening en/of spaarrekening op de naam van mijn vader laten zetten? Hoe kan ik voorkomen dat hij zo ver zou gaan? Een gesprek samen wijst hij al jaren af?
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 21-11-2012
Beste Pien,
1. Wat een narigheid. Omdat mondelinge zaken altijd kunnen worden betwist als er geen getuigen zijn, kan worden gekeken naar wat wel schriftelijk aantoonbaar is. Zo kan uit de afschriften van de rekeningen worden vastgesteld wie tot nu toe wat betaalt, wat dus kennelijk was afgesproken en hoe het komt dat de rekening rood staat.
2. Verder kan met de hulp van bijvoorbeeld de makelaar worden aangetoond dat uw ex een verkoop van het huis bemoeilijkt en zelfs verhindert. Hierdoor ontstaan extra kosten waarvoor hij aansprakelijk kan worden gesteld.
3. Het ziet er naar uit dat dit alleen juridisch kan worden opgelost, waarbij een goed dossier belangrijk is.
4. Als hij een deurwaarder op u afstuurt, kunt u een deurwaarder op hem afsturen vanwege de extra kosten die zijn ontstaan doordat hij de verkoop van het huis onmogelijk maakt.
5. Geld storten op de rekening van uw vader of een gezamenlijke rekening met hem kan, maar dan wordt ook uw vader in deze vervelende affaire betrokken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Remco, 27-06-2012
Moet incasso rekening houden met bepaalde vaste lasten zoals huur en eten en drinken? Reactie infoteur, 20-12-2019
Beste Remco,
1. Zolang een incassoprocedure loopt, kunt u proberen om tot een betalingsregeling te komen.
2. Zodra er sprake is van een loonbeslag (dat gaat verder dan een incassoprocedure) hebt u recht op een beslagvrije voet met een opslag voor wonen en zorg:

https://financieel.infonu.nl/geld/61035-loonbeslag-deurwaarder-incassobureau-beslagvrije-voet-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.