Skimmen: wat is het en is het te voorkomen?
Steeds vaker worden Nederlanders het slachtoffer van skimmers. Dit zijn mensen die bankrekeningen leeghalen door de gegevens die op de pinpassen staan te kopiëren. Vooral Roemeense bendes houden zich hier mee bezig. Maar wat is skimmen nu precies? En hoe kun je skimmen voorkomen?
Hoeveel geld wordt jaarlijks door skimmers van rekeningen gehaald?
Mensen uit heel Nederland hebben er last van: skimmers. Van het zuidelijkste puntje in Limburg, tot de meest noordelijk gelegen plaats in Friesland wordt er geskimd. Mensen pinnen gewoon geld bij hun bank en zien dan even later dat hun hele rekening is geplunderd.
- In 2008 waren 21.00 mensen het slachtoffer van skimmers.
- In 2009 waren dat er al 32.000
De totale schade die door skimmers werd veroorzaakt steeg van 32 miljoen euro naar 36 miljoen euro. Dit getal wordt overigens betwijfeld omdat banken niet zo duidelijk zijn met het geven van informatie over dit skimmen. De schade zou wel zo'n 70 miljoen bedragen. Zo zouden geldopnamen met buitenlandse creditcards in Nederland en van Nederlandse creditcards in het buitenland buiten de cijfers zijn gehouden. Per geval wordt gemiddeld zo’n 1100 euro van een rekening gehaald. Dit bedrag is relatief laag, omdat banken steeds sneller passen blokkeren.
Bendes uit vooral Roemenië houden zich bezig met skimmen
Het skimmen gebeurt vooral door bendes uit Roemenië. Zij zijn goed ingevoerd en zorgen ervoor dat iemand die wil pinnen eigenlijk geen argwaan krijgt als ze dat doen. Een leek kan eigenlijk niet goed zien dat er iets mis is. Bovendien worden de skimmers steeds brutaler. Zo lieten bendes ziet insluiten bij de winkelbedrijven van Ikea in Haarlem, Duiven en Breda. Ze manipuleerden de pinautomaten en stuurden de gegevens door naar Roemenië. Daar werden vervolgens met de gegevens passen gemaakt waarmee in het buitenland grote bedragen geld werden opgenomen.
Roemenen: 15 tot 20 procent in Nederland is betrokken bij illegale activiteiten
In Nederland verblijven zo’n 3500 Roemenen. Het grootste gedeelte van hen, 80 procent leeft een normaal leven. Maar tussen de 15 en 20 procent leeft een minder fris leven. Zij zijn betrokken bij prostitutie en skimmen.
Vooral gold- en platinumcars zijn favoriet bij skimmers
Hoewel alle soorten pinpassen en creditcards worden gekopieerd door skimmers, zijn ze vooral gek op de gold- en platinumcards van American Express en Visa. Met deze kaarten kunnen namelijk in één keer hele grote bedragen worden opgenomen.
Skimmen heeft geen prioriteit bij de politie
Hoewel steeds meer mensen het slachtoffer worden van skimmen, geeft de politie er geen prioriteit aan. Personen die heel lang bij een pinautomaat rondhangen worden wel ondervraagd en ook mensen die met skimspullen rondlopen worden in de cel gezet. Maar heel duidelijk beleid is er niet. Preventie is het belangrijke wapen om het plunderen van rekeningen te voorkomen. Wel is begin april 2010 aangekondigd dat politie, openbaar ministerie en banken nauwer gaan samenwerken om skimbendes aan te pakken. Ook wordt in het buitenland onderzoek gedaan.
Wat als je slachtoffer bent van skimmers?
Voor de meeste mensen die zelf slachtoffer zijn geworden van skimmers valt de schade wel mee. Hun pas wordt geblokkeerd, maar ze krijgen snel weer een nieuwe pas. In veel gevallen wordt bovendien het geld dat door de skimmers is opgenomen vergoed door de bank.
Wat gebeurt er bij skimmen?
Tijdens het skimmen wordt de magneetstrip van de pas gekopieerd
Tegelijkertijd wordt de pincode duidelijk aan de skimmer op het moment dat er een betaaltransactie wordt gedaan
De fraudeurs maken daarna een kopie van de pas, waarmee ze geld kunnen opnemen of waarmee ze kunnen betalen.
Is skimmen te herkennen?
Meestal wordt voor de sleuf van een pinautomaat een apparaat gezet dat de magnetische strip kan lezen en kopiëren. Dit ziet eruit alsof het bij de pinmachine hoort. Verder installeren veel skimmers dan ook nog een minicamera. Daarmee is te zien welke pincode bij die kaart hoort. In andere gevallen staan de criminelen zelf gewoon mee te kijken.
Naast de fraude met de pinpassen met een apparaat is er ook nog fraude met creditkaarten in restaurants en winkels. De klant geeft de pas dan af en is buiten het bereik van de klant zelf. De pas wordt gekopieerd en op de één of andere manier wordt ook de pincode dan ontfutseld of wordt de pincode niet gebruikt.
Skimmen voorkomen
Eigenlijk is er weinig dat het skimmen kan voorkomen. Natuurlijk zijn er allerlei tips om de eigen rekening te beschermen door de hand over het toetsenbord te leggen als de pincode wordt ingegeven en door goed op te letten of er ook rare dingen te zien zijn bij de invoermond en de voorzetstukken van de automaat. Dat moet dan altijd gemeld worden. Maar veel heeft dat niet opgeleverd in de jaren.
Banken komen wel met een oplossing, maar dat lijkt er ook eentje te zijn die niet echt werkt. In de toekomst willen banken graag twee pinpassen invoeren. Eentje die binnen Europa werkt en eentje die over de hele wereld te gebruiken is. Bovendien hopen banken met een pas met een computerchip het misbruik te voorkomen. Die is veel moeilijker te kopiëren dan de magneetstrip. Eind 2011 moeten alle pinautomaten in Europa werken met de chip. Het probleem is echter dat niet alle landen meedoen. Daardoor houdt de pas ook een magneetstrip. Anders kunnen mensen namelijk in alle anderen landen niet pinnen of betalen. Dat zorgt er echter wel voor dat het skimmen nog net zo gemakkelijk is als voorheen.