BKR Score, een aanvullende dienst van het BKR
In Nederland zijn de meeste financiële instellingen en instellingen die kredieten verstrekken als deelnemer aangesloten bij het BKR. Wanneer je een krediet of creditcard aanvraagt, in termijnen wilt betalen of een abonnement voor mobiele telefoon aanvraagt, dan zullen ze een BKR toetsing doen. Het BKR heeft echter nog een dienst die kredietverstrekkers kan helpen om een zo zorgvuldig mogelijke afweging te maken op basis waarvan ze je wel of geen krediet verstrekken, namelijk BKR Score.
Wat is BKR Score
BKR Score is een aanvulling op de BKR toetsing, dus met andere woorden een aanvulling op de informatie die een aan het BKR deelnemende geldverstrekker al standaard uit de BKR toets krijgt. Voor de financiële instelling die extra informatie wenst om te kunnen beslissen of men je wel of geen krediet wil verlenen, is BKR Score dus een prima hulpmiddel.
BKR en CKI
BKR Score geeft informatie over de hoogte van het risico dat verwacht kan worden bij het verstrekken van krediet aan een persoon. Dit risico wordt in kaart gebracht door de in het CKI, Centraal Krediet Informatiesysteem, aanwezige informatie over je leeftijd, leengegevens en aflosgegevens te vergelijken met die van iedereen die in het CKI is geregistreerd. Deze BKR Score is altijd actueel, omdat deze altijd op basis van de nieuwste aanwezige gegevens wordt bepaald. Overigens kan de BKR Score alleen worden bepaald als men geen actuele codering heeft, dus geen lopende problemen betreffende de aflossingen en betalingen van kredieten.
De doelstelling van BKR Score
BKR Score is net als de BKR toetsing informatie die aan de aanvrager ervan wordt verstrekt. Het BKR beoordeelt dus ook in dit geval niet of een kredietverlener of bank wel of niet een krediet aan iemand moet verlenen, want dit bepaalt alleen de betreffende kredietverstrekker zelf. De geldverstrekker die deze informatie aanvraagt, kan dus met de aangevraagde informatie doen wat hij zelf wil. Net als bij de informatie uit de BKR toetsing, is ook de doelstelling van BKR Score tweeledig. Enerzijds moet hiermee voorkomen worden dat een geldverstrekker krediet verstrekt aan een persoon die wellicht niet in staat is om aan de aflossingsverplichtingen die hieruit voortvloeien, te voldoen. Anderzijds is het ook de bedoeling om personen te beschermen tegen het aangaan van te hoge kredieten met daaruit voortvloeiende lasten die op termijn tot financiële problemen zullen leiden.
Het belang van een aanvulling op de BKR toetsing
Wanneer iemand een kredietaanvraag doet, dan moet een bij het BKR aangesloten geldverstrekker de BKR toetsing doen. Op basis van de gegevens die hieruit volgen, en op basis van de door de kredietaanvrager verstrekte persoonlijke informatie en financiële gegevens over inkomen en lasten, bepaalt een geldverstrekker of hij wel of geen krediet verleent. Een eerste vereiste om een lening, krediet of hypotheek te kunnen krijgen, is dat het inkomen en bepaalde vaste lasten de ruimte hiervoor bieden. Wanneer dit niet het geval is, zal een aanvraag al kunnen worden afgewezen. In het geval van een negatieve BKR registratie oftewel een negatief BKR, is de kans reëel aanwezig dat een kredietaanvraag niet wordt gehonoreerd. Wanneer iemand een neutrale BKR registratie heeft, dus wel kredieten en dergelijke maar geen betalingsproblemen hiermee, dan kan het zo zijn dat een kredietverlener nog twijfelt over het wel of niet gaan verlenen van een krediet op basis van inkomen en al bestaande lasten. Op dat moment kan BKR Score ideaal zijn als extra informatie waardoor er een breder draagvlak ontstaat, op basis waarvan een kredietverstrekker een beslissing moet nemen over het wel of niet honoreren van een kredietaanvraag.