Goed omgaan met geld: hoe kun je geld overhouden?

Goed omgaan met geld: hoe kun je geld overhouden? Goed omgaan met geld zodat je iedere maand overhoudt is gewoon goed mogelijk. Het vereist wel discipline en de knip op de beurs. Wie geld wil overhouden, moet in ieder geval weten wat er binnen komt en wat er uit moet gaan. Wat daar van overblijft, kan het best op een spaarrekening worden gezet. Goed omgaan met geld, het kan. Leer hier hoe je goed omgaat met geld.

Goed omgaan met je geld en geld overhouden

Verstandig omgaan met je geld is eigenlijk niet zo moeilijk. Maar je moet er wel dingen voor laten om geld over te houden. En er is discipline voor nodig om goed om te gaan met geld. Hieronder 5 manieren om goed met je geld om te gaan en geld over te houden.

Boek elke maand geld over naar een spaarrekening

Regel 1 van goed met geld omgaan is dat je spaart. Boek bij voorkeur iedere maand hetzelfde bedrag over naar een spaarrekening met een goed rendement. Kijk wel of het om een betrouwbare bank gaat, want wie zijn geld op het einde van de rit kwijt is, heeft daar ook niets aan. Wie echt goed met geld om wil gaan zou 10 procent van zijn inkomen per maand opzij moeten zetten. Natuurlijk moet je daar dan wel de financiën voor hebben, maar wie elke maand 270 euro op een spaarrekening zet op een rekening waar 3 procent rente over wordt gegeven heeft over 40 jaar wel 250.000 euro op zijn rekening staan. Wie iets meer dan 300 euro maandelijks wegzet bij een beleggingsrekening met een rendement van 8 procent heeft over 40 jaar zelfs een miljoen op de bank staan. Overigens is dat niet altijd haalbaar, maar wie uitgaat van die 270 euro, kan over 40 jaar toch lekker leven.

Koop gewoon minder

Het klinkt eenvoudig: minder kopen. Maar blijkbaar is het dat niet. In iedere winkel liggen de verleidingen op de loer. Een nog mooiere vuilnisbak, een nog lekkerder hapje eten, een nog leukere jurk. Maar is die vuilnisbak er niet nog gewoon en voldoet hij niet? En is gewoon aardappelen met groente en een stukje vlees niet voldoende in plaats van al die voorverpakte (vaak ook nog niet zo gezonde) rotzooi? De gemiddelde vrouw heeft bovendien zoveel kleding in haar kast hangen dat ze eigenlijk de komende tien jaar niets nodig heeft. Goed nadenken voordat je iets koopt loont echt. Op het einde van de maand zit er veel meer in de portemonnee en het levensgeluk wordt er echt niet minder om. Vaak groter als je dan wel iets wilt of moet kopen en het rekening er daar zo voor ligt.

Pas ook vooral op met:

  • Weer een verzekering die je eigenlijk niet nodig hebt (neem die verzekeringen eens onder de loep en kijk eens wat je allemaal dubbel verzekert)
  • Beleggingen die echt veel fortuin beloven, maar die nooit waar kunnen zijn
  • Hypotheekconstructies die eigenlijk niet kunnen
  • Een krediet waarbij je de hoofdprijs betaalt

Zorg voor zo laag mogelijke vaste lasten

Vaste lasten heeft iedereen. Huur of hypotheek, gas, water en licht. Telefoonaansluitingen, tv-abonnement, andere abonnementen. Verzekeringen, premie voor ziektekosten en natuurlijk geld voor eten en drinken. Maak eens een lijstje waar die vaste lasten uit bestaan. En schrap alles wat niet absoluut nodig is. Verlaag verder die vaste lasten. Een abonnement van tv, telefoon en internet is vaak goedkoper dan die drie samen. Maar neem dan weer niet het duurste abonnement voor de tv, maar neem de basis. Abonnementen voor tijdschriften kunnen ook aardig in de papieren lopen en kosten soms honderden of duizenden euro's per jaar. Terwijl je bij de bibliotheek ook gewoon tijdschriften kunt lenen. Bovendien betaald je altijd veel voor extra voorzieningen. Een telefoonabonnement voor een hypermoderne telefoon kost echt veel meer dan een sim only abonnement. Maar ook op eten en drinken is nog flink te besparen. Wie grootgrutters als Lidl en Aldi bezoekt zal zien dat voor de basisartikelen veel minder betaald hoeft te worden bij dergelijke winkels. Dat bespaart per maand toch altijd al een lekker bedrag. Ook kan het lonen om een goede energieleverancier uit te zoeken. En opletten of de kachel wel uit wordt gezet en de verlichting uit is, zorgt natuurlijk ook voor minder hoge vastelasten. Wie zijn vaste lasten zo laag mogelijk houdt, houdt het meeste over.

Zoek een uitstekende rente op voor je spaarrekening

Wie spaart, doet er goed aan om de beste rente te krijgen. Dat is vaak niet bij de eigen bank. Op Spaarinformatiestaat welke banken een goede rente geven en onder het Nederlandse Depositogarantiefonds vallen. Vaak zijn het overigens internetspaarrekeningen die hoge rentes geven omdat zij minder kosten hebben. Open daar een rekening, stort een bedrag en vang op het einde van het jaar een leuk bedrag aan rente. Zet nooit meer dan 100.000 euro op een rekening. Gaat de bank failliet (neem een bank die onder het Depositogarantiefonds valt) dan krijgt de persoon in kwestie dat geld altijd terug. Boven dat bedrag is dat niet het geval of moet er gevochten worden voor teruggave.

Betaal schulden af

Natuurlijk kun je lekker ruim leven, maar je ondertussen blauw betalen aan de rente voor een krediet of een lening. Maar waarom zou je? Ook zijn er mensen die zowel een spaarrekening hebben als dat ze een lopend krediet hebben of constant rood staan. Dat is heel onverstandig. Bij roodstand direct aanzuiveren zorgt er voor dat je geen kosten hebt. Een lening afbetalen is veel beter dan rente vangen op een spaarrekening. Voor een krediet moet namelijk altijd veel meer rente worden betaald dan op een spaarrekening wordt gegeven. Iemand die 2000 euro rood staat en daar 16 procent rente over betaalt (heel gewoon), maar die wel een spaarrekening heeft van 10.000 euro waar 1 procent rente over gegeven wordt, betaalt veel meer rente dan hij ontvangt. Aflossen dus die schuld en het resterende bedrag op een spaarrekening zetten met een leuke rente. Want ook iemand met 10.000 of 15.000 euro aan tegoed op een spaarrekening krijgt toch enkele honderden euro’s per jaar. Over 40 jaar is maar liefst 10.000 euro. Mensen staan daar niet bij stil, maar dat is wel de waarheid.

Samenwonen kost minder dan alleen wonen

Wie met iemand samenwoont die ook een inkomen heeft, houdt meer over dan iemand die alleen woont. Natuurlijk heb je het niet altijd voor het zeggen, maar samen een huishouden opzetten betekent wel dat de kosten gedeeld worden en er dus meer geld overblijft om te sparen en mogelijk zelfs veel eerder te kunnen stoppen met werken. Wie zo’n doel voor ogen heeft, is overigens ook vaak veel meer gemotiveerd om geld te besparen. Maar ook een wereldreis, de komst van een kind of de aanschaf van een nieuwe auto kan een reden zijn om eens goed naar het uitgavenpatroon te kijken. Wie zijn financiën op orde heeft, leeft bovendien vaak veel relaxter dan iemand die elke maand weer moet zien hoe hij of zij de touwtjes weer aan elkaar kan knopen.
© 2011 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…
Hoeveel zakgeld geef je je kind?Hoeveel zakgeld geef je je kind?De financiële opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. Door kinderen goed te leren omgaan me…
Goed met geld omgaan is kwestie van opvoedingGoed met geld omgaan is kwestie van opvoedingKinderen goed leren omgaan met geld is belangrijk voor de toekomst. Op jonge leeftijd geleerde ideeën over geld blijven…
Bronnen en referenties
  • Spaarinformatie
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.