Bespaartips voor studenten

Bespaartips voor studenten Studenten betalen zich tegenwoordig scheel om hun studie en kamer te kunnen betalen. Het meeste geld gaat uit naar collegegeld en de benodigde boeken. Zo houd je nog maar weinig geld over voor andere dingen en daarom zijn studenten vaak genoodzaakt om te bezuinigen. Hier een paar handige tips om geld te besparen met alledaagse zaken.

Huishouden

Als student (een op kamers wonende student) woon je in de meeste gevallen niet op jezelf. Vaak heb je huisgenoten met wie je een woonkamer, badkamer of keuken deelt. Niet alleen jij wil als student geld besparen, ook je huisgenoten zullen niet met geld gaan gooien zolang ze studeren. Maak daarom samen afspraken om geld te besparen binnen je huishouden. Eet bijvoorbeeld een paar keer per week samen, zodat je geld bespaart op voedselkosten. In je eentje kost eten kopen en klaar maken veel meer geld dan als je samen een potje kookt. Koop maar eens een portie gehakt voor alleen jezelf, je zit dan al op ongeveer 1.00 euro. Koop je voor meer mensen, bijvoorbeeld een stuk of drie, dan zit je vaak tussen de 1.50 en 2.00 euro. Per persoon is dit natuurlijk een stukje goedkoper. Zo gaat dit met ander vlees, groenten en aardappelen natuurlijk ook. Nu kun je er voor kiezen om per maaltijd het bedrag te delen door het aantal eters en zo ieder een gelijk deel te laten betalen. Handiger, en soms zelfs goedkoper voor jezelf, is om omstebeurt te koken en dus te betalen. Je kunt dan zelf beslissen wat je kookt en voor hoeveel geld en dit kan jou dus ook weer geld besparen!

Naast het samen eten, kunnen jullie ook afspraken maken over het gebruik van elektrische apparaten, de douche, de kachel en tv en radio. Het gebruik van gas, water en licht kost vaak, vooral in een groot huishouden, bakken met geld. Maak regels over de douche tijden, hoelang en hoe vaak bijvoorbeeld. Ook over de temperatuur in huis kun je met je huisgenoten twisten. Spreek bijvoorbeeld af dat apparaten en kachels niet aanstaan als je huisgenoten weg zijn, dit bespaart zeker energie. Zorg er echter wel voor dat je je huisgenoten niet te veel lastig valt, dit kan leiden tot vervelende situaties! Te zuinig zijn met elektriciteit, gas en water, kan ook voor jezelf vervelend zijn, houdt dit dus binnen de grenzen.

Daarnaast is het handig om samen met huisgenoten een gezamenlijke spaarrekening te openen. Hierop kun je resten van de al betaalde huur storten of af een toe een klein bedrag zetten. Hierdoor voorkom je dat je ineens grote uitgaven moet doen als er een cruciaal apparaat in je inventaris kapot gaat. Wordt er niets met het geld gedaan, dan kun het weer verdelen onder je huisgenoten en zo heb je (vaak met rente) wat geld gespaard en heb je weer wat meer tot je beschikking!

Uitgaan en vrije tijd

Niet alleen in je huishouden kun je zuinig aan doen. Ook binnen de grenzen van je vrijetijdsbesteding valt heel wat te bezuinigen. Zo is uitgaan vaak één van de grootste kostenposten voor een student en dit kan aan het einde van de maand nog al eens problemen opleveren. Uitgaan is leuk en je moet het zeker ook niet laten, maar als je hierdoor in de schulden komt, of niet voldoende geld voor andere dingen overhoudt, is het gelijk een stuk minder leuk. Het meeste geld tijdens het uitgaan wordt uitgegeven aan drank en aan de entreeprijzen voor clubs en discotheken. Toch kun je ook bij het uitgaan geld besparen. Probeer bijvoorbeeld binnen te zijn voordat er entreegeld moet worden betaald. In de meeste discotheken hoeft voor 12 uur namelijk nog geen entreegeld te worden betaald. Zo bespaar je al enkel en alleen op je entree. Daarnaast kun je natuurlijk besparen op je uitgaven binnen de club. Koop niet te veel en niet te dure drankjes. Dit bespaart geld en is ook nog eens veel beter voor jezelf! Als je van jezelf weet dat je dit niet vol gaat houden, neem dan expres minder geld mee. Zo kun je niet meer uitgeven dan je van te voren zorgvuldig hebt gepland. Neem dan natuurlijk niet je pinpas mee, de verleiding is vaak groot om toch nog geld bij te pinnen. Ook geld lenen van vrienden is niet de oplossing als je echt geld wilt besparen. Als laatste tip zou je natuurlijk extra drankjes kunnen kopen tijdens een happy hour. Drink trouwens niet te veel, ziekenhuiskosten reizen ook de pan uit!

Niet alleen op uitgaan kun je besparen. Ook in andere vrijetijdsbestedingen kan worden geknipt. Houd je bijvoorbeeld van sporten? Blijf dat dan vooral doen, maar let er op dat je sport niet te duur voor je wordt. Sporten als fitness, turnen en schaatsen zijn dure sporten en er zijn voldoende alternatieven te bedenken. Door ’s ochtends vroeg te gaan hardlopen en op de fiets naar school of werk te gaan, blijft je lichaam in vorm en heb jij een goedkope manier om te sporten gevonden. Ook kun je bijvoorbeeld zelf gaan skeeleren of gewoon elke dag een stuk wandelen. Wil je toch in een team of op een sportschool blijven sporten? Bedenk dan wel hoeveel kosten je maakt en bekijk of het misschien ergens anders of op een andere manier goedkoper kan.

Vaste lasten

Naast de incidentele uitgaven kennen we in elk huishouden natuurlijk ook de vaste lasten. Als student op kamers wordt ook jij hier aan onderworpen. Denk hierbij niet alleen aan gas, electra en water, maar ook aan internet, telefoon en televisie abonnement. Op al de hiervoor genoemde zaken kan makkelijk worden bespaard. In het geval van gas kun je bijvoorbeeld korter douchen, of minder warm. Ook kun je de kachel een graadje lager zetten en daarvoor in de plaats een dikkere trui aantrekken. Om elektriciteit te besparen zou je apparaten helemaal af moeten sluiten, dus ook niet op de stand-by stand zetten. Vooral in de weekenden, als de meeste studenten naar huis gaan, is het verstandig om apparaten geheel van stroom af te sluiten. Laat ook geen opladers van mobieltjes of laptops in het stopcontact zitten, dit is niet alleen slecht voor je apparaten, maar het kost ook nog eens veel stroom. Ook een handige tip is het aanschaffen van zuinige lampen, deze kosten minder energie dan normale lampen. Korter douchen werkt natuurlijk ook om water te besparen. Nog een andere tip is om niet te snel en te weinig te gelijk af te wassen. Dit kost veel (warm) water en kost je ook nog eens meer tijd. Als je alleen of met z’n tweeën woont, kun je de afwas van één dag beter opsparen en alleen ’s avonds afwassen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je een vaatwasser hebt. De grootste waterverspillers zijn nog altijd het toilet (vooral de ouderwetse) en de lekkende kraan. Pas hier dus vooral mee op!

Je kunt ook goed besparen op internet en televisie abonnementen. Let er bij het uitzoeken van zo’n abonnement op welke aanbiedingen er gelden en hoeveel je uiteindelijk (na de aanbieding) nog per maand moet betalen. Vaak is het nemen van een pakket goedkoper, maar dit kan ook duurder uitvallen, omdat je vaak ook vast bellen er bij moet nemen en niet elke student heeft dit nodig. Vergelijk alle mogelijk providers eens met elkaar en je zult zien dat je uiteindelijk de goedkoopste vindt. Let ook op de mogelijke aansluitkosten en de huurprijs van bijvoorbeeld een modem. Ook mobiele telefoon abonnement kosten studenten vaak handen vol geld. Prepaid bellen is meestal goedkoper, omdat je dan bijvoorbeeld niet over je belbundel heen kunt gaan. Geen beltegoed meer, is niet meer bellen of smsen en zet dus al snel een stop op je uitgaven voor bellen. Toch een abonnement houden? Zorg dan vooral dat je niet over je belbundel heen gaat en neem voor jezelf een niet al te duur abonnement. Je hoeft niet altijd alles te hebben, internet op je mobiel is namelijk niet echt noodzakelijk, maar kost wel geld!

Levensmiddelen

Een belangrijk onderdeel van de geldbesparing is natuurlijk het kopen van eten, drinken en ander levensmiddelen. Dit wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk doen, maar je wilt wel lekker en gezond blijven eten. Ga daarom niet naar te dure supermarkten, maar zorg er wel voor dat ze in de door jou gekozen supermarkt verse groenten en fruit verkopen. Bezuinig niet op groenten en fruit en ook niet op brood. Dit zijn belangrijke levensmiddelen en het is niet handig om hier op te bezuinigen. Doe dit liever op snoep en chips. Natuurlijk kun je dit wel af en toe kopen, maar doe dit niet te vaak. Koop ook niet direct de duurste soort brood, maar neem iets wat lekker en goedkoop is. In je eentje is het vaak handig om een half brood te kopen, helaas ben je dan duurder uit. Een alternatief is een heel brood kopen en deze voor de helft invriezen. De rest kun je later, en nog steeds vers, opeten.

Zoals al is opgemerkt, is het ook goedkoper om samen met anderen te eten. Zo kun je grootverpakkingen kopen en deze zijn vaak goedkoper dan kleine, eenpersoonsverpakkingen. Als je niet samen met andere kunt of wilt eten, koop dan als nog soms grootverpakkingen. Gebruik een product bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar, zodat je niet elke dag geld uit hoeft te geven. Koop bijvoorbeeld een groot pak vla, deze zijn goedkoper dan halve liters en je kunt er langer mee. Let wel goed op de houdbaarheid van de producten en zet bederfelijke dingen snel in de koelkast. Bewaar je gerechten of producten niet te lang en wees niet te scheutig met het opnieuw opwarmen van maaltijden. Wat je ook kan doen, is voor twee dagen voor jezelf koken. Aardappelen kun je bijvoorbeeld de ene dag gekookt eten en de rest de andere dag opbakken. Ook zo bespaar je geld.

Tips

  • Koop geen dure merkkleding, met minder dure kleding kun je er ook geweldig uitzien.
  • Wees zuinig met wat je hebt.
  • Ga eten kopen met een volle maag, zo koop je geen onnodige producten.
  • Niemand wordt slapend rij, dus zoek een leuk bijbaantje.
  • Zeg dure kranten of tijdschrift abonnementen op, maak liever gebruik van gratis kranten.
  • Koop geen dure artikelen als je ze niet nodig hebt.
  • Een mobiele telefoon hoeft niet twee keer per jaar vernieuwd te worden.
  • Hetzelfde geldt voor computers, tv’s en muziekapparaten.
  • Stop of begin niet met roken!
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bespaartips voor de minimaBespaartips voor de minimaMensen die maandelijks moeten rondkomen van zeer geringe bedragen, moeten moeite doen om de touwtjes aan elkaar te knope…
Besparen op vaste lastenNet als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren,…
Een vaste lasten rekening biedt overzichtEen vaste lasten rekening biedt overzichtHet inkomen wordt meestal gestort op dezelfde rekening als waar ook de vaste lasten vanaf voldaan worden. U kunt eenvoud…
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…

Wat is een wisselkoers?We zien het vaak op televisie: de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Dollar is gedaald, of andersom natuurlijk.…
Kinderalimentatie en partneralimentatie berekenenAlimentatie kan betrekking hebben op een kind of een ex-partner. In beide gevallen gaat het om een bedrag om te voorzien…
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.