Tien tips om je portemonnee te beschermen

Tien tips om je portemonnee te beschermen Je portemonnee verliezen of een gestolen portemonnee kan erg stressvol zijn. Vooral als je veel geld in je portemonnee had en allerlei pasjes. De pasjes moet je namelijk blokkeren en voor andere belangrijke documenten doe je aangifte. Dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Daarnaast ben je het geld kwijt en dat is zonde. Met deze 10 tips kun je voorkomen dat je portemonnee wordt gestolen. Of je kunt de schade beperken als je portemonnee toch gestolen wordt.

Draag niet veel geld bij je

Draag niet meer dan 50 euro in je portemonnee. Als je meer geld nodig hebt, kun je altijd naar een pinautomaat gaan. Onthoud dat losgeld moeilijker is te vervangen als het kwijt is.

Limiteer het aantal creditkaarten

In plaats van met vele creditkaarten rond te lopen, kun je het liefst met één of twee rondlopen plus je bankpas.

Draag zo min mogelijk blanco cheques

Blanco cheques kunnen makkelijk worden omgewisseld in geld. Dus probeer niet meer cheques bij je te dragen dan je nodig hebt. Als je weet dat je ze niet nodig zult hebben, laat ze dan thuis liggen. Onthoud dat op cheques ook je adres, naam en banknummer staan. Dit kan dus tegen je worden gebruikt. (ook is het handiger niet je kenteken of sofinummer op de cheques te printen)

Draag geen wachtwoorden, account nr. of persoonlijke identificatie nummers met je mee

Het is helemaal af te raden om dit soort persoonlijke informatie in je portemonnee mee te dragen. Bewaar dit soort informatie thuis op een veilige plek.

Kopieer de pasjes uit je portemonnee

Kopieer alle kaarten die je met je meedraagt. De voorkant en de achterkant, inclusief je creditkaarten, bankpasjes, verzekeringspas en licenties. Op deze manier heb je alle informatie bij de hand als je portemonnee is gestolen. Zo kun je snel en makkelijk al je pasjes blokkeren.

Doe je sleutels niet bij je portemonnee

Maak nooit je sleutels vast aan je portemonnee. Als je portemonnee is gestolen, kan de dief waarschijnlijk ook je adres achterhalen door middel van de pasjes. Als je toch je portemonnee en sleutel verliest, is het een goed idee om je sloten te veranderen. Zelfs als de portemonnee weer opduikt. Sleutels kunnen makkelijk gekopieerd worden.

Draag geen sofinummer of paspoort in je portemonnee

Op deze manier vraag je om identiteitsroof. Alhoewel identiteitsroof in Nederland aanzienlijk lager ligt dan in Amerika, komt het hier ook voor. Bewaar deze items dan ook op een veilig plek in huis. Als je toch met deze items moet lopen, probeer ze dan apart te houden van je portemonnee.

Hou je treinkaartje apart

Als je een trein- of tramabonnement hebt, kun je die liever niet in je portemonnee bewaren. Als je je portemonnee verliest, heb je misschien een kaartje nodig om terug naar huis te kunnen. En een treinkaartje vervangen kan duur zijn.

Hou je portemonnee op een veilige plek

Hou je portemonnee niet in je zak, waar het makkelijk uit kan vallen. Ook kun je je portemonnee liever niet in een tas houden die makkelijk kan worden afgepakt of waarbij de portemonnee makkelijk uit kan worden gestolen. Doe de portemonnee diep in je tas of in een zijvak die dicht gaat met een rits.

Toch in je zak houden met ketting

Als je je portemonnee toch in je zak wilt houden, neem dan een ketting die je vastmaakt aan je broekriem. Als iemand probeert om je portemonnee te stelen, moeten ze eerst de ketting losmaken. Op deze manier zul je zeker merken dat iemand aan het klooien is aan de ketting en je portemonnee wilt stelen.
© 2008 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Ben je je pinpas of bankkaart verloren. Of is je pas samen met je portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend.…
Creditcard verloren of gestolen, wat moet u doen?Creditcard verloren of gestolen, wat moet u doen?Een creditcard (ook wel geschreven als creditkaart) is een handig betaalmiddel waarmee u zowel op internet als in het da…
Zakkenrollers, berovingen en uw inboedelverzekeringJe leest er regelmatig over in de krant en misschien is het je zelf wel eens overkomen. Je bent ineens je portemonnee kw…

Gratis diensten en productenGratis diensten en productenOp internet word je doodgegooid met websites die je van alles gratis aanbieden. Echt helemaal voor niets. Maar niet elke…
Bronnen en referenties
Reactie

Melod (infoteur), 26-10-2008 #1
Nog een tip, neem je ID mee op een plaats buiten je portomonnee! Ik was pas ook mijn portomonnee verloren en kon me nergens meer identificeren… Gelukkig geloofde men me op mijn schattige gezicht, hahaha Reactie infoteur, 26-10-2008
Haha, ja gelukkig dat ze je geloofden:)

Een ID of paspoort meenemen buiten je portemonnee is inderdaad handig. Dat staat onder het kopje:
'Draag geen sofinummer of paspoort in je portemonnee'
Als je toch met deze items moet lopen, probeer ze dan apart te houden van je portemonnee.

Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 01-08-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.