Inschakelen van de deurwaarder
Veel bedrijven schakelen een deurwaarder in wanneer een klant zijn schuld niet kan of wil voldoen. Dit is verstandiger dan het inschakelen van een incassobureau. De gerechtsdeurwaarder kan namelijk direct de gang naar de rechter maken. Bovendien is de deurwaarder ook direct belast met de uitvoering van een vonnis. Het is verstandig direct te betalen wanneer u een brief krijgt van de deurwaarder. Anders loopt de schuld alleen maar op.
Er wordt tegenwoordig steeds meer een beroep gedaan op deurwaarders. De deurwaarder staat regelmatig bij mensen op de stoep. In Nederland zijn er ongeveer 220 deurwaarderskantoren. Daaraan zijn zo’n 740 gerechtsdeurwaarders verbonden. Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die door de Kroon is benoemd. Een groot deel van zijn werk bestaat uit het oproepen van mensen die bij de rechter zijn opgeroepen. Zij ontvangen dan een zogeheten dagvaarding. Ook is de gerechtsdeurwaarder belasting met de uitvoering van vonnissen door rechter. Ook verricht hij werkzaamheden voor instanties als DUO, de Kamer van Koophandel en het Centraal Justitieel Incassobureau. Namens deze instellingen overhandigt hij dwangbevelen.
Inschakelen van de deurwaarder
Veel bedrijven stappen in eerste instantie naar een incassobureau wanneer zij een vordering hebben open staan op iemand die niet wil of kan betalen. Het bedrijf in kwestie heeft dan meestal al verschillende herinneringen gestuurd. Het incassobureau stuurt meestal ook een brief of benadert de schuldenaar per telefoon. Daarbij worden ook incassokosten in rekening gebracht. Dit gaat vaak gepaard met dreigende taal dat de schuldenaar voor de rechter zal worden gedaagd wanneer hij of zij niet betaald. In feite kan het incassobureau echter niet veel meer doen dan het bedrijf zelf. Zij heeft geen verdere rechtsgrond. Daarom kan het ook verstandig zijn om direct een gerechtsdeurwaarder in te schakelen.
Dagvaarding van de deurwaarder
Het voordeel van een gerechtsdeurwaarder is dat deze direct kan procederen bij de kantonrechter. Dit kon aanvankelijk tot een bedrag van vijfduizend euro, maar deze grens is per 1 juli 2011 verhoogd tot vijfentwintigduizend euro. Aan de meeste deurwaarderskantoren is ook een incasso-afdeling verbonden. Meestal zullen zij eerst nog proberen het geld te innen zonder tussenkomst van de rechter. Wanneer dit niet lukt wordt meestal de gang naar de rechter ingezet. In dat geval krijgt de gedaagde een dagvaarding. Hij hoeft daar geen gehoor aan te geven, maar de kans op een veroordeling neemt vervolgens wel toe.
Veiling van een deurwaarder
Wanneer de rechter de eisende partij in het gelijk stelt, dan is de gerechtsdeurwaarder ook belast met de uitvoering van het vonnis. Dit betekent dat hij bij de gedaagde langs mag gaan en hem kan dwingen om het bedrag te betalen. Vervolgens kan de deurwaarder er voor kiezen om spullen in beslag te nemen wanneer de schuldenaar weigert om te betalen of dat niet kan. De deurwaarder neemt daarom ook altijd een politieman mee die er op toe ziet dat de woning opengebroken kan worden. Vervolgens zijn er ook altijd verhuizers bij die de woning leeg kunnen halen. Meestal neemt de gerechtsdeurwaarder alleen spullen mee die enige waarde hebben. Deze spullen worden vervolgens verkocht op een veiling door middel van opbod. De opbrengst van die veiling wordt vervolgens afgetrokken van de openstaande schuld.
Oplopende schuld bij deurwaarder
Een nadeel is dat deze schuld door de gerechtskosten en de kosten die deurwaarder zelf ook maakt wel verder oplopen. Al deze kosten worden namelijk bovenop de schuld gesteld. Het is daarom aan te bevelen al zo vroeg mogelijk mee te werken met de gerechtsdeurwaarder en het niet tot een veroordeling te laten komen. Ook wanneer u het bedrag niet direct kunt betalen is het vaak nog mogelijk om tot een schikking te komen. Dan zou u bijvoorbeeld kunnen afspreken het bedrag in termijnen te betalen.