Schulden voorkomen of saneren

Schulden voorkomen of saneren Niemand kan zich 100% tegen financiële tegenslagen en daarmee samenhangende schulden beschermen. Maar wie een paar basisregels in acht neemt, wordt niet onvoorbereid met een onoverkomelijke schuldenlast geconfronteerd. 

Houd overzicht over uw financiën

Het leven is slechts tot op zekere hoogte voorspelbaar en te beïnvloeden. Maar wie regelmatig een huishoud- of budgetboek bijhoudt, heeft altijd een goed overzicht van zijn financiële situatie en kan zijn uitgavenpatroon ten alle tijde gericht aan een veranderde levenssituatie aanpassen.

Bouw financiële reserves op in goede tijden

Zorg in economisch goede tijden voor voldoende financiële reserves. Zet als dat haalbaar is tenminste twee of drie nettolonen als veilige reserve op een spaarrekening.

Het aandeel van de vaste lasten (huur, aflossingen, abonnementen, enz.) mag niet meer dan 2/3 van uw beschikbare budget bedragen om bij financiële tegenslag snel te kunnen handelen.

Bekijk uw maandlasten kritisch bij voortdurende roodstand

Een kredietlast van meer dan 10% van het maandelijks budget resulteert bij kleinere en middelgrote inkomens vaak tot een enorme financiële belasting. Doorlopend roodstaan is duur en schadelijk voor uw financiële flexibiliteit. Roodstaan is alleen nuttig om een korte periode van financiële nood te overbruggen.

Overleg met uw schuldeisers

Wie per post ontvangen facturen niet openmaakt, sluit zijn ogen voor de realiteit en laat met zekerheid zijn schuldenlast escaleren. Zoek bij financiële problemen daarom zo snel mogelijk contact met uw schuldeisers. Betaalverplichtingen kunnen indien nodig soms worden uitgesteld. Aflossingsverplichtingen kunnen door verlenging van de looptijd worden verminderd.

Vermijd oversluiten van bestaande leningen

Het afsluiten van een nieuw krediet voor de terugbetaling van oude leningen pakt meestal duur uit: uw schuldenpositie escaleert erdoor. Houd u verre van particuliere kredietbemiddelaars en ben ook voorzichtig bij particuliere schuldbemiddelaars. Ze kosten geld en dragen niet altijd bij aan de gewenste schuldsanering . Neem in deze gevallen liever contact op met schuldhulpinstanties zonder winstoogmerk.

Maak uw eigen financiële budgetplan

Als u aan het eind van de maand of het jaar een totaalbeeld van uw huishoudbudget wilt hebben, leg dan uw maandelijkse inkomsten en uw vaste en variabele kosten vast in tabellen. Dat is tegenwoordig zeer gemakkelijk te realiseren via (kant-en-klare) rekenmodellen, bijvoorbeeld in Excel.

Dergelijke maandelijkse en jaarlijkse financiële staten brengen overschotten of tekorten duidelijk aan het licht. Op basis van die lijsten weet u voortaan precies hoeveel geld u maandelijks over heeft en wanneer u in de rode cijfers belandt.

De overzichten helpen u ook om te beslissen of het in voorkomende gevallen beter is om even rood te staan op uw bankrekening, uw spaargeld aan te spreken of een lening op te nemen.

Plan uw betalingen zorgvuldig

Het gros van de (niet-kontante) betalingen gebeurt in de meeste huishoudens met de pinpas, via overschrijving, automatische incasso of per creditcard. Een gedetailleerde lijst van alle periodieke betalingen is niet alleen handig als u verhuist of van bank verandert, maar ook als u de mutaties op uw rekeningafschrift wil controleren.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wettelijke schuldsanering aanvragenWettelijke schuldsanering aanvragenOndanks alle welvaart in Nederland moeten dagelijks mensen schuldsanering aanvragen. Als het niet meer lukt om zelf van…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Volwassen kind met schulden helpenIndien één van de kinderen financiële zorgen heeft, brengt dit grote zorgen met zich mee voor de ouders. Financieel hulp…
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…

Wat verdienen de bekendste acteurs?Wat verdienen de bekendste acteurs?De populairste Amerikaanse acteurs verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze zijn in de positie om zeer hoge bedragen…
Ongehuwd samenwonen of trouwenOngehuwd samenwonen of trouwenIn 2021 of 2022 ongehuwd samenwonen, een geregistreerd partnerschap of toch trouwen in gemeenschap van goederen. Bovendi…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.