Met hoeveel geld kun je rentenieren?

Met hoeveel geld kun je rentenieren? Op het moment dat werknemers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, kunnen ze stoppen met werken. De meeste mensen willen hier niet op wachten en willen eerder stoppen met werken. Hoeveel geld hebt u nodig om te kunnen stoppen met werken? De kosten van het levensonderhoud zijn dermate hoog, dat er maandelijks een inkomen binnen moet komen. Een periode van meerdere jaren overbruggen met vermogen is een zeer kostbare aangelegenheid. Iemand die nu 35 jaar is en één miljoen euro bezit, kan met een dergelijk bedrag niet gaan rentenieren. Het moet namelijk ook de komende dertig jaar mogelijk blijven om rond te kunnen komen van een deel van het geld plus de rente-inkomsten.

Uitgaande van een rentevergoeding van 2,5 procent, ontvangt u jaarlijks €25.000 (uitgaande van €1.000.000). Over uw vermogen moet u nog belasting betalen in box drie. Mogelijk kunt u nu genoegen nemen met €25.000 (belastingheffing buiten beschouwing gelaten), maar over tien of twintig jaar zult u niet meer voldoende hebben aan dit bedrag. Door inflatie kunt u steeds minder kopen voor één euro.

Vanaf welke leeftijd rentenieren?

Om te beginnen met rentenieren op jonge leeftijd, hebt u een fors vermogen nodig van meerdere miljoenen euro’s. Vanaf het moment dat een werknemers een paar jaar voor de pensioendatum zit, zijn er mogelijkheden met kleinere bedragen. De hoogte van het benodigd kapitaal is afhankelijk van het aantal jaren dat u nog moet overbruggen, het rendement over het bedrag en het geld dat u per jaar nodig hebt. Daarnaast moet u ook rekening houden met het feit dat u in de betreffende jaren geen pensioen opbouwt. Hierdoor zal de pensioenuitkering lager uitvallen.

Hoeveel vermogen is voldoende om te rentenieren?

Voor een 60-plusser zal een vermogen van tussen de €75.000 tot €250.000 voldoende zijn om rustig aan te kunnen doen. Een 50-jarige moet nog 15 jaar of meer overbruggen tot zijn pensioen. Een bedrag tussen de €750.000 en €900.000 zal aardig in de richting komen. Jaarlijks kan de rentenier een deel van het geld opnemen en voor de rest moet hij van de rente-inkomsten leven. Een 30-jarige zal minimaal een bedrag nodig hebben van €2.500.000. De hoogte van het benodigde kapitaal is sterk afhankelijk van het bestedingspatroon.

Rekening houden met vermogensrendementsheffing

Over het vermogen in box drie moet u 1,2 procent betalen over het bedrag boven de vrijstelling van ongeveer €21.000. Van het rendement moet dus als het ware 1,2 procent gereserveerd worden voor de belastingheffing.

Hoeveel geld maakt gelukkig?

CNN Money heeft onderzoek gedaan onder Amerikaanse experts, naar de vraag hoeveel geld rijk maakt. Het gaat hierbij om de vraag wanneer iemand zichzelf rijk voelt. Hieruit is gebleken dat hiervoor een bedrag nodig is tussen de €1,5 miljoen en €9 miljoen. Met dit bedrag moet het volgens deze experts mogelijk zijn om een onbezorgd leven te hebben zonder te hoeven werken voor geld.

Onbekommerd leven

Iemand van 35 jaar die niet meer werkt en zeer ruim wil gaan leven, heeft volgens het onderzoek €9 miljoen nodig. Dit komt ongeveer neer op een jaarlijks te besteden bedrag van €225.000. Het geld moet belegd worden met een jaarlijks rendement van 5 procent. Iets soberder leven is ook mogelijk voor een bedrag van €3 miljoen. Hieruit komt een jaarlijks inkomen van €75.000.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurtoeslag 2020 en vermogen 2020Huurtoeslag 2020 en vermogen 2020De hoogte van de huurtoeslag 2020 is niet alleen afhankelijk van voorwaarden voor de kale huur die u betaalt maar ook uw…
Mogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringMogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringIn combinatie met de spaarloonregeling zijn in het verleden veel lijfrenteverzekeringen afgesloten. De spaarloonregeling…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Onterechte angst voor belastingheffing over spaargeldOnterechte angst voor belastingheffing over spaargeldDe belastingdruk op spaargeld wordt in Nederland als zwaar ervaren, maar in de praktijk valt het erg mee. Boven de vrijs…

Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.