Kinderalimentatie en partneralimentatie berekenen
Alimentatie kan betrekking hebben op een kind of een ex-partner. In beide gevallen gaat het om een bedrag om te voorzien in het levensonderhoud van dat kind of die ex-partner. Het is mogelijk om tussentijds de alimentatie te wijzigen of stopt te laten zetten. Ook kun je een niet-betalende ex-partner dwingen tot het voldoen aan zijn of haar alimentatieplicht.
Wat is alimentatie?
Er bestaan twee soorten alimentatie. De kinderalimentatie en de partneralimentatie. Kinderalimentatie betreft een financiële bijdrage in het levensonderhoud van je kind. Partneralimentatie betreft een financiële bijdrage aan een ex-partner na een echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Deze bijdrage wordt betaald door de meest kapitaalkrachtige ex-partner en is bedoeld om in het levensonderhoud te voorzien van de minst kapitaalkrachtige ex-partner.
Wanneer moet je kinderalimentatie betalen
Als niet-verzorgende ouder betaal je voor de verzorging en de opvoeding van je minderjarige kind(eren). Je betaalt een bijdrage aan de verzorgende ouder. Dit geldt alleen als je in staat bent om alimentatie te kunnen betalen. Als het kind tussen de 18 en 21 jaar oud is en studeert of nog niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien betaal je ook dan alimentatie. Dit duurt totdat het kind 21 jaar oud is. Voor de berekening van de hoogte van de alimentatie heb je de inkomensgegevens van je ex-partner nodig, en van jezelf.
Kinderalimentatie vaststellen
Je kunt op twee manieren de alimentatie vaststellen. De eerste manier is in overleg met elkaar in het bijzijn van een professionele advocaat die echtscheidingszaken behandelt. Je stelt dan in overleg vast wat de alimentatie bedragen worden. Dit wordt vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Dit is een rechtsgeldig document waarin alle afspraken staan omtrent alimentatie.
Als dit onderlinge overleg erg stroef gaat of zelfs onmogelijk is, dan kun je alimentatie laten vaststellen door een rechter. De rechter hanteert een bepaald percentage van het inkomen van beide ouders. Dit deel moet aan het kind worden besteed, de zogenaamde behoefte van het kind. Als beide bedragen zijn vastgesteld wordt er gekeken naar de draagkracht van de niet-verzorgende partner. Deze partner moet uiteraard wel in staat zijn om de alimentatie te kunnen betalen.
Partneralimentatie vaststellen
Ook partneralimentatie kun je op twee manieren vaststellen. Net als bij kinderalimentatie kan dit in onderling overleg gebeuren. Ook deze afspraken worden dan vastgelegd in een echtscheidingsconvenant in aanwezigheid van een gespecialiseerd advocaat. De tweede manier om partneralimentatie te regelen is via de rechter. De rechter vergelijkt dan de behoefte van de vragende ex-partner en de draagkracht van de andere partner. Er wordt altijd voor een evenwichtige alimentatie gekozen door de rechter, zodat de alimentatie in balans is.
Wanneer stopt partneralimentatie?
Huwelijken korter dan vijf jaar
Als het huwelijk minder dan vijf jaar heeft standgehouden, én er zijn geen kinderen uit voort gekomen, dan duurt de alimentatieverplichting zolang als het aantal jaren dat het huwelijk heeft geduurd.
Alle andere huwelijken
Bij huwelijken die langer dan vijf jaar hebben geduurd, of bij huwelijken waaruit kinderen zijn voortgekomen duurt de alimentatieverplichting maximaal twaalf jaar.
Nieuwe relatie
Als een ex-partner die alimentatie ontvangt een nieuwe relatie aangaat waarbij sprake is van samenwonen, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk dan stopt de alimentatieplicht.
Tussentijds stoppen
Als de ex-partner die alimentatie ontvangt op een gegeven moment behoorlijk meer inkomen heeft zodat er geen behoefte meer is aan alimentatie, dan stopt de alimentatieplicht.
Partneralimentatie maximaal 12 jaar?
De verplichting tot het betalen van partneralimentatie kan tot maximaal twaalf jaar duren. Hiervan kan worden afgeweken in de volgende situaties:
- Beide partijen komen overeen dat de alimentatieplicht langer duurt.
- De alimentatieplicht is ontstaan voordat de Wet Limitering Alimentatie inwerking trad (per 1 juli 1994).
- Als de alimentatie stopt komt de ontvangende ex-partner in financiële problemen. Een verlenging van de alimentatie kan worden aangevraagd binnen drie maanden van het einde van de looptijd van de alimentatie.
De ex-partner wil de alimentatie niet betalen
Als via de rechter is vastgelegd wie hoeveel alimentatie moet betalen, dan kun je het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Dit is een gratis overheidsbureau die dan de inning van de alimentatie van je overneemt. De kosten van de inning worden verhaald op de ex-partner met de alimentatieplicht.
Indexering van alimentatie
Normaal gesproken wordt de alimentatie ieder jaar per 1 januari geïndexeerd op basis van het loonindexcijfer. Dit geld zowel voor alimentatie vastgesteld door de rechter als alimentatie dat onderling is overeengekomen.
Wijzigen van alimentatie
Het is altijd mogelijk om de vastgestelde alimentatie te wijzigen. De rechter kan de situatie opnieuw bekijken en opnieuw alimentatie vaststellen. Ook is het mogelijk om in onderling overleg de alimentatie aan te passen, waarbij dan het echtscheidingsconvenant wijzigt.
Alimentatie en belasting
De fiscus stelt normbedragen vast voor alimentatie. Als de maandelijkse alimentatie voor een kind meer is dan het normbedrag, dan is het gedeelte boven de norm aftrekbaar. Partneralimentatie kun je volledig aftrekken in Box 1 als persoonsgebonden aftrek.