Executieverkoop woning voorkomen

Hoe voorkom je executieverkoop? Er zijn mogelijkheden om een executieverkoop te voorkomen. Een prijsgarantie is één van de opties. Hiermee krijg je een gegarandeerde prijs voor je woning, met de mogelijkheid om mee te delen in de winst. Soms kun je ook je woning verkopen en terughuren. Je kunt dan blijven wonen in je huidige woning maar gebruik maken van de overwaarde.

Lange verkooptijd

Wanneer op de woningmarkt het aanbod veel groter is dan de vraag kun je lang wachten op de verkoop van je huis. Vaak duurt het erg lang en levert de verkoop een lagere prijs op dan je had verwacht. De verkoopduur van een woning is gemiddeld genomen 6 maanden. Echter, dit is een gemiddelde. Er zijn woningen die sneller worden verkocht (vaak het goedkopere segment < € 250.000), maar ook woningen die veel langer te koop staan (vaak het duurdere segment > € 250.000).

Wanneer een woning erg lang te koop staat levert dit in de meeste gevallen grote problemen op voor de eigenaar. Dubbele lasten zijn één van de grootste problemen. Je kunt maar voor een bepaalde periode dubbele lasten (hypotheeklasten, energiekosten, belasting) volhouden, waarbij een jaar al lang is.

Gedwongen verkoop (executieverkoop)

Als de verkoop te lang op zich laat wachten gaat een geldverstrekker over tot een gedwongen verkoop (executoriale verkoop) van de woning. Meestal ligt de verkoopprijs dan een stuk lager dan bij vrije verkoop. Er blijft dan vaak ook een restschuld over op de hypotheek omdat het verkoopbedrag te laag is om de hypotheekschuld volledig af te lossen. Daarnaast voelt het niet fijn voor de eigenaar van de woning als een woning wordt geveild.

Hoe voorkom je executieverkoop?

Er zijn bedrijven die een oplossing bieden om executieverkoop te voorkomen. Vaak worden de onderstaande mogelijkheden geboden waaruit je kunt kiezen.

Prijsgarantie

De woning, die al langer te koop staat, wordt gekocht voor een prijs die maximaal 90% van de marktwaarde is. Het bepalen van de prijs is vaak afhankelijk van enkele factoren: type woning, de ligging, staat van het onderhoud, etc.
  • Voordeel: de woning wordt verkocht.
  • Nadeel: de verkoopprijs ligt iets lager dan je zou willen.

Prijsgarantie met een winstdeling

Ook hier wordt de woning verkocht voor een prijs die maximaal 90% van de marktwaarde is. Echter, bij deze mogelijkheid deelt de eigenaar mee in de verkoopwinst. Een voorwaarde die bij deze regeling geldt is dat de woning binnen een bepaalde termijn verkocht moet zijn.
  • Voordelen: invloed op de verkoopprijs; snelle verkoop van de woning; winstdeling.
  • Nadeel: verkoop binnen een bepaalde termijn.

Verkopen en terug huren

De woning wordt verkocht aan een bedrijf die deze regeling aanbiedt. De voormalige eigenaar huurt de woning dan terug. Zo kun je van de hypotheekschuld afkomen, beschikken over de eventuele overwaarde die in het huis zit en in het huis blijven wonen. De kopende partij stelt vaak als voorwaarde dat je dan voor een minimale periode het huis huurt. Dit kan oplopen tot wel tien jaar.
  • Voordelen: hypotheekschuld afgelost; overwaarde komt vrij.
  • Nadeel: vast aan een huurcontract voor minimaal een bepaalde periode/

Je kunt dus een executieverkoop voorkomen door actie te ondernemen op één van de bovenstaande mogelijkheden!
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gedwongen verkoop met restschuld en schuld wegwerkenGedwongen verkoop met restschuld en schuld wegwerkenAls het economische mindere tijden zijn - zoals tijdens een recessie en krimpende markt - dan zijn mensen niet meer gene…
Huis kopen op een huizenveilingHuis kopen op een huizenveilingEen huis dat gedwongen verkocht gaat worden, zal minder opleveren dan bij een reguliere verkoop het geval is. Een huis k…
Huis met verlies verkopenHuis met verlies verkopenIn een markt met dalende huizenprijzen, zal het steeds vaker voor komen dat een huis verkocht moet worden met een verlie…
Als men de hypotheek niet meer betalen kanAls men de hypotheek niet meer betalen kanBij aankoop van de woning kan men de maandlasten meestal makkelijk betalen. Maar hogere rente bij afloop van een renteva…

Een ander soort Creditcard: de Prepaid CreditcardEen ander soort Creditcard: de Prepaid CreditcardIn Nederland komt de vorm Prepaid Creditcard amper voor, maar deze ‘nieuwe’ vorm van Creditcard biedt vele voordelen, vo…
Creditcard, DebitCard en BKR toetsingCreditcard, DebitCard en BKR toetsingDe tijd is allang voorbij dat alleen zakenmensen en mensen met een hoog inkomen over een creditcard beschikten. Creditca…
Reactie

Hans, 02-07-2010
Ik zit in een situatie waarin de woning al meer dan twee jaar te koop staat en maar niet verkocht wil worden. Ex woont er nog, wil er niet uit maar doet net of ze wel meewerkt aan de verkoop. Ook de makelaar geeft aan dat de verkoopprijs drastisch naar beneden moet, maar zij wil geen cent minder dan waar de woning nu voor te koop staat.
Nu lees ik over bedrijven die het huis kopen en verhuren aan de vorige eigenaar. Waar kom ik meer te weten over die bedrijven? Dit is erg interessant. Reactie infoteur, 02-07-2010
Even googlen op "huis verkopen en terug huren".

Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 10-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.