InfoNu.nl > Financieel > Geld > Tien tips om energie te besparen

Tien tips om energie te besparen

Genoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artikel vind je tien handige tips om energie te besparen die je geld besparen en de landelijke CO2 uitstoot verminderen. Zo draag je bij aan een betere toekomst en krijg je direct een beloning in je portemonnee. Tien tips die je energierekening aanzienlijk omlaag kunnen brengen. Van hele simpele zoals de lichten altijd uit doen tot het overwegen van zonnepanelen.

1. Lichten uit om energie te besparen

Veel mensen vergeten om het licht uit te doen nadat het niet meer nodig is. Ben je niet in een kamer of ruimte doe dan altijd het licht uit. Dit bespaart dubbel. Namelijk in de kosten voor nieuwe lampen en energie.


2. Trek de stekkers eruit

Ook in de standby mode die veel apparaten hebben verbruiken ze energie. Een wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat 6% van de elektriciteit in een huishouden door apparaten wordt verbruikt die niet worden gebruikt en uit staan. Vooral de telefoonoplader in het stopcontact laten zitten is een grote boosdoener.


3. Kies apparatuur met een energy-label

Elk elektrisch apparaat heeft tegenwoordig een energie label. Kies voor apparaten die weinig energie verbruiken. Dat spaart het milieu en aan het einde van de maand hou je elke maand meer over. Gedurende de levensduur van apparatuur kan dit aardig oplopen.


4. Ouderwets afwassen

Een afwasmachine lijkt aantrekkelijk. Deze neemt een vervelend klusje over. De machine doet al het werk maar verbruikt helaas ook heel veel energie. Vooral bij het drogen met warme lucht. Sommige afwasmachines kun je tenminste van de droogstand afzetten. Dat scheelt al behoorlijk in energieverbruik. Het beste voor je portemonnee is het om zelf de borstel en handdoek ter hand te nemen.


5. Tip: Dikke trui aantrekken om energie te besparen

Een van de beste investeringen die je kunt maken is om een dikke wollen trui te kopen voor in de winter. De verwarming verbruikt heel veel energie. Vooral in een een klein huishouden, huis met gebrekkige isolatie of een groot huis scheelt dit heel erg veel.

6. Gordijnen ophangen

Hang gordijnen voor de ramen. In de zomer scheelt dit warmte die binnenkomt waardoor het aangenaam koel blijft en in de winter scheelt het warmteverlies via de ramen. Bovendien zien gordijnen er ook nog leuk uit.


7. De oude CV-ketel vervangen

Hangt er nog een hele oude CV-ketel in huis? Dan kan het de investering waard zijn om deze te vervangen door een moderne veel zuinigere ketel. Ten opzichte van een oude ketel kan een moderne installatie wel tot twee keer zo efficiënt zijn. De aanschafprijs wordt dan in sneltrein vaart terugverdiend.

8. Zonnepanelen op het dak leggen

Zonnepanelen op uw dak leggen kan erg interessant zijn. De prijzen zijn veel lager dan in het verleden en de energieprijzen blijven waarschijnlijk stijgen op de lange termijn. Er is ook zo nu en dan subsidie verkrijgbaar om deze mileuvriendelijke investering te doen.

9. Doe de was op lage temperatuur

Was op 40 graden. Een moderne wasmachine wast ook heel schoon op een lage temperatuur van 30 of 40 graden. Dit scheelt enorm in het energieverbruik van het apparaat. De was te drogen hangen in plaats van in de droger is ook veel voordeliger.

10. Tips om energie te besparen: Snelkookpan

Moet een maaltijd lang opstaan? Gebruik dan een snelkookpan. Deze spaart erg veel energie uit ten opzichte van een normale pan. Het eten is bovendien ook nog eerder klaar.
© 2013 - 2020 Gosupress, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Bronnen en referenties
  • http://www.sxc.hu/photo/1382312

Reageer op het artikel "Tien tips om energie te besparen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gosupress
Gepubliceerd: 07-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!