Wat is een wisselkoers?
We zien het vaak op televisie: de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Dollar is gedaald, of andersom natuurlijk. We leven in een wereld met een zeer complex economisch systeem, waar de valutamarkt, en dus wisselkoersen een groot deel vanuit maken. Wat is een wisselkoers nou eigenlijk?
Wat is een wisselkoers?
De wisselkoers is de prijs van een valuta, uitgedrukt in een andere valuta.
Voorbeeld:
De wisselkoers van de Euro is 1,55 ten opzichte van de Dollar. Dit betekent dat je voor 1 Euro 1,55 Dollars krijgt. Voor 1 Dollar krijg je 1 / 1,55 = 0,64 Euro.
Welke soorten wisselkoersen zijn er?
Er zijn verschillende soorten wisselkoersen:
- Zwevende wisselkoers: De wisselkoers is helemaal vrij om te veranderen, en overheden grijpen niet in.
- Vaste wisselkoers: De wisselkoers staat onder toezicht van overheden, die de wisselkoers helemaal naar eigen wens vastzetten.
In de praktijk is het grootste deel van de wisselkoersen zwevende koersen. In China kent men een vaste wisselkoers, om de export van het land zo groot mogelijk te houden.
Hoe komt een wisselkoers tot stand?
Een wisselkoers komt tot stand door vraag en aanbod naar bepaalde valuta:
- Bij een grote vraag naar een valuta zal de wisselkoers stijgen (appreciatie).
- Bij een groot aanbod van een valuta zal de wisselkoers dalen (depreciatie).
Nederland is een exportland. Dit wil zeggen dat Nederland meer exporteert dan het importeert. Nederland is dus net als andere exportlanden sterk afhankelijk van de wisselkoers van de eigen valuta, in ons geval de Euro.
Importlanden, meestal Afrikaanse landen, importeren meer dan ze exporteren. Dit heeft tot gevolg dat de wisselkoers van de valuta van het land daalt, aangezien er weinig vraag naar is (weinig export), maar wel veel wordt aangeboden (veel import).
Voorbeeld:
De wisselkoers van de Euro is 1,20 ten opzichte van de Dollar. Amerikanen betalen dan voor een product dat 1000 Euro kost: 1000 * 1,20 = 1200 Dollar. Wij betalen voor een product dat 1000 Dollar kost: 1 / 1,20 = 0,83 Euro per Dollar = 1000 * 0,83 = 830 Euro.
Het is voor Amerikanen dus relatief "duur" om producten uit Nederland te kopen, en voor ons relatief goedkoop om producten uit de Verenigde Staten te kopen. De import van Nederland zal dan toenemen, terwijl de export zal afnemen. Door de afnemende vraag zal de wisselkoers van de Euro dalen, en uiteindelijk zal er weer meer vraag komen: koersen herstellen zichzelf.
Hoe kan er worden ingegrepen?
Overheden kunnen op verschillende manieren ingrijpen om de wisselkoers te "manipuleren". In de Europese Unie (EU) bewaakt de Europese Centrale Bank (ECB) de Euro-koers: het streeft naar stabiliteit van de Euro, en grijpt in indien nodig.
Hierbij kan de ECB gebruik maken van het "rentewapen", het verhogen of verlagen van de rente in de EU:
- Rente verhogen: De vraag naar een valuta stijgt, want beleggers willen een zo hoog mogelijke rente.
- Rente verlagen: De vraag naar een valuta daalt, want beleggers trekken weg.
Vroeger behoorden ook het aankopen en verkopen van grote hoeveelheden valuta tot de mogelijkheden, maar tegenwoordig is er zoveel geld in omloop dat er miljarden nodig zijn om enige verandering te zien.