Spaar geld en de planeet: CO2-tips

Spaar geld en de planeet: CO2-tips Wist u dat 40% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijke CO2-voetafdruk zonder grote investeringen kan worden verminderd? Eenvoudige tips met directe positieve invloed op klimaat en portemonnee.

Gebruik waterkoker in plaats van fornuis

Het is gebleken dat de verwarming van een liter water tot 100 ° C met een waterkoker niet alleen qua tijd maar ook qua energiebesparing efficienter is dan met een elektrisch fornuis, een keramische kookplaat of de magnetron. Hoewel moderne inductiefornuizen water bijna net zo snel verhitten als een elektrische waterkoker, is de waterkoker tot een hoeveelheid van 1,5 liter nog altijd de meest efficiënte methode.

Gebruik het water van de waterkoker ook voor het koken van groenten, aardappelen, pasta, enz. Zo wordt het kookproces versneld, verbruikt u minder energie en stoot u minder CO2 uit.

Geldbesparing per jaar: 48,00
CO2-besparing per jaar: 155,00 kg

Gebruik de restwarmte van de kookplaat

Veel gerechten kunnen na het uitschakelen van de kookplaat nog door de restwarmte helemaal gaarkoken. Als u zich daaraan houdt, bespaart u een hoop energie.

Hoe je dat doet? Schakel het fornuis ongeveer drie tot vijf minuten eerder uit want voor de meeste spijzen volstaat de restwarmte om gaar te koken.

Geldbesparing per jaar: 10,00
CO2-besparing per jaar: 45,00 kg

Schakel het koffie-apparaat uit

Schakel het koffie-apparaat onmiddellijk uit nadat u de koffie bereid heeft. Wilt u de koffie verspreid over de dag drinken, gebruik dan een thermoskan om die warm te houden.

Geldbesparing per jaar: 26,60
CO2-besparing per jaar: 80,50 kg

Laat de warmte in de oven

Een oven heeft veel energie nodig om op de gewenste temperatuur te komen. Zorg ervoor dat die warmte niet verloren gaat, zodat er geen onnodige energie wordt verbruikt.

Let erop dat tijdens het bakken de ovendeur gesloten blijft, want elke keer als je de deur opent en in de oven gluurt, koelt die 5 tot 10 graden af en verbruikt onnodig energie om weer op de gewenste temperatuur te komen. Zorg er ook voor dat de ovendeur goed afsluit, zodat er geen warmte kan ontsnappen

Geldbesparing per jaar: 5.00
CO2-besparing per jaar: 15,00 kg

Energiezuinig afwassen

Weliswaar is de vaatwasser voor het afwassen de methode met het laagste energieverbruik, maar als je geen afwasmachine hebt, is het sopje een besparende maatregel. Hoe was je goed af?

  • Was nooit onder stromend water af;
  • Laat de afwasbak met behulp van de afsluiter vollopen en draai dan de kraan dicht;
  • Zolang de vaat niet sterk vervuild of vettig is, kan je met koud water volstaan.

Geldbesparing per jaar: 32,50
CO2-besparing per jaar: 77,50 kg

Kook eieren met een elektrische eierkoker

Een elektrische eierkoker verbruikt minder energie dan koken in een pan op het fornuis. Als u vaak eieren kookt is de aanschaf van een eierkoker dus de moeite waard. Hoe het werkt?

  • Een elektrische eierkoker gebruikt maar half zoveel energie als het koken van eieren op het fornuis.
  • Daardoor vermindert ook de CO2-uitstoot met 50%
  • Het ei smaakt precies hetzelfde!

U vermindert uw energiekosten en CO2-uitstoot, maar kunt toch genieten van het eitje bij uw ontbijt. Bovendien worden de eieren nooit te hard of te zacht want je kunt de tijd heel nauwkeurig instellen.

Geldbesparing per jaar: 3.00
CO2-besparing per jaar: 8,00 kg

Ontlast uw koelkast

Om levensmiddelen te koelen gebruikt uw koelkast veel energie. Laat warme restjes daarom eerst in de keuken afkoelen voordat u die in de koelkast plaatst.

Nóg een tip: Als het buiten koud is, kunt u ter ontlasting van uw koelkast etensresten verpakt op het balkon of in de tuin leggen.

Geldbesparing per jaar: 2.50
CO2-besparing per jaar: 9,00 kg

Efficiënt gebruik van uw oven

Wist u dat voor de bereiding van een maaltijd in de oven ongeveer twee keer zoveel energie nodig is als op het fornuis? Waar moet je op letten?

  • Alleen bij de bereiding van eiwithoudende gerechten moet de oven worden voorverwarmd, in andere gevallen is dit niet nodig;
  • Plaats meerdere schotels tegelijk in de oven. Ook als die voller is, verbruikt de oven nauwelijks meer energie.

Geldbesparing per jaar: 5.00
CO2-besparing per jaar: 16,00 kg
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien tips om je portemonnee te beschermenTien tips om je portemonnee te beschermenJe portemonnee verliezen of een gestolen portemonnee kan erg stressvol zijn. Vooral als je veel geld in je portemonnee h…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…
Goed voor de portemonnee, goed voor het milieuGoed voor de portemonnee, goed voor het milieuU wilt meer geld voor de fijne dingen in het leven? Dan bespaart u toch op stroom. Lees hier welke elektrische apparaten…
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…

Het minimum jeugdloon, ook voor studenten!Het minimum jeugdloon, ook voor studenten!Soms is het best ingewikkeld om het allemaal na te gaan wat je wel en niet mag verdienen, wat het minimum uurloon is, of…
Je schulden niet meer kunnen betalenJe schulden niet meer kunnen betalenOnoverkomelijke schulden, beslaglegging of faillissement, het kan iedereen overkomen. Door verlies van baan raak je krap…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 11-04-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.