Tien tips om energie te besparen

Genoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artikel vind je tien handige tips om energie te besparen die je geld besparen en de landelijke CO2 uitstoot verminderen. Zo draag je bij aan een betere toekomst en krijg je direct een beloning in je portemonnee. Tien tips die je energierekening aanzienlijk omlaag kunnen brengen. Van hele simpele zoals de lichten altijd uit doen tot het overwegen van zonnepanelen.

1. Lichten uit om energie te besparen

Veel mensen vergeten om het licht uit te doen nadat het niet meer nodig is. Ben je niet in een kamer of ruimte doe dan altijd het licht uit. Dit bespaart dubbel. Namelijk in de kosten voor nieuwe lampen en energie.


2. Trek de stekkers eruit

Ook in de standby mode die veel apparaten hebben verbruiken ze energie. Een wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat 6% van de elektriciteit in een huishouden door apparaten wordt verbruikt die niet worden gebruikt en uit staan. Vooral de telefoonoplader in het stopcontact laten zitten is een grote boosdoener.


3. Kies apparatuur met een energy-label

Elk elektrisch apparaat heeft tegenwoordig een energie label. Kies voor apparaten die weinig energie verbruiken. Dat spaart het milieu en aan het einde van de maand hou je elke maand meer over. Gedurende de levensduur van apparatuur kan dit aardig oplopen.


4. Ouderwets afwassen

Een afwasmachine lijkt aantrekkelijk. Deze neemt een vervelend klusje over. De machine doet al het werk maar verbruikt helaas ook heel veel energie. Vooral bij het drogen met warme lucht. Sommige afwasmachines kun je tenminste van de droogstand afzetten. Dat scheelt al behoorlijk in energieverbruik. Het beste voor je portemonnee is het om zelf de borstel en handdoek ter hand te nemen.


5. Tip: Dikke trui aantrekken om energie te besparen

Een van de beste investeringen die je kunt maken is om een dikke wollen trui te kopen voor in de winter. De verwarming verbruikt heel veel energie. Vooral in een een klein huishouden, huis met gebrekkige isolatie of een groot huis scheelt dit heel erg veel.

6. Gordijnen ophangen

Hang gordijnen voor de ramen. In de zomer scheelt dit warmte die binnenkomt waardoor het aangenaam koel blijft en in de winter scheelt het warmteverlies via de ramen. Bovendien zien gordijnen er ook nog leuk uit.


7. De oude CV-ketel vervangen

Hangt er nog een hele oude CV-ketel in huis? Dan kan het de investering waard zijn om deze te vervangen door een moderne veel zuinigere ketel. Ten opzichte van een oude ketel kan een moderne installatie wel tot twee keer zo efficiënt zijn. De aanschafprijs wordt dan in sneltrein vaart terugverdiend.

8. Zonnepanelen op het dak leggen

Zonnepanelen op uw dak leggen kan erg interessant zijn. De prijzen zijn veel lager dan in het verleden en de energieprijzen blijven waarschijnlijk stijgen op de lange termijn. Er is ook zo nu en dan subsidie verkrijgbaar om deze mileuvriendelijke investering te doen.

9. Doe de was op lage temperatuur

Was op 40 graden. Een moderne wasmachine wast ook heel schoon op een lage temperatuur van 30 of 40 graden. Dit scheelt enorm in het energieverbruik van het apparaat. De was te drogen hangen in plaats van in de droger is ook veel voordeliger.

10. Tips om energie te besparen: Snelkookpan

Moet een maaltijd lang opstaan? Gebruik dan een snelkookpan. Deze spaart erg veel energie uit ten opzichte van een normale pan. Het eten is bovendien ook nog eerder klaar.
© 2013 - 2024 Gosupress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…

Negen tips om te bezuinigen op boodschappenNegen tips om te bezuinigen op boodschappen. Bespaar dagelijks geld zonder daar iets van te merken. Hou geld over om dez…
Eigen risico zorgverzekering brengt verwarringEigen risico zorgverzekering brengt verwarringOm de kosten van gezondheidszorg terug te dringen, werd in 2008 een eigen risico in de zorg ingevoerd, wat bij verzekerd…
Bronnen en referenties
  • http://www.sxc.hu/photo/1382312
Gosupress (24 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.